Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Végre megéljük a tavaszt? Kemény csoportban, de nem esélytelenül indul az Európa-liga a Fradinak

Szabó Bence

Publikálva 16/09/2021 - 09:45 GMT+2

Összeszedtük a legfontosabbakat a zöld-fehérek induló európai küzdelmei elé.

A gólszerző ferencvárosi Ryan Mmaee-nak gratulálnak csapattársai a labdarúgó OTP Bank Liga 5. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Debreceni VSC mérkőzésen Budapesten, a Groupama Arénában 2021. augusztus 28-án. A Ferencváros 4-2-re győzött. MTI/Bruzák

Fotó: MTI

Az FTC zsinórban harmadjára küzd egy európai kupa főtábláján, ezúttal pedig minden korábbinál kevesebb elég lenne a továbbjutáshoz. A folytatás kiharcolása a kőkemény ellenfelek és a még csiszolódó keret mellett mégsem lesz egyszerű, de a nyilatkozatok alapján nem feltett kézzel indul el a magyar csapat.

Nem volt még olyan rég, hogy mire szeptemberben megkezdődtek a csoportkörök, a magyar csapatoknak már híre-hamva sem volt az európai kupákban. Ehhez képest az, hogy a Ferencváros a Leverkusen elleni csütörtök esti meccsel sorozatban már harmadik alkalommal kezdi meg szereplését a főtáblán, már önmagában becsülendő eredmény.
Idén az Európa-liga csoportköre jutott a magyar bajnoknak, ez és a kuparendszer átalakulása miatt pedig sokan rögtön továbbjutási esélyt kiáltottak. A nehéz sorsolás aztán valamelyest átalakította az elvárásokat, de így sem lehet mondani, hogy a Fradi esélytelenül vágna neki a harcnak. Az esti nyitány előtt egy gyorstalpalóban szedtük össze a legfontosabbakat.

Zsinórban harmadjára a csoportkörben

Arra aligha kell emlékeztetni bárkit, hogy a Fradi a tavalyi szezonban a Bajnok Ligája csoportkörében szerepelhetett. A magyar bajnok 2008 után jutott ismét főtáblára a legrangosabb európai kupasorozatban, az akkor még Szerhij Rebrov által vezetett csapat pedig nem is okozott csalódást. Bár a klub sorsolása nem volt egyszerű (Barcelona, Juventus, Dinamo Kijev), az ukránok ellen itthon összejött a pontszerzés, a Barca és Juventus elleni három komolyabb arányú vereség mellett pedig Torinóban meg is szorongatta az olasz bajnokot. Végeredményben ez nem ért harmadik helyet és tavaszi folytatást, de kudarcként sem lehetett felfogni.
Miha Blazic és Alvaro Morata - Ferencváros-Juventus, 2020. november 24.
A zöld-fehérek viszont már egy évvel korábban is szerepeltek ősszel Európában, akkor az idei szezonhoz hasonlóan a BL-selejtezőjéből kiesve, az Európa Liga csoportköre jött össze. Az ellenfelek itt valamivel közelebb voltak a Fradi szintjéhez, hiszen akkor a CSKA Moszkva, a spanyol Espanyol és a bolgár Ludogorets kerültek egy csoportba a csapattal.
Ebből a négyesből a továbbjutás sem tűnt lehetetlennek. Nem is kezdett rosszul a Fradi, hiszen a nyitófordulóban Spanyolországban ért el döntetlent (1-1), aztán viszont a bolgárok elleni hazai pofonnal (0-3) alaposan megnehezítette a saját dolgát. Ezután a két CSKA elleni találkozón (0-0, 1-0) szerzet 4 pont adta vissza a reményt, különösen az idegenbeli győzelem volt bravúr. Az Espanyolt aztán hazai pályán egy hajrában kapott gól miatt nem sikerült legyőzni, így Bulgáriában kellett volna győznie a Fradinak. A végeredmény viszont ott is döntetlen lett, maradt tehát a harmadik hely, ami ekkor még a kiesést jelentette.

Láttunk már szerencsésebb sorsolást

Ennek a megismétlése ma már azt eredményezné, hogy tavasszal az Európai Konferencialigában folytathatná a csapat. Más kérdés, hogy épp az újonnan bevezetett harmadikszámú kupasorozat jelentősen átalakította az EL mezőnyét, ezúttal pedig a sorsolás sem volt igazán kegyes a Fradival, így most jóval nagyobb bravúr lenne egy hasonló szereplés.
A Ferencváros a Celtic-Bayer Leverkusen-Real Betis hármassal került egy csoportba, vagyis egy német és egy spanyol topligás ellenfél mellett egy nagy múltú, Európában is rendre sokáig jutó csapatot kapott. Az ötvenegyszeres skót bajnok a közelmúltból sem ismeretlen ellenfél a Fradinak, hiszen tavaly a BL csoportkörébe épp a glasgow-i zöld-fehéreken át vezetett az út, akkor nagy bravúrral idegenben nyert 2-1-re az FTC.
Ferencváros
Patinás és a közös múltat sem nélkülöző ellenfél tehát a Celtic, a három csoportrivális közül azonban talán még mindig ellenük van a legnagyobb sansza a Fradinak. A két topligás klub ugyanis egyaránt hazája hatodik helyén végzett tavaly, ami jól jelzi erejüket.
A Leverkusennél ennek ellenére új edzőt neveztek ki a nyáron, Gerardo Seaone épp a Fradit a BL-ből búcsúztató Young Boystól érkezett, a svájciak ellen így már ízelítőt kaphattunk, milyen játékot is képviselnek csapatai. Ugyanezt Németországban olyan európai topszinten is számon tartott tehetségekkel játszathatja, mint Moussa Diaby, Florian Wirtz vagy az Eb-társgólkirály Patrick Schick, hátul így pokolian nehéz dolga lesz a zöld-fehéreknek. Az esti meccs jól megmutatja majd, mire számíthatunk a továbbiakban.
Tehetséges játékosokból a Betisnél sincs hiány, a spanyol klub az utóbbi években ügyesen csábítja magához a legmagasabb szintet valamiért megugrani nem tudó, de kitűnő képességű játékosokat. A keretben így most olyan nevek vannak, mint William Carvallho, Nabil Fekir vagy éppen a nyáron az Arsenaltól megszerzett Hector Bellerín.

Vérfrissítés a keretben

Na és kikkel veszi fel velük szemben a harcot a Fradi? Nos, az előző évek csoportkörös csapataihoz képest egy jó pár helyen átalakult együttessel. Érdekes módon viszont az FTC kerete nem azért változott sokat, mert az előző évi menetelés legmeghatározóbb embereit sorra vitték el nagyobb klubok, a tavalyi húzónevek közül Tokmac Nguen, Myrto Uzuni vagy éppen Dibusz Dénes még mindig itt vannak.
Myrto Uzuni - Dynamo Kiev - Ferencvaros
Az nyáron érkezett vezetőedző, Peter Stöger azonban különböző okok miatt Rebrov több alapemberével sem számol már. Igor Kharatin némi meglepetésre távozott is a csapattól, de nem került be az EL-keretbe Lasha Dvali vagy a Young Boys ellen még duplázó Franck Boli sem. Előbbit sérüléssel, utóbbit fegyelmezéssel indokolta az osztrák edző, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a Fradi dolgát jócskán megnehezíti a sorozat légiósszabálya, ami csak 17 külföldi benevezését engedi meg a maximum 25 fős keretbe.
Márpedig a klub nyáron is bőven igazolt újabb légiósokat, minden korábbinál magasabb szintűeket. Az érkezők közül egyelőre nem volt mindenkinek vészesen sok ideje, de nem is tartanak ugyanazon a szinten. Kristoffer Zachariassen vagy Ryan Mmaee már most állandó nevek a kezdőben, Stjepan Loncarból és a rekordösszegért igazolt szerb tehetség Zeljko Gavricból ellenben egyelőre nem sokat láttunk.

Bízva a folytatásban

Az, hogy a keretből mikorra sikerül jól kiforrott csapatot építenie Stögernek, nagyban határozhatja meg, milyen esélyei lehetnek a Fradinak ebben a kemény csoportban. A klubnál mindenesetre nem lőnek kis célokra, az osztrák edző is elmondta, a nehéz ellenfeleken nem bánkódnak, az álom pedig a tavaszi folytatás Európában. Ha úgy nézzük, hogy ehhez minden korábbinál kevesebb, vagyis egy EL-csoport harmadik helye elegendő – amit korábban a Fradi mellet néhány éve a MOL Fehérvár is megcsípett már – akkor a küldetés persze nem lehetetlen.
Peter Stoger
Ami az esti nyitómeccset illeti, a várakozások óvatosak, de egyáltalán nem pesszimisták. Stöger szerint a pontszerzéshez ki kell fogni egy jó napot, a középpályás Vécsei Bálint pedig kijelentette, hogy képesek meglepetést okozni:
Idegenben is pontot szeretnénk szerezni, ami persze nem lesz egyszerű, hiszen a németek biztosan győzni akarnak otthon. De a múltban megmutattuk, hogy tudunk meglepetést okozni ilyen gárdák ellen is.
mondta a magyar játékos.
18:45-től kiderül, a fenti nyilatkozatok mennyire voltak reálisak, ahogy okosabbak leszünk azzal kapcsolatban is, milyen reményeket táplálhatunk a továbbiakban.

Minden reggel elküldjük e-mailben a legérdekesebb híreket a sportvilágból, válogatunk a legjobb cikkeinkből. Az Eurosport napi hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés