Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Guardiola titkos ásza a BL-döntőn is új szerepben lett kulcsember

Szabó Bence

Publikálva 12/06/2023 - 07:30 GMT+2

John Stones eredeti pozícióját tekintve belső védő, de az angol játékos az idei szezonban játszott már szárnyvédőt, tavasszal pedig főleg labdaszerző középpályásként szerepelt. A Bajnokok Ligája szombati döntőjében viszont még szabadabban játszhatott, de nyolcasként is megállta a helyét, sőt a meccset eldöntő támadásból is kivette a szerepét.

John Stones

Fotó: Getty Images

Az angol játékos olyat érte el, amit Messi óta senki egy döntőben.
Ha egy, többnyire nem a góljairól ismert középpályás találata dönt el egy finálét, nem nagyon kell keresni a döntő hősét. A Manchester City szombat este a spanyol hatos, Rodri góljával verte meg 1-0-ra az Intert a Bajnokok Ligája döntőjében, így adott lehetne, kinek a sztoriját kapja fel a média. Kivételek azonban mindig vannak.
Jelen esetben azért, mert Rodri társa a középpályán – ugyan gólt nem szerzett, de – még nagyobbat alakított. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az említett játékos, John Stones valójában nem is középpályás, hanem eredeti posztját tekintve belső védő. Az, ahogyan Pep Guardiola edző megtalálta az ő helyét a City középpályáján, a döntőben pedig még egyet csavarva a taktikán extra szabadságot adott neki, amivel a 29 éves játékos élni is tudott, a valódi kulcsa volt az angolok sikerének.
Hogy Stones a döntőben a középpályán kapott szerepet, már senkit nem ért váratlanul. Guardiola még a világbajnoki szünetet megelőzően – egy sérülés miatt félig kényszerből – kezdett el kísérletezni az angol játékos pozíciójával, az RB Leipzig elleni BL-nyolcaddöntően pedig már egyértelműen középpályásként szerepeltette. Az eredmény 7-0 lett, Stones pedig 63 perc alatt (!) egyetlen passzt sem rontott el, így nem csoda, hogy megragadt ezen a poszton.
Innentől kezdve a szezon hátralévő 20 meccséből a City nyolcat hozott le kapott gól nélkül, de egynél többször egyszer sem talált be ellenük senki. Stones ezeknek a meccseknek a többségén kulcsszereplő volt a játékával.
A koncepció, hogy egy játékost nem az eredeti posztján szerepeltet, egyáltalán nem volt új Guardiola számára. Játszott már szárnyvédő pozícióban Rico Lewis, Oleksandr Zinchenko, Joao Cancelo vagy éppen Bernardo Silva is, mielőtt Stones itt kapott volna lehetőséget.
A különbség, amit az angol játékos jelentett a poszton, a stabilitásban rejlett: amellett, hogy technikailag ugyanolyan stabil, mint az említettek, egyben a védőmunkája is kiemelkedő. Ha egy a pálya belseje felé gyakran húzódó szélsőhátvéd meg tudja adni a biztonságot, akkor a szélsők nyugodtan húzódhatnak magasabbra, létszámfölényt kialakítva támadásban és nyomást gyakorolva az ellenfél védelmére.
picture

John Stones e Lautaro Martinez durante Manchester City-Inter - Finale Champions League 2022-23

Fotó: Getty Images

Innen már csak egy lépés volt, hogy Stones ne egy befele húzódó szárnyvédő legyen, hanem egyenesen egy belső középpályás, aki időnként kihúzódik segíteni a szélre is. Legalábbis a döntőt megelőzően.
A fináléban, ahogy az lenni szokott, a spanyol edző megint csavart egyet az eddig működő elképzelésén. Stones nem csak középpályás lett, hanem lényegébe nyolcas pozícióban, vagyis szervezőként játszott. Sokszor rá hárult a támadások beindítása, emellett meglepően gyakran indulhatott meg szabadon fölfelé. Hihetetlen, de nyolc próbálkozásból hét sikeres cselével 2015 és Lionel Messi óta a legtöbb ilyet produkált egy BL-döntőben. Ha ehhez hozzátesszük, hogy több labdaérintése volt az Inter tizenhatosán belül, mint a sajátjában, jó képet kapunk arról, milyen szerepet is töltött be a meccsen.
Erről a mérkőzés után természetesen magát a játékost is kérdezték, aki boldog volt a pályán a kapott szabadsággal és bizalommal.
„Ma sokkal inkább nyolcas voltam, amit élveztem. Még tanulom ezt. Nem hiszem, hogy itt vagyok a legjobb, de mindent beleadtam és ez kifizetődött. A foci manapság olyan változékony. Az egész arról szól, hogy tud a feladatod, és hogy tudd, merre helyezkednek a csapattársaid. Feljebb lépve a pályán élveztem ezt a változékonyságot. Egyes csapatok rengeteg játékossal a labda mögött játszanak, kombinálnunk kell a támadóharmadon belül.”
picture

Stones pod okiem Guardioli przebył dużą transformację

Fotó: Getty Images

Stones feljebb lépésével pontosan ez történt. Még a gólt eredményező támadásban is szerepet játszott az első előre passzal, ami után a szél felé húzódva teret nyitott a kulcspasszt kiosztó csapattársának is. Mint egy igazi szervező középpályás.
Kérdés, hogyan alakul a folytatás. A futball nem csak a pályán változékony, Stones pályafutásánál jobban ezt kevés dolog mutatja meg. A védő alig pár szezonnal ezelőtt a saját posztján még egyértelműen elvesztette az edzője bizalmát, most mégis odáig jutott, hogy egy teljesen új szerepben lett kulcsember.
A City a BL megnyerésével magasra állította a lécet, Stones pedig pontosan tudja, hogy amit elértek, történelmi jelentőségű.
"Mi csak a második csapat vagyunk, amelyiknek sikerült a triplázás. A saját korában mindkettő különleges teljesítmény. Magasra tettük a lécet, hiszen sikerült a címvédés a Premier league-ben, megnyertük az Fa-kupát és most ezt (a BL-t) is. Szavakba se tudom önteni a dolgot.”
Forrás: Skysports
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés