Az Európai Labdarúgó Szövetség 2024-től átalakítaná az európai klubfutball csúcssorozatának, azaz a Bajnokok Ligájának lebonyolítását. Az UEFA a minap terjesztette a tervezetet a kontinens nemzeti bajnokságainak többségét képviselő European Leagues elé, ahonnan meg is érkezett az egyelőre nem kitörő ujjongásról tanúskodó válasz.


Régóta lebeg az európai labdarúgás döntéshozóinak szeme előtt a kontinens csúcssorozatának megreformálása, amely törekvést nem is annyira egy igény, sokkal inkább egy fenyegetésre adandó válaszként szükséges értelmezni. A topligák topcsapatainak körében, váltakozó előterjesztéssel, de rendszeresen felmerül egy, a nemzeti bajnokságokon és a Bajnokok Ligáján is átívelő Európai Szuperliga életre hívásának lehetősége. Az elmúlt évek folyamán egyre-másra felbukkanó hírek pedig már arról is beszámoltak, hogy a lehetséges támogatói bázis már nyitott pénztárcával várja a rajtjelet.
A Barcelona búcsúzó elnöke ledobta az atombombát az európai focira | Eurosport
Az Európai Szuperliga zárt ligát alakítana a kontinens mai top csapataiból, otthagyva ezzel a nemzeti bajnokságokat. Új szintre emelhetik a futballt, de elsősorban anyagilag. Hogy hogyan jutottunk ide, és mik a mai fejlemények, ezt foglaljuk össze. Miért játszanál kétszer egy évben a Burnley-vel, ha ehelyett lehet a Barcelonával is?
UEFA Bajnokok Ligája
„Ez szégyenletes” - komoly indulatokat váltott ki a BL-döntő botránya kapcsán írt jelentés
16/06/2022 - 16:23
A változtatás mellett ugyanakkor az UEFA saját törekvése is megfigyelhető, a kontinentális szervezet ugyanis bő egy évtizede hívta életre az Európa Ligát, 2021 őszén pedig debütál az új, harmadik számú sorozat, az Európa Konferencia Liga. A reformhullám körének bezárását pedig a koronaékszer, a Bajnokok Ligája módosítása jelenthetné. Ezt a módosítást kezdte el most átrágni az UEFA, s az első tervezet igencsak meglepő lebonyolítást vázol fel a jövőre vonatkozóan.

A legutóbbi sorozat győztese, a Bayern München.

Fotó: Eurosport

Az UEFA elképzelése szerint a jelenlegi 32 csapatos főtáblát további négy csapattal bővítenék ki, a hagyományos csoportkörös lebonyolításnak ugyanakkor búcsút inthetünk. A liga jellegű rendszerben valamennyi résztvevő csapat egyenként tíz mérkőzést játszana, az aktuális ellenfelek kilétének eldöntése ugyanakkor egyelőre nem tisztázott. Az őszi “alapszakaszt” követően az első nyolc helyezett automatikusan bejut az egyenes kieséses rendszerbe, a 9-24. helyezett csapatok pedig egy rájátszás keretében döntenének a fennmaradó nyolc továbbjutó kilétéről. Ha kialakult a legjobb tizenhat mezőnye, onnan a lebonyolítás megegyezne a manapság is érvényben lévő kieséses rendszerrel.

Ferencváros

Fotó: Eurosport

A kontinens 37 bajnokságán keresztül mintegy ezer klubot képviselő European Leagues pénteki vezetőségi ülését követően kiadott közleményében üdvözli a reformtörekvéseket, ugyanakkor “komoly aggodalmaknak” is hangot adott. Az európai ernyőszervezet elsősorban amiatt aggódik, hogy az amúgy is zsúfolt versenynaptárba a klubok aligha tudnának a megszokott hat csoportkörös mérkőzés helyett tizet beszorítani. Mint a közlemény fogalmaz, egy egyébként is zsúfolt naptár nem képes ekkora mértékű rugalmasságra. Érdemes belegondolni, hogy egy augusztustól december közepéig tartó időszakban hol lehet még négy hétköznapot találni a pluszmérkőzésekre úgy, hogy néhány hétközi fordulót eleve beiktatnak a ligák, azokon kívül pedig ott vannak a nemzeti kupasorozatok is. Ez a helyzet jó eséllyel olyan esetekhez is vezethet, mint ami a Liverpoollal esett meg 2019 decemberében. A Bajnokok Ligája címvédőjeként ugyanis az angoloknak a klubvilágbajnokságon volt jelenésük, az EFL viszont ugyanarra a napra tűzte ki az Aston Villa elleni Ligakupa találkozót is. A Vörösök végül a komplett ificsapatot küldték Birminghambe, az első keret pedig megnyerte a klub vb-t.
A European Leagues, mint ahogyan arról a szervezet honlapja is nyilatkozik, elsősorban a nemzeti bajnokságok versenyképessége mellett, azok védelmében tevékenykedik. A szervezet támogatja a csapatok európai kupákban való részvételét és versenyeztetését, ugyanakkor abban érdekelt, hogy a nemzeti bajnokságok érdekei ne sérüljenek. Ezzel markánsan szembenálló álláspontot képvisel a European Club Association, amelynek Andrea Agnelli vezette szárnya az egyik fő pártolója a bajnokságokat és a BL-t háttérbe szorító összeurópai elitligának. A kirakós harmadik szereplője az UEFA, amely megpróbál lavírozni a két álláspont között, mindezt úgy kivitelezve, hogy saját versenysorozata, a Bajnokok Ligája megőrizze kontinentális vezető szerepét, ugyanakkor a nemzeti bajnokságok, mint kibocsátó csatornák értéke, ne csorbuljon. A háromszereplős stratégiai játékban az UEFA és a European Leagues jó eséllyel össze is foghat, utóbbi ugyanis január 21-i közleményében deklaráltan szembehelyezi magát az Európai Szuperliga bármilyen formájú megvalósításának lehetőségével. Romantikus szál a történetben, hogy a European Leagues tagságához tartozik az öt európai topliga, mint közösség is, miközben épp ezek a bajnokságok adnák az ellenlábas elitbajnokság létszámának közel 80%-át.

Egy összeurópai elitligában Lionel Messi és Cristiano Ronaldo is gyakrabban futhatna össze egymással

Fotó: Eurosport

Az esetleges BL-reform tehát, ha csak szépen lassan is, de itt lehet már a kertek alatt, s nagy kérdés, hogy a következő nagyjából két évben melyik tábor tud több támogatót és ezzel együtt erőforrást is a maga javára állítani. A magunk részéről annak az esélyét nem látjuk, hogy a Bajnokok Ligája, mint brand és nívó eltűnjék, ugyanakkor a döntéshozóknak óvatosan kell az álláspontok között lavírozni azért, hogy úgy őrizzék meg a Bajnokok Ligáját, ahogy azt megszokhattuk, s közben a fő bevételt generáló topcsapatoknak is a kedvében járjanak. 
via Sky Sports
UEFA Bajnokok Ligája
Erősebb csapat a Liverpool, de a Realt eddig sem zavarta, ha lefocizták a pályáról
27/05/2022 - 18:03
UEFA Bajnokok Ligája
Enyhe Szuperliga-mellékízzel jön az új Bajnokok Ligája
30/03/2022 - 16:38