Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ilyen rövid tárgyalást még nem látott a futballvilág!

Nánási Antal

Frissítve 01/06/2021 - 21:18 GMT+2

Érzelemdús szombat estén van túl a Bajnokok Ligája-győzelemmel edzői karrierje legnagyobb sikerét elérő Thomas Tuchel.

Thomas Tuchel with the Champions League trophy (Chelsea)

Fotó: Getty Images

Érzelemdús szombat estén van túl a Bajnokok Ligája-győzelemmel edzői karrierje legnagyobb sikerét elérő Thomas Tuchel.

A német edző pár hónap alatt jócskán ráncba szedte a londoni kékeket, ez pedig a klub történetének legjobb nemzetközi eredményét, neki pedig jó eséllyel hosszútávú angliai tartózkodást ért.
Amikor 2020 december 23-án a Paris Saint Germain Strasbourg elleni, egyébként fölényes, 4-0-ás győzelmet hozó francia bajnokiját követően Leonardo menesztette az edzői stábot, Thomas Tuchel, és vele együtt Lőw Zsolt is nehezen tudta volt egy mondatban elképzelni a Boldog és a Karácsony szavakat. A szerződésbontás hátterében már akkor láthatóan nem épp szakmai okok lapultak, a pályán ugyanis a PSG jól szerepelt: az előző szezonban hozta a „kötelező” francia bajnokság-Francia Kupa duplát, és augusztusban Bajnokok Ligája-döntőt játszott, a lehető legközelebb kerülve ahhoz a célhoz, ami a katari olajmilliók Párizsba áramlása mögött feltételezhető. A szakítás oka valójában a Leonardo és Tuchel közötti (v)iszony volt, ilyenkor pedig világos, hogy nem az erősember, hanem az edző távozik.
Alig egy hónappal később aztán, egészen pontosan január 26-án érkezett a bejelentés, miszerint Thomas Tuchel veszi át a Frank Lampard menesztésével megüresedő Chelsea irányítását. A német edző soha a korábbiakban nem dolgozott még Angliában, sőt, párizsi megbizatása volt az addigi egyetlen Németországon kívül vállalt munkája. Ennél a pontnál azért bőven mutatkozik analógia a francia kinevezéssel, ugyanis az Unai Emery távozásával Párizsban pozícióba kerülő német szakember első blikkre talán nem a legkézenfekvőbb opciónak tűnhetett arra az állásra. Nem volt helyismerete, nem dolgozott még akkora szupersztárokkal, mint akik Párizsban vártak rá, és legfőképpen nem kellett még olyan elvárásokkal megbírkóznia, mint amilyenek a francia fővárosban várták. Tuchel és stábja, benne a Red Bull birodalmat Tuchel kedvéért otthagyó Lőw Zsolttal, viszont megugrotta az akadályt, csapatot kovácsolt a sztárokból, és a Bajnokok Ligája-döntővel bizonyította, nincs számára leküzdhetetlen feladat.
picture

Thomas Tuchel és Lőw Zsolt a PSG edzőjeként

Fotó: Eurosport

Londoni szerepvállalása alkalmával egy a keret összetételét tekintve sokra hivatott, ámde alulteljesítő társaságot vett át. Az eredmények pedig önmagukért beszélnek: a német edzővel a fedélzeten a Chelsea a kilencedik helyről befutott az automatikus BL-szereplést érő TOP 4-be, FA Kupa-döntőt játszott és mindössze a harmincadik mérkőzésén a csapattal, a klub történetében másodszor, megnyerte a Bajnokok Ligáját. A portói Dragao Stadionban lejátszott finálén a Chelsea a teljes mérkőzésen jobban játszott a Manchester Citynél, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Tuchel egyértelműen lemeccselte az edzőként tíz év után újra BL-döntőt játszó Pep Guardiolát. A német edző ezúttal szokásos habitusában, azaz ezer fokon égve és a technikai zónában fel-alá szaladgálva élte meg a mérkőzést, és jellemző kép volt, hogy jónéhányszor úgy kapta el őt a kamera, amint épp a londoni szurkolókat hergeli a csapat bíztatására. Jelentős változás ez a 2020-as döntőhöz képest, amikor begipszelt lábbal, egy hűtőtáskán ülve próbálta instruálni a PSG játékosait a töküres lisszaboni Estadio da Luz-ban.
picture

Tuchel a 2020-as Bl-döntőn

Fotó: Eurosport

Amikor alig négy hónapja Thomas Tuchel megérkezett Londonba, első körben egy 18 hónapos, egyéves opciót tartalmazó szerződést írt alá a klubbal. A klub nemzetközi történetének társbérletben legnagyobb sikerét hozó szombat estén azonban könnyen lehet, hogy intézett magának egy komolyabb hosszabbítást, legalábbis egy különös találkozóról vélekedve ő maga ezt sejti:
„Nem vagyok benne még teljesen biztos, hogy úgy érzem, hogy ezzel a győzelemmel kapok egy új szerződést. Még a pályán beszéltem Roman Abramoviccsal a lefújást követően, ami azt hiszem a lehető legjobb alkalom volt az első találkozásunkra. Vagy lehet, hogy épp a legrosszabb, ennél az eredménynél ugyanis már nem lesz jobb. Meglátjuk mit hoz a jövő, mindenesetre a menedzserem már mondott valamit a hosszabbításról.”
picture

Thomas Tuchel i Roman Abramowicz

Fotó: Getty Images

Az orosz milliárdos nem egy kifejezetten könnyű ember, ezt többen is megerősíthetik azok közül, akik a korábbiakban dolgoztak a Chelsea-nél. A csapatot vízumproblémák miatt általában csak távolról szemlélő „Nagy Testvér”-t valóban jó pillanatban kapta el Tuchel az első meetingre, hiszen Abramovicsnak bevallottan a Bajnokok Ligája elhódítása volt a legfőbb célja, amikor 2003-ban (elképesztő, hogy már közel húsz éve) megvásárolta a londoni klubot. A 47 éves német edző rögtön ki is használta a ritka alkalmat, és egy rögtönzött élő motivációs levelet is átadott a nagyfőnöknek:
„Biztosíthatom arról, hogy már most a következő trófea lebeg a szemem előtt, a célom az, hogy még több győzelmet szerezzünk és hogy edzőként is fejlődjek. Egy nagyon ambíciózus klub boldog tagja vagyok, ahol egy olyan csapatot vezethetek, ami jelenleg a lehető legjobban passzol ahhoz, amit a futballról gondolok. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a tulajdonossal, igaz, nem személyesen, de ő minderől elsőkézből tőlem tud azzal kapcsolatban, hogy mi zajlik a klubnál. Nagyszerű volt találkozni vele.”
A jövő pedig, mint ahogyan arról a minap mi is írtunk, kétségkívül szép reményekkel kecsegteti a Chelsea szurkolóit. A BL-győzelmet követően az angol csapat, amúgy sem csekély vonzerejére rátéve még egy-két lapáttal, bőven csemegézhet az Európa-bajnokság sztárjai közül, tovább mélyítve a nagy sikert elérő amúgy sem gyenge állományt. Thomas Tuchel pedig, talán már új szerződése birtokában fordulhat rá a következő szezonra, amelyben elmondása szerint az első naptól kezdve a maximumra fog törekedni a játékosaival. Ha pedig ez valóban így lesz, talán nem is kell olyan sokat várnia a következő tulajdonosi találkára.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés