Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Az emberek azt gondolták, a Real Madrid halott, de a Real Madrid sosem hal meg”

Németh Dániel

Publikálva 21/02/2023 - 15:38 GMT+1

Eduardo Camavinga csereként is oroszlánrészt vállalt a Real Madrid tavalyi Bajnokok Ligája-meneteléséből, és türelmesen várja, hogy nagyobb szerepet kapjon a csapatban. A francia futballista a BL mellett arról is beszélt, kik segítettek neki sokat a beilleszkedésben, mi motiválja őt a pályán, és hogyan járult hozzá a családja a sportban elért sikereihez.

A Real Madrid idei BL-szezonja egy cheat code!

Eduardo Camavinga soha nem fogja elfelejteni a Real Madrid tavalyi BL-menetelését.

Már 17 évesen bemutatkozott a francia válogatottban, majd éveken át a legnagyobb csiszolatlan gyémántok között tartották számon, és még 20 sem volt, amikor a Real Madrid leigazolta. Eduardo Camavinga azóta a spanyol fővárosban is bizonyította, miért helyezték már tinédzserként a legmagasabb polcra a szakértők: az előző idényben – ha nem is alapemberként – de főszerepet játszott klubja újabb Bajnokok Ligája-győzelmében.
A statisztika – épp úgy, mint a Real Madrid menetelése – egészen hihetetlen. Carlo Ancelotti rendre akkor küldte be, amikor a csapat épp hátrányban volt; Camavinga pályára lépését megelőzően összesítve 0-4-re állt a Real a BL-párharcokon, a francia középpályás beszállását követő időszakot viszont 8-1-re megnyerték. Ha nem is lehet mindent Camavinga számlájára írni, egyértelműen pozitív hatással volt a csapatra, ami főként a PSG elleni találkozón volt látványos.
„Nem is tudom mit mondjak. Ez jó, ez jó. Ugyanakkor csak statisztika, engem viszont a csapat foglalkoztat. Nyertünk, ezért boldog vagyok. A padon ülve is készen állok a játékra, és amikor beküldenek, akkor segíteni akarok. A történtek örökre megmaradnak. Ha csak egy pillanatot kell kiemelni, akkor Vini döntőben lőtt találatát említeném, de az egész szezon nagyon-nagyon jól sikerült.”
Az emberek azt mondták, végünk van. Később láttam a tévében egy statisztikát a Manchester City elleni mérkőzésről: 99%-ot adtak a City továbbjutására, és csak 1%-ot a Madridnak. Van, hogy azt gondolják, a Real Madrid halott, de a Real Madrid sosem hal meg.
„Az egész sztori a PSG elleni meccsel kezdődött, utána már hittünk abban, hogy akármi is történjen a pályán, megfordíthatjuk az eredményt. Vesztésre álltunk a Cityvel szemben is, Rodrygo találata azonban visszaadta a hitünket. Sosem láttam még annyi embert. Olyan érzés volt, mintha az egész világ ott lett volna. Emiatt nem idegeskedtem, elég nyugodt ember vagyok, de arra késztet, hogy mindent kiadj magadból.”
picture

Carlo Ancelotti és Eduardo Camavinga a Real Madrid és a Real Sociedad meccsén

Fotó: Getty Images

Camavinga életében meghatározó szerepet játszott Karim Benzema, aki az öltöző egyik legfontosabb játékosa – mellékes adaléknak tűnik, de a zenéről is ő gondoskodik. Rajta kívül egy másik francia futballista, Ferland Mendy is sokat segített neki a beilleszkedésben, tőle kapta a legelső tanácsokat az új klubjánál. Camavinga szerint ők akkor sem fogják vissza magukat, amikor arról beszélnek, miben kell fejlődnie; ő pedig – ha nem is szó szerint – szorgalmasan jegyzetel.
„Remek a kapcsolat közöttünk: fiatalok vagyunk, tisztában vagyunk azzal, hogy tanulnunk kell, de ezt a legendák is tudják. Segítenek nekünk, mi, fiatalok pedig nagyon tiszteljük őket” – mondta Camavinga, aki elárulta: Ancelotti átmeneti évnek nevezte a mostanit, a rutinos játékosoktól megértést, az újaktól türelmet kért. „Ez olykor nehéz, mert nem szoktam hozzá a padhoz. Ez a normális, a futballisták játszani akarnak. Nincs bennem mucha türelem. De tudom, hogy ez kell.”
A mostani idényben egyébként nincs is szükség akkora türelemre, elvégre Ancelotti egyre és egyre több lehetőséget biztosít a fiatal középpályásnak. Az előző 12 mérkőzésen (minden sorozatot figyelembe véve) kezdőként lépett pályára, ami még úgy is nagy előrelépés, hogy sokszor balhátvédként számított rá a rutinos vezetőedző. Camavinga azonban elfogadta a helyzetét, és arra törekszik, hogy amikor pályára lép, bizonyítson Ancelottinak, további játékperceket kiérdemelve.
A pályán nyerni akarok, ugyanakkor a foci a szenvedélyem, ezért élvezni is szeretném. Ha nem élvezem, akkor nem fogok jól játszani.
A francia középpályás alázata a családjától ered: szülei kongói származásúak, ő maga pedig egy angolai menekülttáborban született meg. Egészen kicsi volt, amikor előbb Lille-be, majd Fougères-be költöztek a családdal, így nincsenek emlékei erről az időszakról, a szülei pedig nem szívesen beszélnek róla. Ami érthető, hiszen a háború elől menekültek másik országba, majd azt követően egy jobb élet reményében egy másik kontinensre.
picture

Eduardo Camavinga és Fede Valverde a Real Madridban

Fotó: Getty Images

„Kettő sem voltam, amikor Franciaországba mentünk. Semmire sem emlékszem, és nem nagyon beszélünk róla. Amikor rákérdezek… Angolában nehéz volt az élet, a szüleim azért költöztek Franciaországba, hogy jobb életet teremtsenek. Rengeteg háború dúlt, apám csak ennyit mondott. Láttam képeket abból az időszakból, amikor megérkeztünk, meg néhány csecsemőkori fotót Angolából. Az első emlékeim Lille-ből származnak, utána Fougères-ből és aztán Rennes-ből.”
A futballista számára a foci a kiutat jelentette, édesapja gyakran emlegette, hogy ő lesz az, aki felemeli a családot. „A foci az életem. Az összes barátomat a focin keresztül ismertem meg. A futballnak köszönhetően érettségiztem le. Rengeteget köszönhetek a focinak. Apa és anya is büszke rám. Bizonyos tekintetben a focinak köszönhetően vagyok az, aki” – mondta Camavinga, aki elárulta, kezdetben egészen más sportág foglalkoztatta.
„Nem akartam játszani, mivel dzsúdózni akartam. A tesóm dzsúdózott, olyan akartam lenni, mint ő. A bunyót is szerettem kicsit. A suliban persze sosem verekedtem, csak otthon. Anya viszont nem engedte a dzsúdót, mert azt akarta, hogy inkább focizzak. Minek hívnátok ezt? Végzetnek? Anyámnak és egy Fatima nevű nőnek köszönhető, akit az iskolából ismertünk. Volt egy verseny az iskolák között, ahol csináltam egy cselt, a csapatom pedig győzött.”
Fatima beszélt anyával, és azt mondta: rá kell beszélned a focira, van érzéke hozzá. Rá egy hétre már állandó tagja voltam a csapatnak.
Camavinga gyerekként rengeteg videót nézett a YouTube-on Zinédine Zidane cseleiről, a tesójával pedig a Real Madrid és a Barcelona nevében meccseltek egymással. A középpályás életében a családnak manapság is meghatározó a szerepe, a szüleitől mindig megkapja az építő jellegű kritikát, ami ösztönzőleg hat rá, emellett arról is gondoskodnak, hogy ne csináljon hülyeséget a hirtelen jött pénzzel.
picture

Kylian Mbappé és Eduardo Camavinga az ominózus Real Madrid-PSG mérkőzésen

Fotó: Getty Images

„Mindig igazat mondanak. Nem egyszer fordult már elő, hogy rosszul játszottam, de ilyenkor anya azt mondja, nem kell aggódnom, teljesen normális, ha nem tudok mindig jól játszani. Ugyanakkor van egy nézése, ami alapján tudom, hogy aznapra már végem van. Jó dolognak tartom, hogy az igazat mondják: ezáltal tudok jobb lenni. Akkor persze nem tetszik. Eleinte mérges vagyok, de ez a düh a pályán pozitív módon tör elő belőlem.”

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés