Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Az 1000. profi meccsét letudó szerény zseni, Iniesta kiváltságosnak érzi magát, hogy eljutott idáig

Takács Márton

Frissítve 03/03/2024 - 12:27 GMT+1

Minden idők egyik legjobb és legszimpatikusabb középpályása, a 39 éves Andrés Iniesta pénteken játszotta 1000. profi mérkőzését lenyűgöző pályafutása során. Az Egyesült Arab Emírségek ligájában szereplő Emirates Club játékosát a Barcelona ajándékkal, korábbi barcás csapattársa, Xavi pedig szép szavakkal lepte meg.

Andrés Iniesta 39 évesen is profiként, az Emirates Club színeiben focizik

Fotó: AFP

Andrés Iniesta 39 esztendősen játszotta 1000. profi labdarúgó-mérkőzését.
1000 (ezer) mérkőzés. Még gombócból is sok.
A világbajnok, Eb-aranyérmes, négyszeres Bajnokok Ligája-győztes Andrés Iniesta három klub színeiben játszott életében. Az FC Barcelona remek cikkben foglalta össze karrierjét, ebből merítettünk mi is.
723 meccset játszott a Barcelona mezében, majd 134 alkalommal szerepelt a japán Vissel Kobe csapatában. Pályafutása alkonyán pedig már 12-szer lépett pályára az Emirates Club tagjaként. A grandiózus listát 131 spanyol válogatott mérkőzés teszi teljessé, köztük a leghíresebb, amikor a 2010-es vb-döntőben ő lőtte a győztes gólt.
A világ 2002 októberében ismerhette meg a nevét, amikor a Bruges elleni Bajnokok Ligája-találkozón debütált a Barcában (tehát a BL-ben, 18 esztendősen), Louis Van Gaal a 34-es számmal a hátán vetette be a srácot. A többi már történelem.
picture

Iniesta mindig is a Barcelona legendája marad

Fotó: AFP

Iniesta a csodálatos Életem játéka című önéletrajzi kötetében nagyon kedves szavakkal illette korábbi holland mesterét, kiemelve, hogy Van Gaal milyen fontos szerepet játszott profi karrierje beindításában.
"Van Gaal mindig nagyon bízott a fiatalokban. Tudom, hogy ő egy kicsit kilóg a sorból, és a maga módján látja, illetve csinálja a dolgokat, de mindig jó szívvel fogok gondolni rá. Sokkal tartozom és nagyon hálás vagyok neki. Akkoriban nagyon nehéz volt a helyzet a klubnál, sok szempontból igen kényes szituáció alakult ki. De ő mindig bízott bennünk, az utánpótlásból felkerült fiatalokban. Nem csak bennem.
Októberben debütáltam az első csapatban. Azután januárban, amikor már veszélyben volt az állása, mind a hat mérkőzésen kezdőként küldött pályára. Mindössze tizennyolc éves voltam! Riquelmét a kispadon hagyta, és engem játszatott helyette. Ennyire bízott bennünk.
Miután elvesztette az állását, először Toño de la Cruz, majd Radi Antić vette át a helyét. Egyiküknél sem játszottam. Akárcsak Frank Rijkaard első idényében. Ezért értékelem olyan nagyra, amit Van Gaal tett: nagyon fontos volt számomra. Többet követelt, és keményebb volt, mint bárki más, de minden játékosával ugyanúgy bánt. Nem érdekelte, hogy valaki tizennyolc vagy huszonnyolc éves. Ha jól teljesített, berakta a csapatba. A mai napig emlékszem, mit mondott nekem Bruges-ben, a debütálásom alkalmával:
'Menj ki a pályára és élvezd! Csináld azt, amihez a legjobban értesz: focizz!'"
picture

A Barcelona szurkolói megadták a módját a búcsúztatásának

Fotó: AFP

Frank Rijkaard első idényében nem játszott, de a 2006-os Bajnokok Ligája-győztes csapat egyik fontos láncszeme lett, első európai góljait az Udinese ellen szerezte, és minden mérkőzésen kezdett, kivéve a döntőt, ahol az Arsenal ellen a második félidőben csereként állt be, és így hozzájárult a finálé megnyeréséhez.
A leginkább Josep Guardiola irányítása alatt teljesedett ki, ahol Xavival, majd később Sergio Busquetsszel alkotott szenzációs középpályát. A 2008/09-es szezonban öt gólt szerzett és 17 (!) asszisztot osztott ki, de amiért örökké emlékezni fognak rá, az az utolsó perces gólja, amellyel a Barca legyőzte a Chelsea-t a Stamford Bridge-en, és ismét döntőbe juttatta a csapatot... amit végül Rómában nyertek meg Lionel Messiék.
2010-ben Spanyolországgal világbajnok lett, második lett Messi mögött az Aranylabda-szavazáson. Pedig akkor nem az argentin zseninek, hanem Wesley Sneijdernek vagy Iniestának járt volna inkább az elismerés.
Még két BL-t nyert a Barçával, és ő lett a csapatkapitány is, miután Xavi Katarba távozott. Nem sokkal később, a 2015/16-os idényben Iniesta úgy döntött, hogy itt az ideje, hogy ő is menjen. Egy újabb duplázás után, a Real Sociedad ellen játszotta élete utolsó barcás mérkőzését, mielőtt könnyes búcsút vett szeretett klubjától.
picture

Ahogy barcás csapattársai is 2018-ban

Fotó: AFP

A következő éveket Japánban töltötte a Vissel Kobe klubjánál, ahol tovább erősítette legendás státuszát, és egykori Barça-kollégái, Sergi Samper és Thomas Vermaelen oldalán játszott. Két alkalommal is volt szerencséje barátságos mérkőzésekhez korábbi spanyol klubja ellen.
Ott 2019 óta csapatkapitány volt, megnyerte a Császár-kupát és a Japán Szuperkupát, valamint a J1 Ligát is, bár a trófea átvételénél nem volt ott, mert pályafutása új szakaszába lépett.
A japán búcsút követően tavaly nyáron igazolt új egyesületéhez, az Emirateshez, ahol ismét egy korábbi barcás kollégájával, ezúttal Paco Alcácerrel oszthatja meg az öltözőt.
Pénteken az Emirates színeiben ért újabb jelentős mérföldkőhöz, amikor 1000. profi mérkőzését játszotta. Bár ez egy keserédes pillanatnak bizonyult Iniesta számára, mert csapata 2-0-ra kikapott az Ajmantól.
Korábbi klubja, a Barcelona egy különleges mezt küldött neki az Egyesült Arab Emírségekbe, amelynek hátuljára az 1000-es számot vésték.
A Barca jelenlegi vezetőedzőjét, Xavit is megkérdezték Iniestáról a katalánok aktuális mérkőzés előtti sajtótájékoztatóján, és az egykori zseniális játékos láthatóan nagyon örült ennek.
"Iniesta a legnagyobb tehetség, akit valaha láttam a spanyol futballban. Ezer meccs nagyon sok. Nagyon csodálom és szeretem őt, nagyszerű barátom. A futballtörténelem egyik legjobb játékosa."
Nem tudunk vitatkozni vele.
Maga Iniesta pedig így kommentálta ezt az 1000-es határt:
"Ezt a számot elérni nagyon különleges dolog számomra. Amikor a Fuentealbilla pályáján vagy az Albacetében játszottam, az volt az álmom, hogy futballista legyek, de soha nem tudtam volna elképzelni, hogy ilyen hosszú és szép karriert tudhatok magam mögött. Kiváltságosnak érzem magam."
picture

Andrés Iniesta a Vissel Kobétól tavaly búcsúzott

Fotó: AFP

Ahogy azok is, akik végigkísérhették lenyűgöző pályafutását. Miközben az elmúlt 15 év futballjának narratívája borzasztó módon leszűkült Messi és Cristiano Ronaldo párharcára, ott volt ez az ember, Andrés Iniesta, aki szintén világklasszis volt, ráadásul jóval szimpatikusabb, mint a két aranylabdás. Például soha nem kapott piros lapot.
"Olyan stílusban futballozott, hogy az ember nem tudta nem szeretni a játékát. Egy tökéletes profi volt, és emellett nagyon szerény. Szerettem. Lehet, hogy mindenki Messit figyelte, én inkább Iniestát néztem." nyilatkozta róla a világbajnok és Ballon d’Or-győztes védő, Fabio Cannavaro.
Csatlakoznánk hozzá.

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés