Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Egy csoda valószínűtlen hősei: visszaérhet Európa csúcsára a legendás csapat

Szabó Bence

Frissítve 18/05/2022 - 14:56 GMT+2

A Rangers szerda este az Eintracht Frankfurt ellen lép pályára az Európa Liga döntőjében, pedig egy évtizede még a negyedosztályba száműzték és a megszűnés szélére került. A csapat idei menetelésében egy sor valószínűtlen hős játszott szerepet, a gólvágó hátvédtől kezdve a talán utolsó meccsére készülő veterán kapusig, nem is beszélve a szurkolók tömegéről.

Glen Kamara - Rangers

Fotó: Getty Images

Akármi lesz a döntő végeredménye, a Rangers menetelésére és annak kulcsfiguráira sokáig emlékszünk majd.

Kevés patinásabb klub van az európai labdarúgásban, mint a Rangers. A csapatot 150 éve alapították, ötvenötszörös skót bajnok, összességében pedig a világ második legeredményesebb futballklubja. Európai porondon sem sikertelen, hiszen bár trófeát csak egyszer, 1972-ben nyert a KEK elhódításával, döntőig háromszor is jutott nemzetközi sorozatban.
Mégis, a Rangers alig egy évtizeddel ezelőtt a megszűnés szélére került, amikor 2012-ben csődhelyzet miatt a skót negyedosztályba száműzték a csapatot. Az, hogy a Red Bull Lipcse kiejtésével most ott vannak az Európa Liga szerdai döntőjében, épp olyan valószínűtlen történet, mint azoké, akik visszajuttatták a csapatot az európai foci élvonalába.
Ennek tökéletes példája a csapat kapitánya, James Tavernier. A 30 éves jobbhátvéd az angol akadémisták tipikus útját járva kezdte a karrierjét, amikor nem tudott berobbanni a Newcastle-be, több alacsonyabb osztályú kölcsönjáték után a Wiganben és a Bristol Cityben sem vált meghatározó emberré.
24 évesen kapott egy esélyt az akkor másodosztályú Rangerstől, itt pedig végre megtalálta a számításait. Egyből alapember lett, az évek alatt pedig nem csak meghatározó játékossá és csapatkapitánnyá vált, hanem hátvédek közt Európa szerte is ritka gólveszéllyé. A tavalyi szezonban Tavernier a Rangers legeredményesebb játékosa volt 19 góljával, idén eddig csak eggyel marad el ettől a számtól, ráadásul jelenleg az Európa Liga góllövőlistáját is vezeti 7 találattal.
“Fiatalon szerettem nézni a brazil játékosokat, ahogy és amilyen támadó szellemben fociztak. Elég megnézni Dani Alvest és Marcelót, milyen jók voltak egész karrierjük során. Rájuk mindig is felnéztem, én is fel akartam kerülni az eredményjelezőre.”
picture

James Tavernier

Fotó: AFP

"Ha megnézzük Trent Alexander-Arnold, Reece James, Dani Alves, Marcelo, vagy épp Roberto Carlos játékát… a modern fociban azért látni nagyon támadó szélső védőket, akik nem csak a védekezésben segítenek, hanem a támadásban is kulcsszerepük van, akár a beadások, akár gólpasszok vagy gólok révén.” – mesélt a játékáról Tevarnier, aki a Lipcse elleni visszavágón is kulcsfontosságú gólt szerzett.
Hasonlóan jó történet a veterán kapus Allan McGregoré. A 40 éves játékos a 2012-es csődig volt a Rangers focistája, hogy aztán az alacsonyabb osztályú éveket kihagyva, egy török és angliai kitérő után 2018-ban térjen vissza a csapathoz. Akkor is ő állt a kapuban, amikor a Rangers elbukta máig utolsó európai kupadöntőjét 2008-ban, és figyelembe véve, hogy az idény végén lejár a szerződése, könnyen lehet, hogy ez lesz az utolsó meccse profi játékosként.
„Négy évvel ezelőtt még csak a csoportkörbe akarunk bejutni. Öt éve kikaptunk (a luxemburgi) Progrès Niederkorntól. Én 2018-ban tértem vissza a csapathoz, akkoriban arra gondolni, hogy 2022-ben döntőbe jutunk? Ha őszinte voltál magadhoz, nem hitted, hogy ez lehetséges.
nyilatkozta a finálé előtt.
Abban, hogy a csapat ilyen rövid idő alatt ilyen fejlődésen ment keresztül, komoly szerepe van két menedzsernek is. Steven Gerrard 2018-ban ült le a Rangers kispadjára és egyből az EL csoportkörébe vezette a csapatot. A klub évről-évre előrelépett Európában és otthon is, aminek tavaly skót bajnoki cím lett az eredménye, ráadásul veretlenül.
picture

BRONDBYVESTER, DENMARK - NOVEMBER 04: Rangers Manager Steven Gerrard during a UEFA Europa League match between Brondby and Rangers at the Brondby Stadium on November 04, 2021, in Brondbyvester, Denmark. (Photo by Alan Harvey/SNS Group via Getty Images)

Fotó: Getty Images

Gerrardot viszont a szezon közepén az Aston Villa kivásárolta a szerződéséből, ekkor nem sokan gondolták, hogy a csapat nem omlik össze. Jött viszont Giovanni van Bronckhorst, aki Hollandiában ugyan volt bajnok a Feyenorddal, de azóta csak egy rövid kínai kaland szerepelt az életrajzában. A holland edző mégis tovább tudta fejleszteni a csapat játékát, meccsek közben pedig remekül nyúlt bele a párharcokba, ami kulcsfontosságú volt a kupamenetelésben.
Nem szabad viszont megfeledkezni a pályán kívüli tényezőkről, konkrétan a szurkolókról sem. A rajongók, akik még a negyedoszályban is gyakran közel ötvenezren jártak ki a csapat meccseire, idén is végig ott voltak a játékosok mögött. A Sky Germany riportere, Philipp Hinze élete legfelejthetetlenebb estéjének nevezte a Rangers-Lipcse párharc második meccsét az Ibrox stadionban , ahol a szurkolóknak extra motivációt jelentett, hogy a csapat legendás mindenese, az előző héten elhunyt Jimmy Bell előtt tisztelegjenek.
A szurkolók a döntő helyszínére, Sevillába is hihetetlen számban kísérik el a csapatot. Bár a klub csak 10 ezer jegyet kapott a mérkőzésre, állítólag (!) 100 ezren utaztak Spanyolországba. A szervezők kitettek magukért, ugyanis a város egy másik stadionjában, a 60 ezres La Cartujában külön szurkolói zónát hoztak létre, ahol a skót drukkerek 10 euróért nézhetik óriáskivetítőn a meccset.
Hogy ez a rengeteg drukker és a Rangers valószínűtlen történetének többi hőse boldogan hagyhatja-e el a helyszínt, nyilván a Frankfurt elleni döntő eredményétől függ. Viszont bárhogy is alakul a mérkőzés, a skót klub csodás menetelésére sokáig emlékszünk majd.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés