Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Nem félsz, élvezed” – a Real Sociedad készen áll a Paris Saint-Germainre

Németh Dániel

Frissítve 14/02/2024 - 19:16 GMT+1

Kieran Tierney tavaly nyáron igazolt a Real Sociedadhoz kölcsönben, és a kulturális különbségek ellenére hamar beilleszkedett. Imádja a helyi ételeket, a segítőkész embereket, a foci iránti hozzáállásukat, és nem utolsósorban a klub sajátos felépítését. Tierney tudja, hogy nehéz dolga lesz a csapatnak a PSG ellen, de szerinte ősszel már bizonyították, készen állnak ezekre a feladatokra.

Kieran Tierney az Athletic Bilbao elleni mérkőzésen - fotó: Jose Breton

Fotó: AFP

A sérülések a mostani szezonban sem kímélték Kieran Tierney-t, a skót válogatott balhátvéd mégis úgy érzi, új otthonra talált.

Ma már talán a világ legjobb balhátvédjei között tartanánk számon, amennyiben nincsenek azok a sérülések, amelyek újra és újra visszavetették a fejlődésben. Sajnálatos módon azonban Kieran Tierney történetében meghatározó szerep jutott a legkülönbözőbb problémáknak: sokat küzdött a térdével, volt egy komolyabb vállsérülése, a mostani szezonban pedig már kétszer is megsérült a combhajlítója.
A sérülései miatt az Arsenalban sem tudta megszilárdítania a helyét, Oleksandr Zinchenko érkezését követően pedig egyértelműen második számú opcióként számoltak vele. Tavaly nyáron kölcsönben a Real Sociedadhoz igazolt, amely mindenki számára ideális döntésnek tűnt: a baszkoknak régóta szükségük volt egy balhátvédre, a skótnak pedig a játékidő kellett, hogy felépítse magát a 2024-es Európa-bajnokságra.
Tierney úgy érzi, új otthonra talált San Sebastianban, imádja a helyi gasztronómiát, a helyiek futballőrületét, de még a Real Sociedad sajátos futballfilozófiájában is felismerte önmagát. Az sem elhanyagolható szál, hogy a skót játéka tökéletesen illik Imanol Alguacil rendszerébe, miközben az utolsó arsenalos idényében idegen testként mozgott abban a szerepkörben, amit Mikel Arteta elsősorban Zinchenkóra szabott.
„Sokat beszéltünk a stílusról” mondta a Guardiannek a védő. „Ez volt az egyik legfontosabb a számomra, mert az Arsenal egy kicsit máshogy játszik. Tudni akartam, mit várnak a balhátvédektől. Elégedett voltam a hallottakkal. Az Arsenal esetében a balhátvéd az egyik legcentrálisabb játékos, Zinchenko az egyik legfontosabb szervező, inkább hatost játszik. Nekem teljesen idegen volt, amikor ezt megmutatták. Még gyerekként sem játszottam a középpálya közepén.”
Mindig magasan és szélen voltam, szóval az egész életemben azt csináltam és ismertem, amit az emberek a megszokott balhátvédektől elvárnak.
„Próbáltam megtanulni az új szerepkört. Láthatjátok, mennyire remekül működik, nehéz megkérdőjelezni: mindent beleadtam, tanultam, igyekeztem az edzéseken és a meccseken. Talán egy nap megszokom, végtére is az egyik legjobb mellett edzettem. Zinchenko számára nagyon természetes, ha ő csinálja, könnyűnek tűnik. Nekem viszont sokkal természetesebb, ha fel-alá mozgok a széleken.”
Új klubjánál a klasszikusabb vonalat követik, így Tierney-nek is könnyebb volt elsajátítani a Real Sociedad taktikáját. Aihen Muñoz személyében ráadásul egy olyan poszttársa volt, aki nem hallgatta el tőle azokat az információkat, amelyek segítettek neki a tanulásban. A skót védőnek így is volt miben felzárkóznia, a Real Sociedad legtöbb játékosa ugyanis évek óta ugyanabban a rendszerben készül, így a számukra minden automatizmusként működik, mire a felnőttekhez kerülnek.
picture

Oyarzabal az Osasuna-Real Sociedad mérkőzésen

Fotó: Getty Images

„Ezek a srácok olyanok, mint én, amikor még a Celtic játékosa voltam. Fiatalon csak a saját klubodat ismered és akarod. Négy vagy öt akadémista volt a Celtic első csapatában, amikor ott fociztam, itt van 13-14. Más szint. A keret nagyon összetartó, ezt azonnal láttam. Látszik rajtuk, hogy évek óta együtt futballoznak, hogy évek óta itt van az edző. Nem számít, hogy játszol, a padon vagy, esetleg még a keretbe sem kerültél bele, ugyanazt akarod. Ez is benne van a sikerekben: ez egy család.”
Szerda este nehéz mérkőzés vár a Real Sociedadra, ugyanis a Paris Saint-Germainhez látogatnak. Tierney, aki sérülése miatt kénytelen kihagyni ezt a fontos mérkőzést, 2017-ben már játszott a franciák ellen, akkor még a Celtic játékosaként. Túl sok szép emléket nem gyűjthetett azokon a meccseken, az egyiket 5-0-ra, a másikat pedig 7-1-re veszítették el. Utólag viszont már úgy látja, az a meccs sokat segített a későbbiekben.
„Elég kemény volt. Mbappét kellett fognom, aki azóta vagy 200 gólt szerzett. Mellette Neymar és Cavani voltak még ott. Egész jó hármas. Egy évvel korábban a Barcelonát fogtuk ki. Nem voltunk túl szerencsések a Celticnél a sorsolásokkal. De ez mind tapasztalat, ami hozzátesz ahhoz, aki vagy. 19-20 éves voltam, a PSG ellen játszottunk, ez benne van. Belefutsz nagyobb vereségekbe, de ez is segít hosszabb távon.”
„Nehéz kívülről nézni a meccseket, mikor sérült vagy. A helyszínen szeretek szurkolni a csapatnak, de ha tévében nézem, csak arra tudok gondolni, bárcsak ott lehetnék a srácokkal. Tudjuk, hogy nagyon-nagyon nehéz lesz, de ilyen mérkőzésekre vágysz. Hogy itt lehetünk csoportelsőként, az hihetetlen eredmény, csodálatos történet. Csak két gólt kaptunk, megérdemelten lettünk elsők. Nagyon jól kezeltük a helyzetet a San Siróban. Egy ilyen párharc során nem félsz, csak élvezed, megéled.”
Az a csoportkör alapján is nyilvánvaló, hogy a párizsiak az anyagi különbségek ellenére nem vehetik félvállról a Real Sociedad elleni párharcot. A baszkok ugyanis azt az Intert előzték meg, amely egész ősszel fantasztikusan játszott (igaz, a BL-ben előfordult, hogy pihentetett pár kulcsjátékost Simone Inzaghi), míg a PSG épphogy továbbjutott a saját négyeséből. Nem kizárt tehát, hogy a nyolcaddöntős párharcok közül ez lesz az, ami meglepetéssel ér majd véget.
Forrás: Guardian

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés