Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Bayer Leverkusen lesz a Fradi nyolcaddöntős ellenfele az Európa-ligában

Tokics Tamás

Frissítve 24/02/2023 - 14:18 GMT+1

Az Európa-liga nyolcaddöntőjének nyoni sorsolásán Stanislav Cherchesov együttese a Bayer 04 Leverkusennel került össze, így a németek látogatnak március 16-án a Puskás Arénába.

Gera Zoltán az Európa-liga nyoni sorsolásán.

Fotó: AFP

A Ferencváros csoportelsőként jutott tovább a csoportkörből, így rögtön az Európa-liga legjobb 16 csapata között találta magát a magyar bajnok.
Csütörtökön lezajlott a sorozat playoff-köre, az őszi csoportelsők pedig a nyolc párosítás győztesei közül kaptak ellenfelet. Az FTC potenciális ellenfelei között volt a Barcelonát kiütő Manchester United, a tavalyi Konferencialiga-győztes AS Roma, a Juventus, vagy a Schäfer Andrást és a télen Fraditól Bundesligába szerződő Aissa Laidounit foglalkoztató Union Berlin.
A Nyonban rendezett sorsoláson a Ferencváros a Bayer Leverkusent kapta.
A két klub az előző kiírásban a csoportkörben már találkozott, Németországban 2-1-re kapott ki a Fradi, míg hazai környezetben 1-0-ra nyertek Dibusz Dénesék - igaz tét nélküli mérkőzésen. A német csapatnál a szezonban edzőváltás történt, a korábbi világbajnok spanyol középpályás Xabi Alonso vette át a Leverkusen irányítását 2022 októberében. A kiesőzóna környékén tanyázó együttest elindította felfelé, egy ötös győzelmi sorozatban például 5-0-ra kiütötték az Union Berlint is. Jelenleg a Bundesliga 10. helyén állnak. A kezdeti rapszodikus eredmények után, a 3-4-3-as, majd 4-3-3-as felállást preferálta.
Mélyen járatják a labdát, innen építkeznek, az első formációban az egyik középpályás ad szélességet a három védőnek, a másik a pálya tengelyében marad - Robert Andrich a kulcsfigura. A négyvédős rendszerben általában a jobbhátvéd (Jeremie Frimpong) lép fel a támadók vonalába, míg a bal oldali védő betagozódik harmadik belső védőnek. Labda nélkül magasan, agresszíven támad le a Leverkusen, ezt követően direkten próbálnak a kapu felé törni. A sérüléséből visszatérő Florian Wirtz 3 gólból vette ki a részét a Monaco elleni El-playoff párharcban, ő egyaránt képes szélről indulva, vagy 10-es poszton játszani magas színvonalon.
A magas presszing problémát okozhat a Ferencvárosnak, hiszen labdával nem túl megbízható játékosok vannak a magyar csapatnál. Cherchesov kihozatali sémája, amolyan fake build up, azaz nem első szándékból játsszák fel a támadóknak a labdát. Amennyiben erőltetik ezt, könnyen kerülnek nyomás alá a védők, akiknek gyakran a hazai bajnokságban is meggyűlik ezzel a bajuk. Ugyanakkor a Leverkusen egyik méregfogát kihúzhatják, mivel előszeretettel kontráznak, ezt a Fradi orvosolhatja egy mélyen meghúzott védelmi vonallal. Más kérdés, hogy Muhamed Besic kiesése érzékenyen érinti a zöld-fehéreket az átmenet szempontjából.
Összességében a Ferencváros az egyik legnehezebb potenciális ellenfelet kapta - például az AS Romával szerencsésebb lehetett volna a magyar bajnok -, ám a játékosok közötti különbséget eddig sikeresen tüntették el, ami az El-menetelés alappillére. A maximális taktikai felkészültség, párharcerősség, Fradi-szív hármas mindegyikére szükség lesz, hogy tovább folytatódjon a ferencvárosi álom.
A Ferencváros idegenben kezdi a párharcot március 9-én, a visszavágót egy héttel később rendezik a budapesti Puskás Arénában.

NYILATKOZATOK

A klub Facebook-oldalán rögtön a sorsolást követően reagált Dibusz Dénes, az együttes válogatott kapusa, aki elmondta, hogy a 2021/22-es idény csoportkörében két jó mérkőzést tudtak játszani a Leverkusennel, amely egy rendkívül komoly ellenfél.
"Azokból a mérkőzésekből is erőt meríthetünk és elhihetjük, hogy van keresnivalónk" - nyilatkozta a hálóőr, hozzátéve, hogy azért azóta mindkét csapat alaposan átalakult, más edzők ülnek a kispadokon is.
"Előzetesen a Leverkusent egy jó ellenfélnek gondoltam, ugyan nem a legnagyobb sztárklubok egyik, de stílusos futballt játszik. A feladat adott, bízom benne, hogy eredményesek tudunk lenni" - mondta Dibusz Dénes. A játékos hozzátette, bízik benne, hogy a budapesti Puskás Arénában sorra kerülő visszavágóig hátralevő időben még inkább megugranak a jegyeladások, és akkor telt ház, 60 ezer néző előtt fogadhatják riválisukat, ez pedig nagy segítséget jelentene a Ferencvárosnak.
Máté Csaba pályaedző elárulta, a csapat házi tippversenyét megnyerte azzal, hogy a Bayer Leverkusent kapta a sorsoláson a gárda:
"Ismerős csapat, a korábbi két meccsünk alapján most jöhetnének a tizenegyesek a Puskás Arénában. Szurkoló szempontból is jó ellenfél, hiszen várhatóan sokan elkísérik majd a Leverkusent. Mindkét csapat átalakult azóta, a Leverkusennél az új edző (Xabi Alonso) megváltoztatta a felfogást és a játékrendszer is, természetesen a legutóbbi mérkőzéseit fogjuk elemezni és levonni belőle a következtetéseket, de erőt ad, hogy egyszer már legyőztük őket."
A sorsoláson a magyar válogatott Schäfer Andrást is foglalkoztató Union Berlin a belga Union Saint-Gilloise-t kapta ellenfélnek, míg a szintén válogatott Sallai Rolandot is a soraiban tudó Freiburgnak a Juventusszal kell majd megküzdenie a negyeddöntőbe kerülésért. A nemzeti együttes középhátvédjét, Szalai Attilát is foglalkoztató Fenerbahce a hatszoros El-győztes spanyol Sevillával találkozik.
A nyolcaddöntő párosításai:
  • Union Berlin - Union Saint-Gilloise
  • Sevilla - Fenerbahce
  • Juventus - SC Freiburg
  • Bayer 04 Leverkusen - Ferencvárosi TC
  • Sporting - Arsenal
  • Manchester United - Real Betis
  • AS Roma - Real Sociedad
  • Shaktar Donetsk - Feyenoord
részben MTI
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés