Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az Arsenal áttörte a gátat, 14 év után jutott újra a legjobb 8 közé a Bajnokok Ligájában

Minich Réka

Frissítve 14/03/2024 - 20:49 GMT+1

Az Arsenal a Porto legyőzésével bejutott a Bajnokok Ligája legjobb 8 csapata közé. Az Ágyúsok utoljára 7 éve játszhattak a legerősebb európai kupasorozatban, arra pedig, hogy túljutottak a nyolcaddöntőn már 14 éve került utoljára sor. Ezzel a győzelemmel óriási önbizalmat szerezhetett Mikel Arteta csapata, amit sokan már idén trófeákra esélyesnek tartanak.

David Raya is being celebrated by his Arsenal-teammates

Fotó: Getty Images

Az Arsenal tizenegyesekkel ejtette ki a Portót a BL nyolcaddöntőjében, ezzel pedig óriási tehertől szabadult meg, ami lendületet adhat a szezon hátralévő részére.
Az Arsenal továbbjutott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, miután sikerült kiegyenlíteni a Portóban összeszedett hátrányát, majd a tizenegyespárbajban már nem hibázott. Ezzel komoly mentális gátat tört át, hiszen nemcsak a BL-ben volt gondja a legjobb 8-ba kerüléssel, de tavaly az Európa-ligában is ebben a fázisban esett ki.
Most a meccs hőse az a David Raya volt, akinek a leigazolását sem igazán értették sokan a nyáron.
A spanyol kapust elsőre a saját szurkolói is nehezen fogadták el, hiszen a közönségkedvenc Aaron Ramsdale-t szorította ki a kezdőből. A Porto elleni visszavágó után viszont már senki nem kételkedhet benne, hiszen a mérkőzésen is hibátlan volt, ráadásul a büntetőpárbajban két lövést is hárított.
A TNT szakértőjeként dolgozó, korábbi Arsenal-legenda Martin Keown nem csak a kapust, de az egész csapatot méltatta a meccs után.
„Sokan idegesek voltak, amikor Raya először került a csapatba, de most már senki nem aggódik, mindenki támogatja. Az egész csapat elképesztő volt a tizenegyeseknél, a portói kapusnak esélye sem volt védeni, mindenki nagyon magabiztos volt. Ez a meccs mindenki számára egyértelművé tette, hogy miért lett ő az első számú kapus Artetánál.
Az Arsenal számára ez a győzelem elképesztő magabiztosságot és lendületet adhat, a következő mérkőzésre, a Manchester City ellen óriási önbizalommal véghat neki. Mindenki tudja, hogy mit ért el Guardiola csapata, a 6 trófea tavalyról, ez a legnagyobb meccs mindenki számára. Az Arsenal viszont jó formában mehet oda, önbizalomtól duzzadva.
Teljesen más lenne a hangulat egy kiesés után, de most továbbra is a bajnoki címért harcol. Ugyan az FA-kupából kiesett, de látszik, hogy abból is sokat tanult mindenki. Óriási volt a Porto elleni meccs, látszik, hogy mennyire hisznek magukban a játékosok. Kimondom; szerintem trófeákért fognak idén küzdeni.
A szurkolók visszakapták az Arsenaljukat.
Versenyképes a csapat, csúcsformában van, minden meccset meg akar nyerni. Sokáig vártunk arra, hogy végre igazán nagy meccseket játszhassanak az Emirates Stadionban, most a drukkerek is igazán kitettek magukért, a következő fordulóban szerintem senki nem akar majd itt játszani. Az Arsenal esélyei most Európában is igen jól néznek ki.”
Keownt bőven lehet elfogultsággal vádolni, de a Manchester United korábbi középhátvédje, Rio Ferdinand talán még nála is lelkesebb volt a keddi meccs után.
„Elképesztően szép gólt lőttek, Odegaard passza zseniális volt, ezt nem lehet tanítani. Ez a csapat fiatal és tapasztalatlan, élesben tanulnak meg mindent. Vannak küzdelmesebb időszakok, de az ilyen meccsek komoly lendületet adnak. Régóta nem jutottak el a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, együtt még sosem jártak itt. Az ünneplésükön is látszott, hogy mennyit jelentett számukra ez a továbbjutás. Persze ezt is sokan kritizálni fogják, de én tudom, hogy mennyire jó érzés minden ilyen győzelem.
Komoly erőpróbát teljesítettek és azt érzem rajtuk, hogy elhiszik, hogy nyerhetnek. Ha egyszer nyernek valamit, onnan szerintem nagyon nehéz lesz őket megállítani. Érzek rajtuk valami különlegeset, nagyon fiatal és sikerre éhes csapatuk van. Tavaly nagy csalódás lehetett számukra, ahogy zárták a szezont, de el kell azon is gondolkodni, hogy vajon mit tanultak belőle? Ha végre nyernek egy trófeát, az óriási eufória lesz, de megkönnyebbülés is. Azt viszont nem tudnám megmondani, mire van a legnagyobb esélyük.”
Az Arsenal saját nevelésű, angol válogatott támadója, Bukayo Saka magabiztosan nyilatkozott a továbbjutás után.
„Meg tudjuk verni a Manchester Cityt a következő meccsünkön. Mi vezetjük a bajnokságot és a Bajnokok Ligájában is ott vagyunk a legjobb 8 csapat között. Nagy az önbizalmunk, a lendületünk pedig tovább tart.
Nem ez volt a legjobb meccsem, de az ilyen meccsekért imádok focizni. Kiskorom óta ilyenekről álmodtam. Évekig keményen dolgoztunk, rengeteg csalódással. Kicsúsztunk a legjobb 4-ből is, de most itt lehetünk és ott vagyunk a negyeddöntőben. Elképesztő érzés, nagyon várom már a következő kört.”
A Bajnokok Ligája negyeddöntőjének sorsolására pénteken délben kerül sor.
Forrás: Eurosport.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása