Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ilyen bénázást sem láttunk még: kénytelen volt újrasorsolni az UEFA a BL párosításait

Németh Dániel

Publikálva 13/12/2021 - 18:20 GMT+1

Az előző 24 órában az FIA került középpontba a forma-1-es szezonzárón meghozott döntések miatt, az UEFA azonban megpróbált rálicitálni a bénázásra hétfő délben. Egy hibás szoftver eredményeképpen ugyanis elszúrták a Bajnokok Ligája sorsolását, ami miatt három órával később az egész folyamatot meg kellett ismételniük.

Andrey Arshavin a BL sorsolásán - fotó: Richard Juilliart

Fotó: AFP

Egy állítólagos szoftverhiba miatt olyan párosításokat alakítottak ki, amiket a szabályok alapján nem is lehetett volna.


Az UEFA és a FIFA sorsolásain rendre felmerülnek a csalással kapcsolatos vádak (felmelegített golyók és társai), idén viszont egészen mástól volt hangos a sportsajtó és a közösségi média. Becsúszott ugyanis egy igen kellemetlen hiba: a Manchester Unitedet a sorsolást segítő szoftver hibájából kifolyólag összesorsolták a Villarreallal, amely párosítás a szabályok értelmében szóba sem jöhetett volna, mivel a két klub a csoportkörben már összecsapott egymással.
Utána jött még egy baki: az MU nem szerepelt az Atlético Madrid lehetséges ellenfelei között, ellentétben azzal a Liverpoollal, amely egy csoportban volt a spanyol bajnokság címvédőjével. Pár órával később az UEFA bejelentette, hogy a hibás procedúra miatt érvénytelen az első sorsolás, ezért a teljes folyamatot újra le kell bonyolítani, és csak ezt követően alakult ki – remélhetőleg végleg – a legjobb tizenhat mezőnye.
Vegyük sorba a sorsolás nyerteseit és veszteseit.

Nyertesek

Bayern München
Elsőre a Bayern München az egyik legkeményebb csoportmásodikkal, az Atlético Madriddal került szembe, a második alkalommal viszont a Salzburgot kapta a Bundesliga címvédője. Ezzel a cserével még úgy is elégedettek lehetnek Münchenben, hogy az Atlético ellen is ők számítottak volna esélyesnek, ebben a leosztásban végképp nehéz elképzelni olyan forgatókönyvet, ami a németek kiesésével ér véget.
A BL-tavasz első fele mindig érzékeny szakasz a végső esélyesek szempontjából, a formát ugyanis jobb esetben ekkor kezdik felépíteni az idény igazán fontos részére, a Salzburg pedig ideális ellenfél lehet, hogy felvegye a fonalat a München az egyenes kieséses szakaszban. Stílus tekintetében a Salzburg nem nagyon tér el attól, amihez a Bundesligában hétről hétre hozzászokott a Bayern, így várhatóan az egyik legnagyobb esélyes könnyen jut be a negyeddöntőbe.
Chelsea
Az első sorsoláshoz képest egy párosítás maradt ugyanolyan: a Chelsea-t mindkét esetben a Lille-lel egyszerre húzták ki. Itt inkább az a kérdés, hogy a BL-címvédő szerencséjét vagy a Lille pechszériáját érdemes-e inkább kiemelni, utóbbi ugyanis csoportelsőként sokkal könnyebb ellenfelet is kaphatott volna ebben a szakaszban, ehhez képest viszont kétszer is azzal a csapattal került szembe, amit a legjobban el szeretett volna kerülni.
Nagy meglepetés volt, hogy a H-csoport utolsó fordulójában a Chelsea 3-3-as döntetlent játszott a Zenit Szentpétervár otthonában, ezzel a meglehetősen vérszegény játékot felvonultató, de a pontokat megbízhatóan szállító Juventus zárt az élen. Akár sokba is kerülhetett volna a címvédőnek ez a hiba, így utólag viszont már mondhatjuk, hogy nem ezen fog múlni a Chelsea továbbjutása, mert – nem lebecsülve a Lille-t – olyan ellenfelet kapott, amivel szemben esélyesnek számít.
Benfica és Ajax
A portugálok első nekifutásra beleszaladtak a Real Madridba, amely alapjaiban véve nem annyira rossz párosítás, mint amilyennek a név alapján tűnik. Carlo Ancelotti csapata egyelőre üzembiztosan hozza az eredményeket, ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy ez a sikerszéria megszakadhat, amennyiben a mostanság erőn felül teljesítő játékosok visszatérnek a saját átlagukhoz. Ugyanakkor a Real BL-rutinja sokat számít ezen a szinten, ezért aligha bánkódnak Portugáliában a csere miatt.
Egyszerűnek éppenséggel az Ajax sem nevezhető, a hollandok ugyanis hibátlanul zárták a Dortmundot és Sportingot is a soraiban tudó csoportot, és olyan önbizalommal játszanak az Eredivisie-ben, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni. De ha már az Ajax szóba került: Amszterdamban egyértelműen örülhetnek, a Benfica lényegesen könnyebb ellenfélnek tűnik, mint a játékát egyre jobban felépítő Inter, amely tavaszra még inkább összeállhat Simone Inzaghi kezei alatt.

Vesztesek

Liverpool és Inter
Az újrasorsolásnál az Inter és a Liverpool is pórul járt, hiszen mindkét csapat a spektrum nehezebbik végéről kapott ellenfelet, azok után, hogy az első verzióval kisebb-nagyobb mértékben elégedetten dőlhettek hátra. A kisebb mérték az Inter esetében indokolt, a fentebb már megénekelt Ajax minden lett volna, csak könnyű ellenfél nem, azt viszont kijelenthetjük, hogy hacsak nem sújt le ismételten a sérüléshullám a Liverpoolra, az angolokkal szemben még kevesebb esélyük lesz a továbbjutásra.
Hiába maradt ebben a leosztásban is esélyes Jürgen Klopp csapata, a Salzburgnak biztosan jobban örültek volna, mert így már a legelső percektől kezdve élesen kell játszaniuk Mohamed Salahéknak. Bár az Inter valamivel nagyobb játékerőt képvisel a Milannál, azért az beszédes, hogy a Liverpool tartalékos kerettel, a sebességbeli különbséget kihasználva oda-vissza simán verte a piros-feketéket; ez a tempófölény ebben a leosztásban is döntő faktornak bizonyulhat.
Real Madrid
Stop the count! – harsoghatta a Real Madrid vezetősége egy alternatív univerzumban, amikor kiderült, hogy a hibás sorsolásnál a Benficával kerültek szembe. Második nekifutásra már nem járt ennyire jól a fővárosi csapat, sőt, kizárólag a nevek alapján az egyik legkeményebb diót kapta a fa alá – ismét kiemelhetjük, hogy mindezt csoportelsőként. Megijedni olyan nagyon azért nem kell a Paris Saint-Germaintől, hiába van ott Kylian Mbappé és Lionel Messi is a keretben.
Szervezettség terén ugyanis még mindig nem állt össze a PSG, és miután az alapvető problémákat a fejnehéz keret eredményezi, ezért nem is várható az, hogy Mauricio Pochettino csodát fog tenni a következő hónapokban. Ha meg is találja a legkevésbé rossz megoldást, a megkötött kompromisszumok bőven hagynak majd teret Ancelottinak, akinek ráadásként épp a nemzetközi porond az igazi vadászterülete.
Atlético Madrid és Manchester United
Csoportmásodikként a spanyolok nem nagyon bízhattak igazán jó sorsolásban (bár a Chelsea példája is mutatja, hogy nem lehetetlen), ők viszont mindkét esetben beletenyereltek egy nagyobb csapatba. Diego Simeone összességében így is elégedett lehet, mert a Bayern München ellen klasszikus underdog szerepből kellett volna csodát tenni, a Manchester United egyensúly nélküli játéka viszont reális esélyt kínál a továbbjutásra.
Az MU egyértelműen rosszul járt a cserével: hiába tart minőségben a PSG az Atléti előtt, a szervezettség utóbbi felé billenti a mérleg nyelvét, nagyon nem lesz egyszerű feladat kiejteni a spanyol bajnokot a sorozatból. Ralf Rangnicknak persze jó pár hónap a rendelkezésére áll, hogy összerakja, de legalábbis szervezettebbé tegye az MU játékát, ez alapján azt sem zárhatjuk ki, hogy néhány hónap múlva egészen más kontextusban fogunk beszélni róluk.
+ 1 UEFA
Említhetnénk azt is, hogy a kínos baki miatt elbukták a marketingszempontból legtökéletesebb párosítást, a felmelegített Messi-Ronaldo párharcot ígérő PSG-Manchester Unitedet, ám ez a kisebbik probléma. Az már nagyobb, hogy a sorsolás ebben a formában nagyon kínos volt a szövetségre nézve, jogosan érezhetik azt egyes klubok, hogy a rendszerhiba kibabrált velük, miközben ezen a szinten már elég komoly összegek repkednek.
Ebből kifolyólag volt is egy néhány órás tanácskozás a klubok és az UEFA illetékesei között, azok, akik jól jártak az első változattal, nagyon szerették volna elkerülni, hogy újraindítsák a procedúrát, de a szövetségnek nem volt választási lehetősége. Legfeljebb annyit lehet felhozni pozitívum gyanánt, hogy ha már elszúrták a sorsolást, nem húzták a szükségesnél hosszabb ideig az ügyet, és viszonylag gyorsan előálltak a végleges verzióval.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés