Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Barcelona már csak a csodában bízhat, a Juventuson talán már az sem segítene

Németh Dániel

Publikálva 13/10/2022 - 16:57 GMT+2

Négy forduló elteltével a Bajnokok Ligája legtöbb csoportjában kitisztultak az erőviszonyok, és már látszik, kik lehetnek ott az egyenes kieséses szakaszban. Ebben a szezonban a meglepetés sem maradt el, a Club Brugge sima továbbjutása egyértelműen ide sorolható, mint ahogyan a Barcelona várható kiesése is. Valószínűleg arra is kevesen számítottak, hogy ennyire vérszegény lesz a Juventus.

Gerard Pique

Fotó: AFP

Öt csapat már négy csoportmeccs után bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, de még olyan négyesek is vannak, ahol minden kérdés nyitott maradt.

A-csoport

17 lőtt, 4 kapott gól: a Napoli ellenállhatatlanul játszik a Bajnokok Ligájában (is). De ami ennél is fontosabb: a négy forduló alatt begyűjtött 12 pontjával már biztos továbbjutónak számít, így az utolsó két csoportmeccsen akár a pihentetésre is lesz lehetősége Luciano Spallettinek. Teljesen csak azért nem dőlhetnek hátra, mert a csoportelsőséget még nem sikerült bebiztosítani, márpedig a nyolcaddöntőre nézve nem teljesen mindegy, honnan kapnak ellenfelet.
Miközben a bajnokságban szenved a Liverpool, a BL-ben azért összegyűjtött kilenc pontot, amivel egyetlen lépésnyire került a továbbjutástól. A harmadik helyen álló Ajaxnak már hat pont a hátránya az angolok mögött, a holland bajnoknak tehát van még matematikai esélye a második hely megszerzésére. Ehhez viszont hazai pályán meg kell verniük a Liverpoolt, majd idegenben a Rangerst, és közben abban is bízniuk kell, hogy a Napoli idegenben is legyőzi Jürgen Klopp csapatát.
Ami a Rangerst illeti: négy forduló után pont nélkül, -15-ös gólkülönbséggel állnak a skótok, így a BL-ből már kipottyantak, az EL-re azonban maradt még esélye a csapatnak.

B-csoport

Egy óriási meglepetést már elkönyvelhetünk: a Club Brugge nem csak, hogy ott lesz a legjobb 16 között a Bajnokok Ligájában, de mindezt már négy forduló után sikerült kivívni, ráadásul az eddigi meccseiken még gólt sem kaptak. Előzetesen a belgák tűntek a leggyengébb csapatnak ebben a négyesben, ezzel viszont biztossá vált, hogy az Atlético Madrid, Porto, Bayer Leverkusen trióból valaki az Európa-ligában folytatja, az egyik klub számára pedig véget érnek a nemzetközi sorozatok.
Miután a Porto oda-vissza legyőzte a Bayer Leverkusent, jelenleg továbbjutást érő helyen áll, viszont még játszania kell a Brugge-zsel (idegenben) és az Atlético Madriddal (hazai pályán. Diego Simeone csapatára a következő körben a Leverkusen vár, és akkor maradhat biztosan a saját kezében a sorsa, amennyiben legyőzi a németeket. Ebben az esetben az utolsó forduló igazi ki-ki küzdelmet hozhat az Atléti és a Porto között, várhatóan a csoport második helyéért.
picture

Antoine Griezmann és Diego Simeone

Fotó: Getty Images

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a Bayer Leverkusen is bőven lőtávolon belül van, és amennyiben megnyeri az utolsó két mérkőzését (Atlético idegenben és a Brugge hazai pályán), akkor továbbjuthat, feltéve, hogy a Porto egyik meccsét sem tudja megnyerni. Ebben a négyesben pár helyen felborult már a papírforma, ezért messze az egyik legérdekesebb csoport lehet az utolsó két fordulóban is.

C-csoport

Kristjan Asllani lábán ott volt a meccslabda, amivel már két fordulóval a vége előtt megírhatta volna a C-csoport forgatókönyveit, Ter Stegen bravúrja azonban víz fölött tartotta a Barcelonát. Az Inter elleni 3-3-as döntetlen így sem jött jól a katalánoknak, akik ezzel szinte biztosan kiesnek a BL-ből. A milánóiaknak nincs más dolguk, mint hazai pályán legyőzni a Viktoria Plzeňt, és akkor ott lesznek a nyolcaddöntőben.
A négy kör után 100%-os Bayern München már biztos résztvevője a BL egyenes kieséses szakaszának, és a csoportelsőségre is nagy esélye van, Julian Nagelsmannak tehát szintén megvan a lehetősége arra, hogy pihentessen néhány kulcsembert. A katalánok egyébként hazai pályán fogadják a Bayernt, az utolsó körben pedig Csehországba látogatnak, de nagy esély van rá, hogy mindkét mérkőzés tét nélküli lesz – a fivethirtyeight.com például 92% esélyt ad annak, hogy a 3. helyen zárják a csoportot.

D-csoport

Azon kevés négyesek egyike, ahol még semmi sem dőlt el: a csoport utolsó helyén álló Frankfurtnak csupán három pont a hátránya az élen álló Tottenham mögött, a Spurs pedig az EL-indulást sem biztosította be. Az erőviszonyok ismeretében Antonio Conte csapatának illene legalább a második helyet megcsípni, amihez nem ártana, ha az utolsó két meccsből (Sporting otthon, Marseille idegenben) legalább egyet megnyerne.
picture

Antonio Conte

Fotó: Getty Images

Conte csapataira azonban jellemző az európai színtéren való botladozás, épp ezért nem érdemes előre beírni a három pontokat az észak-londoni csapat mellé. Pláne, hogy a Sportingtól a játék képe alapján megérdemelten kaptak ki 2-0-ra, a Marseille-t pedig otthon is csak a hajrában sikerült felőrölni. Az angolok szempontjából viszont mindenképpen jó hír, hogy a Frankfurt is érdekelt még a továbbjutásban, így biztosan nem fogja olcsón adni a bőrét.

E-csoport

Azzal, hogy a Chelsea kikapott Zágrábban, majd a Stamford Bridge-en leikszelt a Salzburggal, ki is lehetett dobni minden előzetesen megírt forgatókönyvet. Az angolok a Milan oda-vissza legyőzésével azért a helyére billentették az erőegyensúlyt, és most már egyértelműen ők a csoport legnagyobb esélyesei. A továbbjutásukat akár már a következő körben bebiztosíthatják, ehhez idegenben kellene majd nyerniük a Salzburg ellen.
Mögöttük viszont kiegyenlített a verseny, az osztrákok hat ponttal rendelkeznek (egyelőre még veretlenek a csoportban!), a Milannak és a Dinamónak 4-4 van. Amennyiben a Salzburg hazai pályán is pontot szerezne a Chelsea-vel szemben, ne adj isten, meg is verné az angol csapatot, abban a tudatban utazhatna Milánóba, hogy a saját kezében van a sorsa, és akár már egy döntetlen elegendő lenne a továbbjutáshoz.
A Milan számára a képlet egyszerű: ha megnyeri az utolsó két meccset, biztosan ott lesz a legjobb 16 között, minden bizonnyal csoportmásodikként. A gyakorlatban viszont egyáltalán nem ennyire sima a helyzet, a Zágráb idén még nem kapott ki hazai pályán a BL-ben, a Salzburg pedig négy forduló után veretlen ebben a csoportban. A milánóiakra tehát nehéz meccsek várnak a folytatásban, ám ettől függetlenül csalódás lenne, ha ennyire korán elvéreznének a BL-ben.

F-csoport

Szoboszlai Dominik még az előző BL-fordulót megelőzően fogalmazott úgy: hiába áll pont nélkül a Leipzig „még semmi sincs veszve”, van esély a továbbjutásra. Ezt alátámasztandó, a németek oda-vissza megverték a Celticet, így négy forduló elteltével már a továbbjutást érő második helyen állnak. Azzal viszont, hogy a Shakhtar Donetsk pontot szerzett a Real Madrid ellen, az utolsó körnek várhatóan győzelmi kényszerben vágnak majd neki Szoboszlaiék – ráadásul idegenben játszanak a Sahtarral.
picture

Szoboszlai Dominik és Amadou Haidara

Fotó: Getty Images

Amennyiben a németek borítanák a papírformát a Real Madrid ellen, változhatna a képlet, és ebből a szempontból talán kedvező hír lehet a számukra, hogy a madridiak a Sahtar elleni 1-1-es döntetlennel is bebiztosították a továbbjutásukat. Carlo Ancelotti tehát sok más kollégájához hasonlóan koncentrálhat a bajnokságra, és lehetőséget biztosíthat a BL-ben azoknak a játékosoknak, akik kevesebb lehetőséget kaptak az idény során.

G-csoport

Ez a négyes a lényeges kérdéseket tekintve már lefutottnak tekinthető, a már biztosan nyolcaddöntős Manchester City mellett a Borussia Dortmund továbbjutására van a legnagyobb esély. A csapatok akár már a következő körben lemeccselhetik a megválaszolatlan kérdéseket: a Dortmund-Manchester City a csoportelsőség szempontjából lehet meghatározó, míg a Sevilla-Copenhagen az Európa-ligában való folytatásról dönthet.

H-csoport

Nagy szüksége lett volna a Juventusnak a Maccabi Haifa elleni három pontra, hogy ne csak matematikai esélye maradjon a továbbjutásra; az idegenbeli 2-0-s vereség után viszont lényegében csak a számolásnak van értelme. Massimiliano Allegri csapatának innentől kezdve az sem feltétlenül elegendő, ha idegenben elkalapálja a Benficát, majd hazai környezetben legyőzi a Paris Saint-Germaint, lévén, mindkét csapat játszik még a Maccabival is.
picture

Massimiliano Allegri

Fotó: Getty Images

Négy forduló után a PSG és a Benfica egyaránt 8-8 ponttal rendelkezik, és nincs más feladatuk, mint legyőzni a Maccabi Haifát, onnantól kezdve behozhatatlan előnyük lenne a Juvéval szemben. Ebben a négyesben elsősorban a csoportelsőségért lehet még nagy meccs, ebből a szempontból a Juventus elleni mérkőzések döntő fontosságúak lehetnek. Innentől már az sem lenne nagy szenzáció, ha a torinóiak három ponttal zárnák a csoportkört, és így kerülnének át az EL egyenes kieséses szakaszába.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés