Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A döntő a cél – Jürgen Klopp az Európa-liga fináléjáig szeretné vezetni a Liverpoolt

Gecsei Dina

Frissítve 18/09/2023 - 16:59 GMT+2

A szeptember 21-én, csütörtökön kezdődő 2023-24-es UEFA Európa-liga szezonja előtt a Liverpool vezetőedzője, Jürgen Klopp exkluzív interjút adott a TNT Sportsnak klubja ambícióiról, a versenysorozathoz való hozzáállásáról és a saját szerepéről.

Szoboszlai Dominik és Jürgen Klopp

Fotó: Eurosport

A Liverpool 2016 óta nem szerepelt az Európa-ligában, akkor viszont elég szép menetelést hoztak össze, Jürgen Klopp legelső ott töltött szezonjában egyből döntőbe jutottak – igaz, a fináléban végül 3-1-re kikaptak a hétszeres bajnok Sevillától.
Miután viszont a tavalyi szezonban ötödikek lettek a Premier League-ben, most újra versenyben vannak, és már csütörtökön, szeptember 21-én pályára lépnek az osztrák LASK ellen.
A magyar válogatott csapatkapitány Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool FC az osztrák LASK Linzzel, a belga Union Saint-Gilloise-val, valamint a francia Toulouse-zal találkozik a labdarúgó Európa-liga csoportkörében.
„Mindenekelőtt azt hiszem, mindannyiunknak meg kell győződnünk arról, hogy a megfelelő módon tiszteljük a versenysorozatot, hogy a megfelelő módon tiszteljük az ellenfeleket" – mondta Klopp a TNT Sportsnak.
„Bárhova is megyünk, az egy hatalmas meccs lesz a csapatok számára, és akárki is jön az Anfieldre, az is egy hatalmas meccs lesz. A Bajnokok Ligájában ugyanez volt a helyzet, de itt is az lesz, és erre 100 százalékosan készen kell állnunk.”
„Olyan messzire akarunk eljutni, amennyire csak lehetséges. Nyilvánvalóan szeretnék a döntőbe jutni, de fogalmam sincs, hogy ezt elérhetjük-e, mert rengeteg fantasztikus futballcsapat van köztünk és a célunk között, úgyhogy biztosra kell mennünk, hogy jól fogunk teljesíteni" – mondta.
picture

Jurgen Klopp

Fotó: Getty Images

A 2016-os Európa Liga-döntős csapat megmaradt tagjai egyébként épp a nyáron távoztak az Anfieldről: Jordan Henderson, Roberto Firmino és James Milner is eligazolt a Pooltól.
De vajon ez azt jelenti, hogy Klopp arra is felhasználhatja a sorozatot, hogy megtalálja a Liverpool sztárjainak következő generációját?
„Az, hogy bevetünk-e fiatalokat, az azon múlik, milyen szinten tartanak a srácok az adott pillanatban” – mondta.
„Igazi tehetségeink vannak a keretben, de ez a dolog nem a kísérletezésről szól. Úgy gondolom, ha nem ér minket sérüléshullám, akkor elég játékosunknak kell lennie ahhoz, hogy csütörtökön és vasárnap egy topcsapatot tudjunk pályára küldeni, és nagyjából ez is az elképzelés.”
„Aztán majd meglátjuk, hogyan építjük fel a csapatot. Őszintén szólva erre még nem gondoltam, mert az ilyen hosszú távú terveknek a labdarúgásban semmi értelme sincs, nagyjából bármi miatt abban a pillanatban kidobhatod őket a kukába, miután megszülettek.
Szóval majd meglátjuk, de jó srácaink vannak. Ez az előnye ennek a mostani válogatott szünetnek, ilyenkor az összes fiatal edzésben van, például voltak itt 16 éves fiúk, és hihetetlenül jók, tényleg hihetetlenül tehetségesek.Alig várom őket, de pillanatnyilag ott hagyjuk őket, ahol most vannak, hogy még tovább fejlődjenek.”
Van néhány egészen jó játékos az akadémián, és üzenem minden liverpooli szurkolónak ott kint, hogy biztos vagyok benne, hogy a jövő elég fényesnek tűnik.
picture

Jürgen Klopp és Szoboszlai Dominik

Fotó: Getty Images

Október 8-án lesz nyolc éve, hogy Klopp áll a Liverpool élén.
Egy olyan korszakban, amelyben jelentős edzői hullámvölgyek vannak – különösen a Premier League-ben –, a német edző hosszú megbízatása ritkaságszámba megy, még akkor is, ha a Manchester City feje (és Klopp régi nagy riválisa), Pep Guardiola maga is a hetedik évét tapossa az Etihadban.
A Liverpoolnál töltött figyelemre méltó időszakáról Klopp így nyilatkozott: „A szakmában lenni öröm, és megtiszteltetés, amit harminc évvel ezelőtt soha nem gondoltam volna, hogy lehetséges lesz, főleg nem ilyen hosszú ideig.”
„Szóval nagyon élvezem, amit csinálok, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek nehézségeink – sok van, rengeteg kihívás áll előttünk minden egyes nap.”
picture

Jürgen Klopp és Pep Guardiola

Fotó: Getty Images

„De nem hiszem, hogy Pep vagy én bármilyen dicséretet megérdemelnénk azért, amiért ilyen sokáig itt vagyunk, nagyszerű kluboknál dolgozunk, és fantasztikus játékosokkal dolgozhatunk együtt. És egyébként is vannak nemzetközi szüneteink, néhány nap pihenő mindig belefér. Tudom, hogy ez mennyire fontos lehetne a játékosoknak is, de nekik nincs ilyenük.
Szóval nincs semmi gond, ez az a feladat, amit el kell végezned, ez a parancs a klubtól, az emberektől, hogy használd ki a lehetőségeket, hozd ki belőlük a legtöbbet, és próbálj meg minél több meccset megnyerni. Minél gyakrabban teszed ezt, annál tovább teheted meg ezt" – mondta.
Nagyon klassz, hogy az emberek már ilyen régóta engedik ezt csinálni, mert nagyon szeretem.
Arról, hogy merített-e inspirációt azoktól az edzőktől, akik régóta a helyükön vannak, Klopp így reagált:
„Soha nem gondoltam, hogy közéjük fogok tartozni, ezért elfelejtettem megfigyelni őket. Csak úgy megtörtént. Mindössze három klubom volt, mindegyik klubnak más volt a története, más volt a kiindulópontja.”
picture

Jürgen Klopp

Fotó: Getty Images

„Amit mindenki látni akar – a vezérigazgatók, a klub elnökei –, hogy a csapatuk jó kezekben van, hogy fejlődést látnak, hogy jó irányba halad.
Valamilyen okból kifolyólag, nem tudom pontosan hogyan, de én ezt valahogy tudtam teljesíteni, és ezért dolgozhatok ennyi ideje a kluboknál. Pepnél látványosabb ez, mert ő mindent megnyer, miért küldené el őt bárki?”
„Soha nem hasonlítottam magam a szakma igazi nagyjaihoz, akik közel 20 évig vagy még tovább dolgoztak nagy klubokban. Tényleg úgy gondolom, hogy ez csak az igazán nagy klubokban lehetséges, vagy ott, ahol eredetileg is a klub embere voltál. Németországban hasonló van Christian Streich-kel, aki 2011 óta az SC Freiburg menedzsere, de 1995 óta vesz részt az edzősködésben.
Egyébként ez tényleg csak nagy klubokban lehetséges, ahol időről időre sikereket érsz el, mert különben az emberek váltani akarnak, és ehhez megvan minden joguk.”
Forrás:

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés