Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A török bírók főnöke egyértelmű és erős kormányzati reakciót vár a bíróverés után

Nánási Antal

Frissítve 13/12/2023 - 18:20 GMT+1

Példátlanul súlyos erőszakos cselekedet rázta meg a világ futballtársadalmát Tötökországban hétfőn este. Az Ankaragücü-Rizespor bajnoki hajrájában a hazaiak klubelnöke, vitatván egy bírói ítéletet, a pályára rohant és ököllel kezdte ütlegelni a mérkőzés játékvezetőjét. A sokkoló eset kapcsán most szót kért a helyi játékvezetői kar elnöke, aki maga is átélt már bántalmazást futballpályán.

Példátlanul súlyos erőszakos cselekedet rázta meg a világ futballtársadalmát Tötökországban hétfőn este

Fotó: AFP

Hugh Dallas szerint ki kell emelni a kérdést a futball kereteiből, és kormányzati szinten kell büntetést kiszabni.

Játékvezetőként közreműködni egy futballmérkőzésen a legalacsonyabb megyei osztálytól kezdve a profi bajnokságokon át a világ csúcsufutballjáig mindenhol stresszes munkának számít. A stressz azonban nem terjed, nem terjedhet ki arra, hogy egy adott mérkőzésen a játékot a pályán felügyelő hivatalos személy élete a szó szoros értelmében forog kockán.
Bejárták a világsajtót azok a képek, amelyek az ütéstől épp a föld felé zuhanó Halil Umut Meler tötök játékvezetőt ábrázolták egy hétfő esti török bajnoki mérkőzés utolsó utáni pillanatában. A 37 esztendős UEFA-kerettag bírót az Ankaragücü-Rizespor SüperLig mérkőzés 97. percében esett vendéggól miatt ütötte ki a hazaiak magáról megfeledkező klubelnöke.
picture

Faruk Koca, az MKE Ankaragucu elnöke megüti Halil Umut Meler játékvezetőt

Fotó: AFP

Nem mintha egy hasonló tett bárkitől is az elfogadható kategóriába is kerülhetne valaha, de azért jelentősen növeli a helyzet súlyát, hogy a bántalmazást nem egy feldühödött szurkoló, hanem az egyik klub elnöke követte el. Joggal merülhet fel a kérdés, hogy a pályára beszaladó szurkolókkal szemben világszerte keményen fellépő biztonsági emberek vajon hol voltak akkor, amikor Faruk Koca vörös fejjel rohant a pálya felé?
A választ jó eséllyel épp az adja meg, hogy nem egy szurkolóról volt szó, hanem végsősoron a biztonságiak, és minden klub körül dolgozó személy főnökéről. Az ember meg csak úgy nem áll a főnöke elé, hogy hé, ezt ne csináld!.
Pedig mennyire azt kellett volna csinálni.
picture

Faruk Koca és Halil Umut Meler

Fotó: AFP

Az eset kapcsán a török szövetség határozatlan időre minden országos bajnokságot felfüggesztett, ami ebben a helyzetben gyakorlatilag a minimum, amit azonnali lépésként el lehetett várni.
A stadionban ott volt a török játékvezetői testület skót elnöke, Hugh Dallas, aki most ugyancsak szót kért a történtek kapcsán.
“Soha életemben nem láttam még ilyet, hogy egy elsőosztályú liga játékvezetőjét ilyen támadás érje.
Remélem, hogy nagyon sok klubelnök, újságíró és egyéb feladatokat ellátó személyt készteti ez az eset egy mély önvizsgálatra, és hogy sokan felismerik, ide vezet, amikor tömeghisztériát építenek fel és táplálnak a játékvezetők ellen.”
Az elnöki jobbegyenes után Meler elterült a gyepen, kiszolgáltatott helyzete azonban nem gátolta meg a további vandalizmust, a földön fekve ugyanis még többször belerúgtak. Végül feldagadt szemmel hagyhatta el a pályát, ahonnan kórházba szállították. Az első diagnózisok szerint szerencsére nem szenvedett agykárosodást, a trauma azonban, amit elszenvedett, nem kizárt, hogy örökre távoltartja őt a futballpályáktól.
picture

Osman Askin Bak török ifjúsági- és sportminiszter meglátogatta a kórházban a megtámadott futballbírót. Halil Umut Meler azóta elhagyhatta a kórházat

Fotó: AFP

Aktív pályafutása során Dallas maga is szenvedő alanya volt egy bántalmazásnak. Egy 1999-es Old Firm-ön, azaz a Celtic és a Rangers skót szuperrandóján a bíró úgy gondolta, hogy már a mérkőzés elején jelzi, ő szeretné a játék feltételeit megszabni, ezért az első percben két szabálytalanságot is befújt. A Celtic szurkolók erre válaszként megdobták egy pénzérmével, ami a felsértette a játékvezető homlokát, akit ezután percekig kellett ápolni.
A szurkolók ezzel nem elégedtek meg, a mérkőzést követően egy huligáncsoport a bíró házához vonult, és néhány ablak betörésével nyomatékosította a véleményét a mérkőzésen hozott ítéletekről.
Újra csak leszövegezném, szemernyit sem csökkenti ezeknek a tetteknek a súlyát, hogy magukat szurkolónak mondó egyének követték el, a török eset azonban példátlan (és remélhetőleg az is marad) abban a tekintetben, hogy az egyik pályán lévő klub elnöke volt a tettes.
Épp ezért (is) a török bírók főnöke arra kéri a hivatalos szerveket, ne finomkodjanak, hozzanak komoly szankciókat, mert az eset túlmutat a sporton:
“Semmi sem jogosíthat fel egyetlen klubot, játékost, tulajdonost vagy bárkit arra, hogy ilyenre ragadtassa magát. Ennek itt és most kell megálljt parancsolni.
Mindannyian láthattuk, hogy veszélyben volt a kolléga élete, ez pedig semmilyen szinten sem elfogadható.”
Forrás: bbc.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés