Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Örömmel képviseli az olimpián Nagy Britanniát az angol csatárklasszis

Nánási Antal

Frissítve 27/07/2021 - 13:15 GMT+2

Kilenc éve őrzi veretlenségét a brit női labdarúgó válogatott.

Ellen White ünnepli a Japánok elleni győzelmet

Fotó: Getty Images

Az UEFA és a FIFA rendezvényeivel ellentétben, a NOB égisze alatt az Egyesült Királyság valóban egyetlen országnak tekintendő, ami maga után vonja azt is, hogy egyetlen csapatot alkotnak a tagjai.

Ez a jelenség egyedül az olimpiai futballtornán okoz némi furcsaságot, Nagy Britanniaként ugyanis eddig mindössze egyetlen alkalommal láthattunk férfi- és női futballcsapatot pályára lépni – a 2012-es londoni olimpián.
A 2019-es franciaországi női labdarúgó világbajnokságon Anglia válogatottja a negyedik helyet szerezte meg, ez pedig olimpiai kvótát is ért egyben. Ezt a lehetőséget használja fel a brit csapat, amelynek 18 fős keretében a 15 angol játékos mellett két skót és egy walesi labdarúgó is helyet kapott, fenntartva azért a csapat brit jellegét. A tokiói szereplés eddig kevés kivetnivalót hagy maga után, hiszen a brit csapat két fordulót követően hibátlan mérleggel, kapott gól nélkül vezeti az E-csoportot, továbbutása az egyenes kieséses szakaszba így már biztos. Ezzel a szerepléssel a csapat minimum beállítja a 2012-es londoni eredményt, akkor a negyeddöntő jelentette a torna végét az akkori házigazdáknak.
picture

Angol női válogatott

Fotó: AFP

Tokióban akár ennél messzebbre is juthat a csapat, amelyben hemzsegnek a jobbnál jobb játékosok. A védelemben Lucy Bronze és Millie Bright képez áthatolhatatlan falat, a középpályán Sophie Ingle szabja fazonra a csapat játékát, a támadások befejezéséért pedig elsősorban Ellen White felel. Mindezt eddig remek hatékonysággal teszi, hiszen mindhárom eddigi brit gólt ő szerezte a tornán.
A Manchester City gólrekordere a Kanada elleni záró csoportforduló előtt nyilatkozott a FIFA honlapjának csapata esélyeivel kapcsolatban. Bár ő maga a gólok szerzéséért felel, White nem feledkezik meg a hatékony védelemről sem.
„Nagyon keményen dolgozunk a védekezésünkön, célunk, hogy minél kevesebb gólt kapjunk. A hibátlan mérkőzéseink azonban nem csak a védelemnek köszönhetők, hanem hogy csapatként képesek voltunk türelemmel játszani.”
picture

Ellen White #9 celebrates

Fotó: Getty Images

Ellen White eddig szerzett három olimpiai gólja közül a japánoknak lőtt második találat volt különösen látványos. Lucy Bronze a tizenhatos sarkáról belöbbölt labdáját sikerült látványos, akrobatikus mozdulattal eltalálva, a levegőben úszva a hazaiak kapujába juttatni. A Manchester City csatára láthatóan nagyon élvezi a brit színek képviseletét, amit ő ráadásul már másodszor is átélhet, hiszen ott volt a londoni csapatban is. A sikerek mellett nyilván egyszerűbb is jól éreznie magát a csapatban, de alapvetően is feldobja, hogy egész Nagy Britanniát képviseli ezúttal:
„Nagyon élvezem, hogy brit csapatként szereplünk az olimpián, hiszen remek csapat és stáb van körülöttünk. Nagyon élvezem most a focit, remek kiszolgálást kapok a tizenhatoson belül a társaimtól, nekem csak annyi a dolgom, hogy jókor legyek jó helyen.”
picture

Angol női válogatott

Fotó: AFP

A csoportkör keddi zárófordulójában Nagy Britannia Kanada ellen meccselheti le a csoportelsőséget, egyszersmind egy kicsit talán revansot is véve egy kilencéves sérelemért. Londonban ugyanis épp a végül bronzérmet szerző észak-amerikaiak állították meg a negyeddöntőben a briteket, most viszont kéz a kézben juthatnak tovább a csoportkörből. A mérkőzés érdekessége még, hogy White külön párharcot vívht majd Christine Sinclairrel, aki ezen a mérkőzésen szerepelhet háromszázadik alkalommal a kanadai női válogatottban, és közelít a kétszázadik válogatott mezben szerzett góljához.
A Nagy Britannia-Kanada olimpiai labdarúgó mérkőzésről kedden 17:30-kor kezdődő adásunkban számolunk be az Eurosporton egy hosszabb összefoglaló keretében.
Forrás: FIFA
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés