Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Vagy teljesítesz, vagy kikerülsz a csapatból” – keménykezű edzője vezeti sikerre a Manchester Unitedet

Szabó Bence

Frissítve 24/02/2023 - 10:39 GMT+1

Erik Ten Hag alatt bő fél év munkával nagyot lépett előre a Manchester United, amiben a taktika mellett a holland edző kemény és következetes elvárásai is nagy szerepet játszottak. Most Bruno Fernandes mesélte el, hogy a klub játékosai hogyan viszonyultak a változásokhoz és miként segített Ten Hag keménysége a csapat legjobb formában lévő játékosának, Marcus Rashfordnak.

Rashford köszönetet mondott Cristiano Ronaldónak a Man Unitedből való távozása után

A holland edző alatt nincsenek kivételek, ez meg is látszik a csapat mentalitásán.
Úgy tűnik, a Manchester Unitednél végre kezdenek helyükre rázódni a dolgok. Hosszú évek szenvedése után a csapat újra nyerő szériában van: nagy csatában összejött az Európa-liga-továbbjutás a spanyol bajnokságot magabiztosan vezető Barcelonával szemben, hétvégén jön a Newcastle elleni Ligakupa-döntő, sőt, még a bajnoki első hely sincs irreális távolságban. Ebben pedig megkerülhetetlen szerepe van Erik Ten Hag menedzsernek.
A holland edző nyáron érkezett az Ajaxtól, ahol korábban éveken át épített sikercsapatot. Az első hónapokban nem nagyon jöttek az eredmények, később azonban a csapat nem csak a játékára talált rá, hanem a játékosok mentalitása is megváltozott.
Ezt Ten Hag a kemény és következetes módszereivel érte el. Bruno Fernandes, a csapat középpályása most a BT Sport Between The Lines című műsorában mesélte el Rio Ferdinandnak, hogyan élték meg a játékosok az elmúlt hónapokat.
"Elvár dolgokat, amiket vagy teljesítesz, vagy kikerülsz a csapatból. Eleinte mindenki úgy állt hozzá, hogy mi lesz, ha egy nagy név nem teljesíti ezeket a dolgokat, vele is kikezd? Aztán sokszor megtette, Cristiano (Ronaldo) Jadon (Sancho), és Marcus (Rashford) esetében is.”
Fernandes szerint ez segített helyretenni az erőviszonyokat a klubon belül.
„David (De Geának) mondtam, hogy ennek így kell lennie, különben a fiatal játékosok azt gondolják majd, hogy ha ő megúszta, akkor velük szemben sem tesz majd semmit.”
Az emlegetett Rashford az egyik remek példa a Ten Hag alatti fejlődésre, az angol támadó az elmúlt hetekben fantasztikus formába lendült. A 24 gólnál járó játékos kemény elbánásban részelült az edzőtől, ez viszont mostanra látszólag helyrebillentette fejben, Fernandes szerint pedig az önbizalma is az egekben van.
„Marcus valami rosszat tett, erre a menedzser kitette a keretből, amire mindenki csak nézett. Azt várta tőle, hogy mindenben kiegyensúlyozott legyen, ne csak a gólokban vagy a pályán, hanem azon kívül is.”
picture

Marcus Rashford of Manchester United celebrates scoring their first goal during the Premier League match between Manchester United and Leicester City at Old Trafford on February 19, 2023 in Manchester

Fotó: Getty Images

"Szerintem az önbizalma változott. Egy önbizalommal teli Marcus, ha nem is megállíthatatlan, de olyan, aki meg tudja változtatni a meccsek menetét. Az önbizalom az olyanoknak, mint Marcus vagy Jadon nagy ajándék, mert azt érzik, hogy egy jó pillanatban képesek alakítani a játékon.”
Rashford beindulásával Fernandes, aki sokáig a United egyik elsőszámú gólfelelőse volt, kicsit háttérbe szorult ebben a tekintetben. A portugál azonban nem bánja, hogy most inkább az a szerepe, hogy aládolgozzon a jó formában lévő támadóknak.
"Nem probléma számomra, hogy Marcus előttem van ezekben a statisztikákban, mert ő a szélsőnk, ő a csatárunk. Szeretném, ha gólokat lőne, ahogy azt is szeretném, hogy Sancho újra megtalálja ezt a formáját.”
„Persze szeretnék én is jó statisztikákat. Nem fogok hazudni, gólokat szeretnél lőni, ahogy mindenki. De eredményeket is szeretnék elérni, az eredmények pedig jobbak, mint bármelyik szezonomban eddig, szóval ez a legfontosabb.”
A következő nagy eredmény a Ligakupa hétvégi megnyerése lenne, ami a csapat 2017 óta tartó trófea nélküli időszakának vethetne véget. Ahogy pedig a dolgok most állnak, ez valószínűleg még csak a kezdet.
Forrás: Eurosport.uk
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés