Az FC Barcelona nyerte meg a női labdarúgó Bajnokok Ligáját, miután a vasárnapi fináléban 4–0-ra legyőzte a Chelsea-t. A Barcelona női csapata másodszor került döntőbe a legrangosabb európai sorozatban, s először vihette haza a trófeát. Két éve Budapesten 4–1-re kikapott az Olympique Lyontól.

A göteborgi Gamla Ullevi Arénában rendezett döntőben a katalán együttes már fél perc után megszerezte a vezetést egy komikus öngóllal, majd Alexia Putellas büntetőből megduplázta az előnyt az első negyedóra végére. A finálé már a szünetig eldőlt, Aitana Bonmatí és Caroline Hansen találatával a 36. percre kialakult a végeredmény.
A döntő MVP-je a harmadik gól szerzője, Aitana Bonmatí lett.
Labdarúgás
Kleinheisler gólja továbbjutást ért csapatának
3 PERCE

Itt még nem járt puszi a kupának

Fotó: Getty Images

A két évvel ezelőtti, budapesti fináléra emlékeztetett a mérkőzés, csak fordított szereposztásban. Most mi voltunk az Olympique Lyon, a Chelsea pedig a Barça. Három napig nem aludtam a döntő előtt, mert csak erre gondoltam, erről álmodoztam.
„Megérdemeltük a sikert és most ki kell élveznünk, mert ez a pillanat egyedi és örök. Az MVP-címnek is örülök, köszönet illeti a társaimat és a stábot is. Egy csapat vagyunk, minden láncszem fontos a gépezetben, ez mindannyiunk sikere” idézi az El Mundo Deportivo a katalán játékost.
Mapi León, a kőkemény védő hasonlóan vélekedett:
Két év után végre beteljesedett, őrület! Két évvel ezelőtt, amikor a döntőbe jutottunk, teljesen más volt minden. Most kifizetődött a kemény munka.
Vicky Losada, a csereként beállt csapatkapitány is a csapategységet emelte ki.
Nagyon büszke vagyok a csapatomra! Elképzelni sem tudják, mennyire akartuk ezt a sikert, minden nap ezért dolgoztunk. Ennek a csapatnak hihetetlen a mentalitása, és még nagyon fiatalok vagyunk, rengeteg évünk van a futballpályán. Ez egy új éra kezdete! Csak azt sajnálom, hogy nem lehetnek velünk itt a szurkolók.
Losada beállásáig a második gólt szerző Alexia Putellas viselte a karszalagot. A Barça TV-nek azt mondta, bíztak a saját játékukban, hogy az sikerre viszi őket, és csak arra gondoltak, hogy ők lehetnek a legjobbak.
Hogy nem kis dolgot vittek véghez Lluis Cortés tanítványai, jelzi, hogy a katalán sportlapok címlapját ellepték a lányok sikeréről szóló hírek és fotók – miközben a fiúk otthon matematikailag is elbukták a bajnokságot. A madridi Marca és As is címlapon hozta a katalánok sikerét, bár kisebb terjedelemben – ők a két fővárosi csapat bajnoki címért történő versenyfutására koncentráltak a La Ligában.
A brit The Guardian beszámolójában kiemeli, az FCB már az első félidőben „lebombázta” az angolokat, egyben legyőzte démonjait, mely a korábban elveszített döntőkben üldözte az együttest. A The Times szerint gyenge kékek játszottak a fináléban, a The Telegraph pedig arról ír, hogy a Chelsea meghajolt a briliáns gránátvörös-kékek előtt.
Bár gólt nem szerzett, a találkozó egyik hőse a holland Lieke Martens volt; hazájában a De Telegraaf azt írja: „Martens ellopta a show-t a BL-döntőn, melynek nagy csillaga volt, hiszen mind a négy gólban szerepet játszott”.
Joan Laporta elnök is üzent, summázva az egész klub mivoltát: „Ti egyikei vagytok azoknak, amiért a Barcelona »több, mint egy klub«.

Barcelonai gólöröm

Fotó: Eurosport


Ha szeretnél minden reggel értesülni a legfrissebb híreinkről és elemzéseinkről, iratkozz fel hírlevelünkre!
Labdarúgás
Kettős vereséggel búcsúzott a Puskás Akadémia
EGY ÓRÁJA
Labdarúgás
Továbbjutott az Újpest a Konferencia-ligában
4 ÓRÁJA