Ez az olimpia az USWNT veterán magjáé lesz, amely a csúcsra tör.

Ha átnézzük az amerikai olimpikonok névsorát, a nevek mindenkinek ismerősek, aki csak egy kicsit is érdeklődött a sportág iránt az elmúlt évtizedben.
Morgan. Rapinoe. O’Hara. Heath. Lloyd. Sauerbrunn. Press.
Tokyo 2020 (W)
Az amerikai férfi focisták foglalkoznak nőügyekkel, kiálltak az egyenlő bérezés mellett, sőt!
31/07/2021 13:02
Olyan játékosok, akik már többször megnyertek mindent, amit a nemzetközi színtéren meg lehet nyerni. Olyan játékosok, akik évek óta az USWNT magját alkotják. Olyan játékosok, akik Japánban történelmet akarnak írni, és az első olyan csapattá válni, amely egymás után nyeri meg a világbajnokságot és az olimpiát.
De ez az olimpia még nagyobb jelentőséggel bír az USWNT magja számára, mivel valószínűleg ez lesz az utolsó nagy torna, amelyen mindannyian együtt vesznek részt.
Vlatko Andonovski, az Egyesült Államok szövetségi kapitánya veteránokkal teli játékoskeretet állított össze első nagy tornájára. Az Egyesült Államok továbbra is nagyban támaszkodik az egyaránt 36 éves Megan Rapinoe-ra és Becky Sauerbrunnra, valamint Kelley O'Hara (32), Alex Morgan (32), Christen Press (32) és Tobin Heath (33) játékára. Carli Lloyd, aki 39 esztendejével a csapat legidősebb játékosa, szintén kulcsfigurának számít még mindig.

Christen Press a csapat egyik legjobbja

Fotó: Getty Images

Ahogy Andonovski fogalmaz: "Nem a koruk alapján ítélem meg a játékosokat. Vagy jók és jól teljesítenek, segítenek nekünk a győzelemben, vagy nem."
Eddig Andonovski igazolta döntését, hogy az öregedő magra támaszkodik, mivel az USWNT eddigi legjobb kapitányi rajtját produkálta: az első 23 meccséből 22-t megnyert, egyet pedig döntetlenre hozott.
Andonovski minden poszton rendelkezik fiatalabb opciókkal, de a csapat veteránjai olyan jól teljesítettek az utóbbi időben, hogy lényegében megkötötték a kezét.
Rapinoe vezeti az USWNT góllövőlistáját 2021-ben, Lloyd pedig az asszisztokét. Press és Morgan biztos kezdőjátékosok. O'Hara továbbra is vasszigorral tartja a jobbhátvéd posztot. Sauerbrunn pedig a csapat nélkülözhetetlen csapatkapitányává vált, aki szervezi a hátsó sort, oltja a tüzet és mélyről indítja a támadásokat.
Ezek a játékosok - akik közül négyen kezdtek a 2012-es olimpiai döntőjében - végigviszik a csapatot az idei nyári japán versenyen. Az azonban, hogy mi lesz utána, már sokkal kevésbé egyértelmű.

Becky Sauerbrunn és Kelley O'Hara, a védelem oszlopai

Fotó: AFP

Két év alatt sok minden változhat, és a 2023-as világbajnokság az USWNT néhány óriása számára már túl nagy falatnak bizonyulhat. Lloyd két év múlva 41 éves lesz, míg Sauerbrunn 38, ami valószínűtlenné, de nem lehetetlenné teszi, hogy közülük bármelyik játékos visszatérjen.
Az sem irreális elképzelés, hogy az olyan játékosok, mint O'Hara, Press, Morgan és Heath két év múlva bekerüljenek a keretbe, de a sérülések is szerepet játszhatnak, ha a 30-as éveik közepén még világbajnokságra akarnak eljutni.
Aztán ott van Rapinoe. Sokan azt találgatták, hogy ez az olimpia lehet a hattyúdala, mivel továbbra is inkább a pályán kívüli aktivizmusára koncentrál, de a BBC-nek adott tavalyi interjújában nem zárta ki a pályafutása meghosszabbításának lehetőségét.
"Feltétlenül szeretnék játszani az olimpián." - mondta a 2019-es vb legjobbja. "Az olimpia után hosszabban át kell gondolnom a következő három évet. Egy esztendővel közelebb vagyunk a következő világbajnoksághoz, és ez elég csábító. Hagyjuk szabadon a lehetőséget."

Az amerikaiak szövetségi kapitánya, Vlatko Andonovski

Fotó: AFP

Tierna Davidson és Alana Cook készen áll arra, hogy átvegye a védelmet, míg Mallory Pugh, Ashley Sanchez, Sophia Smith, Catarina Macario, Trinity Rodman és még sokan mások alkothatják a csapat támadósorának jövőjét.
De ez az olimpia az USWNT veterán magjáé lesz, amely a csúcsra tör.
Nem nehéz elképzelni, hogy ezt a célt el is érik, ahogyan azt már oly sokszor tették több mint egy évtizedes dominanciájuk során.
"Nem a koruk alapján nézem a játékosokat, mert annyi más dolog van, amit előbb nézünk, mint azt, hogy hány évesek." - mondta Andonovski. "Az a fontos, hogy segítenek-e nekünk megnyerni az olimpiát vagy sem."
Az amerikai válogatott cikkünk megjelenésének napján Svédország ellen kezdi meg a szereplését.
via goal.com

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Tokyo 2020 (W)
Anyaként készül a második olimpiai aranyára a világklasszis focista
18/07/2021 13:25
Tokyo 2020
A legszebb olimpiai gólok
13/04/2021 12:31