Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Rendhagyó BL-előzetes Rafa Beníteztől - mi újság a Liverpoollal, Ancelottival és a történelem legjobb BL-döntőjével

Eurosport Magyarország

Frissítve 20/02/2023 - 18:42 GMT+1

2022-ben a Bajnokok Ligája döntőjében, idén pedig már a nyolcaddöntőben találkozik egymással a két sztárcsapat, a Liverpool és a Real Madrid. Rafael Benítez mindkét klubot (és az edzőiket is) jól ismeri, sőt, a BL-meccsek tekintetében is komoly tapasztalata van, így nem csoda, hogy a Guardian kikérte a véleményét a találkozó előtt.

Steven Gerrard és Rafa Benítez a 2005-ös BL-trófeával

Fotó: Getty Images

Amikor Ancelottival találkozom, nem sokat beszélünk Isztambulról.
Rafael Benítez felült a nosztalgiavonatra a keddi Bajnokok Ligája-meccs előtt, és felelevenítette a Carlo Ancelottival „közös” BL-döntőjüket is. Igaz, 2005-ben ő a Liverpoolt vezette, míg az olasz kollégája a Milannál tevékenykedett. Azóta persze, ahogy lenni szokott, Benítez már nincs a Poolnál, és Ancelotti sem a Milannal próbálja ismét beverekedni magát a döntőbe, viszont utóbbi a Real Madrid edzőjeként azért nagyon is érdekelt a keddi találkozón.
Majdnem 18 év telt el azóta, hogy a Liverpool visszavágott a Milannak a 2005-ös Bajnokok Ligája-döntőjében, de Rafa Benítez még most is akárhova megy, valahogy mindig szóba kerül az a bizonyos meccs. Egy kivétel van: amikor Ancelottival beszélget.
„Amikor Carlo Ancelottival találkozom, nem sokat beszélünk róla” – mondja. „Ő nem szeret erről beszélni, én pedig nem szeretek a két évvel későbbi döntőről beszélni. Athénban jobbak voltunk, és nem nyertünk, Isztambulban pedig nagyszerű csapatuk volt, és nem nyertek.”
Ilyen a foci.
18 év alatt sok víz lefolyt a Dunán (de a Mersey-n, a Manzanaresen és az Olonán is, ha valaki véletlenül a keresztrejtvényekből megjegyezte volna Milánó folyóját), de Benítez szívében még mindig különleges helyet foglal el az a BL-döntő.
„Egy dolog vitán felül áll: az isztambuli volt a történelem legjobb európai kupadöntője érzelmi szempontból, és valószínűleg még sokáig az is lesz" – mondja Benítez.
picture

Gerrard - Liverpool-Milan - Champions League 2004/2005 - Getty Images

Fotó: Getty Images

„Az egész, ahogy van, a hangulat, a szurkolók éneklése, hogy Gattuso megérintette a kupát, a fordulat… Ez megismételhetetlen. Mindkettőnk számára élmény volt, én jobb edző lettem ettől."
Benítez egyébként kedvesen, melegséggel beszél a nála egy évvel idősebb Ancelottiról, akinek a pályafutása többször is keresztezte az övét, hiszen Madridban, az Evertonban és a Napoliban is edzősködött. De ugyanígy jó szívvel mesél azokról a klubokról, amik a legnagyobb hatást gyakorolták rá. Ezúttal a Liverpoolról.
„Ez most egy sérülésektől tizedelt Liverpool, ami nem hozza a várt eredményeket” – mondja.
A Liverpool jelenleg csak a nyolcadik a Premier League-ben, hátránya hét pont a még BL-indulást jelentő negyedik helyen álló Tottenham Hotspurrel szemben, így könnyen elképzelhető, hogy Jürgen Klopp csapata csak BL megnyerésével biztosíthatná helyét a legrangosabb európai kupasorozat következő kiírásában.
„Olyan játékosok hiányoznak a csapatból, mint [Roberto] Firmino vagy [Diogo] Jota, akik [Mohamed] Salah-val tudtak együtt dolgozni. A távozók, különösen [Sadio] Mané pedig megváltoztatták a szerkezetet. Az új igazolásoknak ezt kellene valahogy kompenzálniuk, de Darwin Núñez vagy [Cody] Gakpo más – különösen Núñez, aki többet mozog az üres területeken. Senki sem számított arra, hogy Firmino és Jota egyszerre sérül meg, de talán pont ez az, ami miatt fel kell gyorsítani az átszervezést.
picture

Darwin Nunez

Fotó: Getty Images

„Néha egyébként ez jó is lehet: Raúl 17 évesen került hozzám, és egyből az első csapatba került a Real Madridban. De vannak olyan játékosok, akiknek időre van szükségük, hogy megérjenek. Az igények most azonban adottak: most kell teljesíteniük, de néha ez a nyomás túl nagy lehet.”
Benítez a Pool edzőjéről, Jürgen Kloppról is mondott pár szót.
„Jürgen még mindig nagyszerű edző, de ha elveszel egy sor fontos elemet, mint például [Virgil] van Dijkot, aki a védekezésben egy fontos láncszem, vagy Manét, aztán ehhez még hozzáteszed Firmino és Jota hiányát, az nyilván érezhető lesz.
A középpályának nagyobb lesz a felelőssége, központibb szerepet kell betöltenie. [Stefan] Bajcetic nagyon jól játszik, és vannak olyan játékosok, akik frissességet hoznak, de szükség van tapasztalt játékosokra, veteránokra, akik mellett fejlődni tudnak – mint például a Madridban [Toni] Kroos és [Luka] Modric. [Dani] Ceballos és [Federico] Valverde is kulcsfigurák lehetnek, de talán a Liverpoolnál most pont az hiányzik, hogy ezeknek a játékosoknak legyen idejük fejlődni.”
picture

Jürgen Klopp

Fotó: AFP

„Az Arsenal, a Manchester City és a Manchester United folyamatosan fejlődnek, mellettük a céljaidat egyre nehezebb lesz teljesíteni, ez pedig idegességet, kétségeket, önbizalomhiányt okozhat. A játékosok elkezdenek hibázni, és ez bizonytalanságot szül. Amikor elveszíted Van Dijkot, azt a játékost, akire a védelem támaszkodott, elkezdesz kételkedni, és amikor elkezdesz kételkedni magadban...”
De hogy hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni? Beníteznek erre is van válasza.
„Az egyetlen módja a probléma megoldásának a jó játék, egy jó eredmény. Úgy gondolom, az Everton elleni meccs egy kulcsfontosságú mérkőzés volt, amely a kiindulópont, a növekedés kezdete lehet.”
A bajnokságban a Pool az elmúlt hetek gyengélkedései után a legutóbbi két fordulóban nyert, előbb a városi rivális Evertont, majd a Newcastle-t is legyőzte.
„Klopp egy nagyszerű edző, aki talpra fogja állítani a csapatot, de akkor ott van Ancelotti is, az ő képességeit sem kérdőjelezheti meg senki” – tért vissza Benítez másik kollégájára..
„Egy ideig úgy tűnt, hogy megkopott a fénye, 60 évesen, az Evertonnál edzősködve Ancelotti szinte láthatatlannak tűnt az európai focielit számára, ahol a karrierje kibontakozott. Aztán egy telefonhívás visszahozta Madridba, ott pedig ismét tündököl, és még Brazília is őt akarja."
picture

Ancelotti in der Finalistin-Auswahl zum Welttrainer

Fotó: SID

„Ancelotti jó edző, akárhova is kerül" – mondja Benítez. „Ha Brazíliába teszed, azokkal az eszközökkel, amelyekkel ott rendelkeznek, az ő képességeivel ott is jól fog teljesíteni, nyilván be fog válni.
Vannak a tapasztalt edzők – mint Ancelotti, Klopp, Manuel Pellegrini, Luciano Spalletti – és megadod nekik az eszközöket, akkor ők hozni fogják az eredményeket. A fiatal edzőknek talán az 5%-a képes erre, másoknak meg csak időre van szükségük. Ez természetes. De nagyon sok jó edző van, akit nem értékelünk, mert nem a nagy ligában vannak, vagy csak mert nem beszélnek róluk a közösségi médiában."
A Guardian újságírója, Sid Lowe visszakérdezett Beníteznél ezen a ponton: „Az olyan edzők, mint te?” Szerinte a spanyol úgy érzi, ő is kicsit háttérbe lett szorítva, már nem beszélnek róla, nem úgy tekintenek már rá, mint egy edzőre, aki bármelyik nagy csapatnál megállná a helyét. Úgy tűnt, mintha a néhány évvel ezelőtti Ancelottihoz hasonlítaná magát. Különösen mert az előző klubja, az Everton nem különösebben szárnyal azóta sem, hogy Benítezt elbocsátották.
picture

Rafael Benitez poses for a photo after becoming manager of Everton on June 30 2021 in Halewood, England

Fotó: Getty Images

„Amikor eljöttem az Evertontól, hat pontra voltak a kieséstől, két győztes meccsel, miután 1,7 millió fontot költöttek" – mondja Benítez, utalva a szezon előtti költekezésekre, amik épp akkor kezdtek egyre hangsúlyosabbá válni, mielőtt a spanyolt elküldték. Egy évvel később a klub a több mint 100 millió fontnyi kiadás ellenére újra a kieső zónában volt.
„Ahol még soha nem jártunk” – tette hozzá Benítez. Ha ki nem is mondta, egyértelművé tette az analógiát.
„Ilyenkor felvillan Isztambul, de rengeteg munka kell ahhoz, hogy elérjünk odáig. Az emberek azt mondják, hogy az csak szerencse volt. De ez nem szerencse. Megvertük a Juventust, megvertük a Chelsea-t, megvertük a Milant, a legjobb csapatokat. Ezeket a meccseket nem a szerencsének köszönheted: a munkának, a képességeknek és a taktikai elemzésnek.”
„A probléma az, hogy minden borzalmasan felgyorsult, azt mondják, egy modern, támadó szellemű edzőt kell szerezni. Nekem megvannak a legmodernebb szoftvereim, minden meccset elemzek, megnézem a játékosokat, minden nap tanulok valamit és naprakész vagyok az adatokkal. A tapasztalt edzőknek nagyobb esélyük van a sikerre, én például jobb vagyok, mint tíz évvel ezelőtt.”
picture

Rafa Benitez - fotó: Paul Ellis

Fotó: AFP

Az interjú végén megkérdezték Benítezt, hogy kit lát az idei BL nagy esélyesének. Szerinte a City természetesen ott van a favoritok között, és a korábbi klubjait is oda sorolta. De hogy szerinte ki viszi haza idén a trófeát?
„Nekem a Napoli tetszik. Az emberek a Madridról beszélnek, ha az esélyeseket nézik, meg a szokásos csapatokról. De a Napoli magabiztos, jól játszik, erős a bajnokságban is, szóval ez sem tereli el a figyelmüket, sőt, minél tovább jutnak a BL-ben, annál többet tudnak fejlődni.”
És miért is ne? Nem mondom, hogy ők nyerik a BL-t, de miért is ne?
A kérdés pedig jogos, miért is ne? Elvégre minden lehetséges, és ezt ha valaki, akkor Rafa Benítez mindenkinél jobban tudja. Talán csak Ancelottinál nem.
Forrás: The Guardian
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés