Az Arsenal irányítási és identitásválságban is szenved, nem látni a kiutat ebből a helyzetből.

Mikel Arteta elismeri, hogy az Arsenalnál betöltött menedzseri pozíciója gondos vizsgálat tárgyát képezheti a közeljövőben, miután a spanyol vezetőedző nem tudta elkalauzolni a londoni csapatot a Villarreal testén át az Európa-liga döntőjébe.
Unai Emery visszatért kísérteni korábbi klubját a második számú európai kupasorozatban. Az Ágyúsok kispadjáról 2019-ben menesztett tréner gárdája a hazai 2-1-es győzelem után 0-0-s döntetlent játszott Londonban, így bejutott az EL fináléjába, ahol az AS Romát búcsúztató Manchester United lesz az ellenfelük.
Premier League
Tényleg Artetából lehet a következő Wenger? Büszkeség és balítélet az Arsenal-Tottenham után
27/09/2021 16:21
Az Arsenal úgy vágott neki a párharc visszavágójának, hogy tudta, ideális esetben egy szerzett találat is elegendő lehet a döntőbe jutáshoz, de csak gól nélküli döntetlent tudott elérni hazai pályán, és - mivel a Premier League tabelláján csak a kilencedik helyet foglalják el – ez további kérdéseket vet fel a pályán és azon kívül is.
Arteta tisztában van azzal a nyomással, amellyel az Arsenal előremozdulása érdekében küzd, és újságíróknak válaszolt, amikor megkérdezték tőle, hogy továbbra is ő a megfelelő ember-e erre a munkára:
"Nem ülnék itt, ha nem tudnék megfelelni ennek a kihívásnak. Majd meglátják. Nem dumáról van szó, hanem ennek a pályán való megmutatásáról. Folyamatosan érzem a nyomást, mert a lehető legjobbat akarom tenni a csapatért, minden támogatásért cserébe, amit itt kaptam, és a szurkolókért. A visszavágó nagy csalódás, mert mindent megpróbáltunk, hogy ott legyünk a döntőben. Azt hiszem, hogy mindannyiunk munkáját ellenőrzés alatt tartják." - nyilatkozta Arteta a goal.com cikke szerint a kiesés után.

Mikel Arteta szomorkodik

Fotó: Getty Images

A spanyol trénert 2023 nyaráig köti szerződése az Arsenalhoz. Az azonban még várat magára, hogy ezt a megállapodást mindkét fél betartja-e. Arteta az FA-kupa és a Community Shield megnyerését fel tudja mutatni eredményként, de elég lassan haladt a csapatépítéssel, és bár a védekezést úgy, ahogy rendbe rakta, a támadójáték rengeteg kritikát kapott a kevés szerzett gól miatt.
Az erényei közé tartozik a remek balhátvéd, Kieran Tierney, a 19 éves Bukayo Saka és a 20 esztendős Emile Smith Rowe csapatba építése, akik életet leheltek a támadásokba, és a csapat motorjainak bizonyultak. Martin Ödegaard is jó igazolásnak bizonyult, viszont mögöttük Thomas Partey többször is egy fecskének bizonyult a középpályán.
Az Athleticen írja James McNicholas: "Patrick Vieira attól is volt olyan jó Arsene Wenger Arsenaljában, hogy mellette játszott Emmanuel Petit, Edu vagy Gilberto Silva. Cesc Fabregas is Mathieu Flamini támogatásával virágzott ki. Partey tehetséges játékos, de több támogatásra van szüksége."

Thomas Partey magánya

Fotó: AFP

Az Európa-liga elődöntőjében való búcsú azt jelenti, hogy az Arsenal negyedszázad, az 1995/1996-os idény óta először nem lesz ott az európai kupaporondon.
A kritikus hangok továbbra is a kiegyensúlyozottság hiányára és a gyenge igazolásokra mutatnak rá. Az egyesületnél szembe kell néznie mindenkinek azzal, hogy az elpuskázott évadban milyen szerepet vállalt. Ahogy Amy Lawrence is írja az Athleticen: "Az egész klubban, fentről lefelé, itt az ideje, hogy a tükörbe nézzen mindenki, és pontosan megnézze, mi uralkodott az Arsenalnál: zűrzavar, középszerűség, szerencsétlenség."
A Villarreallal vívott EL-elődöntő hű képe volt a csapat legtöbb bajának, megint Lawrence-t idézzük: "Ez a fajta nehézkesség a félelemből fakad. Félelem a hibától. Félelem a szégyentől. A félelmet nem nagyon sikerül kezelni. Az Arsenal manapság ritkán néz ki magabiztosnak és kényelmesnek. A fiatalok megteszik a dolgukat, de a tapasztaltabb játékosokra nem lehet hivatkozni."
Valami hasonló impulzusbombára lenne szükség, mint 1995-ben, amikor az Arsenal leigazolta a korszakos zseninek bizonyuló Dennis Bergkampot, majd egy évre rá érkezett Arsene Wenger is, ők ketten lettek az Ágyúsok megújulásának szimbólumai.

Wenger és Bergkamp felvirágoztatta az Arsenalt

Fotó: Eurosport

Lawrence arra is rámutat kiváló cikkében, hogy amit az Arsenal 1995-ben még bőven birtokolt, jelenleg viszont egyáltalán nem jellemző rá, az az erős, elkötelezett és hozzáértő, felelős vezetői testület, akik jó negyedszázada nem voltak szégyenlősek kemény döntéseket meghozni a klubot sújtó károk helyrehozása érdekében. Lehet, hogy nem tettek mindent tökéletesen, de elszántsággal és mély kötelességtudattal próbálták vezetni az egyesületet. Mennyire bízhatnak abban az Arsenal elkötelezett szurkolói, hogy szeretett klubjuk újra összeszedi magát? Nagyon jó lenne több kérdésre is értelmezhető választ kapni, amelyeket Lawrence mellett e sorok írója is megfogalmazott magában ebben az idényben.
Hogyan látja pontosan önmagát ez az Arsenal? Miért nem jellemzi még jobban a távlatokban való gondolkodás? Mi a reális önképe magáról a klubnak, és mit kell tennie a céljai eléréseihez? Kivel kell és lehet számolni a tervek végrehajtásában? Ha a Premier League középmezőnyében való szereplés és az Európa-liga elődöntőjében való búcsú fájdalmas és gyenge szereplésről tanúskodó eredménytelensége nem fogadható el, akkor mit fognak tenni ezek az emberek ennek kijavítása érdekében?
Az Arsenalnak elemeznie kell azoknak a játékosoknak a teljesítményét is, akik az elmúlt másfél-két évben igazoltak hozzájuk. Például Willianét, Partey-ét. Az Arsenal értékeit és DNS-t is magáénak valló Mikel Artetának is felelősséget kell vállalni abban, ahogy csapata játszott a Villarreal elleni két mérkőzésen. Különös bukét ad az EL-kiesésnek, hogy az Arteta elődje, Unai Emery aktuális csapatával szemben történt.
A klub hierarchiájának tetején ülők többször is hangsúlyozták a szezonban, hogy Arteta az ő emberük, akiben teljes mértékben megbíznak, hogy helyreállítsa az Arsenal renoméját, és újra a sikerek felé vezető útra terelje a franchise-t.
Ahogy az angol labdarúgás egyik legkiválóbb hazai szakértője, a boxtobox.hu főszerkesztője, Szabó Péter is írta, szinte kizárt, hogy menesztenék a helyéről Mikel Artetát. De az őszinte beszélgetések, és a következtetések levonása elengedhetetlenek vezető szinten is, ahol az önkritikára igen nagy szükség lenne. Az eredmények nyilvánvalóan nem megfelelő színvonalúak. Mi lesz például Edu, a technikai igazgató szerepe a megújulásban?
Valakinek a szarvánál kéne megragadni a bikát, ha meg akarják állítani az Arsenal zuhanását. Ha az Arsenal tulajdonosai, valamint Arteta és Edu nem képes erre, akkor ki fog segíteni nekik ebben?
Premier League
Áldás vagy átok, hogy európai kupa nélkül marad egy topcsapat?
16/09/2021 12:30
Premier League
Kilátástalan kezdés az Arsenaltól: vajon van még visszaút?
23/08/2021 16:30