Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Fabregas szerint az Inter mindenkit meglepett, Ferdinand szobrot állítana a korszakos Citynek

Szabó Bence

Frissítve 11/06/2023 - 21:05 GMT+2

A Bajnokok Ligája szombati döntőjében a Manchester City 1-0-ra legyőzte az Intert, a meccs után a helyszínen értékeltek a BT Sport szakértői. Rio Ferdinand szerint a manchesteriek ezzel a sikerrel végleg beírták magukat a történelemkönyvekbe, a győzelemnek pedig a küzdősebb játék volt az alapja. Cesc Fabregas szerint az Inter meglepően jól játszott, de beérett Pep Guardiola munkája.

Manchester City

Fotó: Getty Images

A szakértők szerint nem az döntöttel el a meccset, amit előzetesen vártunk.
A Manchester City hosszú évek küzdelme után felért a csúcsra. Pep Guardiola és csapata szűk egy évtizede üldözte a Bajnokok Ligája-győzelmet, az Inter elleni szombati döntő 1-0-s megnyerésével pedig végre megszerezték a rég várt sikert.
Egy korszakos csapat megítélése, játsszon bármilyen gyönyörűen, leginkább azon múlik, milyen eredményesen gyűjti be a trófeákat. Hazai porondon ebben a City már az elmúlt években is verhetetlen volt, idén viszont a Premier League és az FA-kupa megnyerése mellett lett meg a végső siker a BL-ben, ezzel a legendás triplázás is összejött a csapatnak. Az angol klubok közül mindössze másodszor, a városi rivális Manchester United 1999-es bravúrját követően.
Rio Ferdinand, a BT Sports szakértője közvetlenül a meccs után nem véletlenül volt odáig a manchesteri csapattól, szerinte a City ezzel a sikerrel beírta magát a történelemkönyvekbe.
„Halhatatlanok lettek. Szobrot nekik, mert megérdemlik. Olyan stílusban játsszák a focit, amit az egész világon csodálnak. Ez a munka és folyamat hosszú éveken át zajlott, mióta Pep Guardiola a csapathoz került. De ezek a játékosok földöntúli focit produkáltak.”
A Cityt és Guardiolát legtöbbször valóban a szép, kombinatív támadójátékkal azonosítják, az angol csapatnak azonban a szombati döntőben egyáltalán nem derogált vezetésnél ráülni az eredményre. Ki is húzták 1-0-val a meccset, Ferdinand szerint pedig ez jól mutatja, miben fejlődött a csapat a korábbi évek fájó kudarcait követően.
„A labda mindkét oldalán jól játszottak, és szerintem ez jelentette a különbséget a korábbi csapataikhoz képest. Remekül passzolnak, ha kell, mesés focit játsszanak, de amikor szükség van rá, felkötik a gatyájukat és küzdenek is a meccsért.”
Az egykori angol válogatott védő szerint ennyi, a sorozat hajrájában elszenvedett vereség után – tavaly a Real Madrid az elődöntőben, egy évvel korábban a Chelsea a fináléban állította meg Guradioláékat – az is benne volt, hogy a mentális nyomás megtöri a játékosokat, de ezt az akadályt is leküzdötték a manchesteriek.
„Ezek azok az esetek, amikor már elgondolkozol, hogy valaha eléritek-e ezt a célt, vagy egyszerűen túl nagy nektek a feladat… Nos, ők megcsinálták. Minden elismerést megérdemelnek, mert egy fantasztikus csapat.”
A döntő utóéletének érdekes dinamikát ad, hogy sok korábbi meccsel ellentétben, ahol a City az ellenfelénél jobban játszva esett ki a BL-ből, ezúttal talán az Inter teljesített jobban, a csapat saját tudásához képest mindenképpen. A BT Sport másik szakértője, Cesc Fabregas szerint az olaszok tényleg szorosabbá tették a párharcot, mint arra a legtöbben számítottak.
Nehéz meccs volt a City számára, mert szerintem még talán ők sem hitték volna, hogy az Inter ilyen jól játszik majd.
Az egykori Arsenal- és Chelsea-középpályás szerint viszont a City ezen, és a meccs közben felmerülő egyéb váratlan nehézségeken is túl tudott lendülni.
„Az Inter nagyot küzdött, de az elismerés jár a Man Citynek, mert jól használták ki a keretüket. Amikor a legjobb játékosuk húsz perc után lejött Kevin De Bruyne (valójában a 36. percben – a szerk.) személyében, mind azt kérdeztük, felnőnek-e a többiek a kihíváshoz. Megtették, nagyon magas szinten teljesítettek.”
Fabregas korábban még a Barcelona játékosaként dolgozott együtt Guardiolával, a középpályás pedig egykori edzőjéről is nagyon elismerően beszélt a meccs után.
„Kemény alatta játszani, mert a legjobbadat követeli meg tőled. A mindennapokban viszont ez rendben van, mert olyan filozófiával csinálja, ami minden focista álma. Nálatok van a labda, nincsenek kemény edzések futás szempontjából. Csak taktika és technikai tudás a legmagasabb szinten. És szerintem ez az idei szezonjukat is jól leírja.”
„Amikor megérkezett Angliába, azt gondoltuk, nehéznek találja majd, nem biztos, hogy minden országban meg lehet honosítani ezt a focit. Mindenki kételkedett. Ő azonban egy nagyon különleges ember, egy nagyon különleges menedzser, én pedig örülök a sikerének.”
Forrás: Eurosport UK
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés