Az FA Kupa a világ legrégebbi nemzeti kupasorozata, amelyben akárcsak egyszer is pályára lépni életre szóló élményt jelent.

Hagyományosan az újév első hétvégéjén rendezik a kupasorozat harmadik fordulóját Anglia-szerte, ami azért érdemel külön említést, mert ebben a fázisban csatlakoznak be a Premier League csapatai is a küzdelmekbe. A topcsapatok ebben a körben gyakorta kerülnek össze alacsonyabb osztályú ellenféllel, amely csapatok ellen jellemzően az élcsapatok menedzserei előszeretettel adnak nagyobb számban lehetőséget a bajnokikon csak a padra leülő, vagy épp keretbe sem kerülő futballistáknak. Amíg az PL-ből érkező klubok színeiben a fiatalok kapnak esélyt, addig a másod-, harmad- vagy még lejjebb található ligákból érkező csapatok “az életben egy” esélyt látják az ilyen mérkőzésekben.
Így vagy úgy tehát, de az FA Kupa sok esetben a figyelem felkeltésének is a terepe, ezt a jelleget pedig most kiválóan készül meglovagolni az Arsenal. Mikel Arteta csapata ugyanis, amely január 9-én (vasárnap) lesz a Championshipben szereplő Nottingham Forest vendége lesz, egy különleges, egyedi szerelésben fut majd ki a pályára. Az Ágyúsok játékosai, eltérve a szokásos hazai és vendég mezüktől egyaránt, hófehér szerelésben futnak majd ki a City Ground gyepére.
The Emirates FA Cup
Már megint a Nottingham Forest lett az Arsenal mumusa az FA Kupában
09/01/2022 21:10
A figyelemfelkeltő, és merőben szokatlan döntés mögött az Arsenal és sportszergyártója, az Adidas közös projektje áll, amely a Londonban 2021-ben soha nem látott méreteket öltő késeléses esetekre próbálja meg felhívni a figyelmet. Az év első napjaiban közzétett statisztikai adatok tanúsága szerint 2020 júniusa és 2021 júniusa között megközelítőleg tízezer Londonban regisztrált bűncselekmény során használtak az elkövetők fegyverként kést. Ami azonban méginkább cselekvésre sarkallta az Ágyúsokat és német partnerüket, az az adat, miszerint 2021-ben harminc tinédzser vesztette életét késelés következtében az angol fővárosban. Ez a mutató sajnálatos módon a megelőző évek vonatkozó adataival összevetve, minden eddiginél magasabb.
A klub ezért életre hívta a No More Red elnevezésű mozgalmat, ennek keretében tűnik el egy mérkőzés erejéig az Arsenal ikonikus piros színe a csapat mezéről, és váltja fel a tisztaság jelképeként számon tartott fehér. A kampány címében a red, vagyis a piros szín a vér, végsősoron a halálos bűncselekmények megállítását hivatott szimbolizálni. Az együttműködés annak az egyébként is élénk társadalmi munkának a folytatása, amelyet az Arsenal végez annak érdekében, hogy a londoni közösségi használatban álló futballpályákat minél biztonságosabb körülmények között használhassák a fiatalok. Az ifjú labdarúgóknak ráadásul egy mentorprogramot is indítottak, ahol a klub jelenlegi és múltbéli játékosai mellett olyan a labdarúgáson kívülről érkező személyek is részt vesznek, mint az ismert filmszínész, Idris Elba.

Nagyon bízom benne, hogy az akció sokakat ráébreszt a problémára, és mégtöbbeket késztet cselekvésre. Fel kell kínálnunk egy másik opciót a fiataloknak, hogy lássák, nem csak a bandázás létezik, pláne nem a késelés.
A Golden Globe-díjas brit színész hozzátette, bízik benne, hogy az Arsenal akciója akár egy láncreakciót is beindíthat a többi Premier League-klub körében, akik kreativitásban egymásra licitálva, változatos megjelenéssel tehetnek maguk is azért, hogy a bűnözésnek ez az ága visszaszoruljon. Mint elmondta, a klub és a sportszergyártó közös szándéka teljes mértékben egybecseng az ő saját álláspontjával, így örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez, főszerepet vállalva a kampány kisfilmjében.
A színész azt is közölte, 2021 riasztó és megdöbbentő bűnözési adatai mögött jó eséllyel a pandémia miatt az emberekben felgyülemlett stressz és elkeseredés is ott van.
Ugyancsak szerepel a filmben az Arsenal korábbi legendás játékosa, Ian Wright, aki amellett, hogy több mint 250 mérkőzésen játszott az Ágyúsok színeiben, tízszer a Notthingham Forest szerelését is magára ölthette. Wright szintén hangzatos mondatokkal állt bele a figyelmet egy nagyon fontos kérdésre irányító kampányba:
"Soha nem kezelhetjük átlagosként egy fiatal erőszak általi halálát a városunkban, épp ezért kiemelten fontos, hogy összefogás útján teremtsünk jobb körülményeket a fiataljainknak a sportoláshoz, vagy épp mentorként igazi példaképeket állítsunk eléjük.”

Ian Wright

Fotó: Getty Images

Mikel Arteta, a csapat menedzsere a találkozót megelőző sajtótájékoztatón lelkesen nyilatkozott a klub és a sportszergyártó közös kezdeményezéséről. Hozzátette, a jelenségre már régen szerették volna felhívni a figyelmet, a járványhelyzet azonban mindezt eddig nem tette lehetővé:
“A játékosok már jó ideje készültek erre, de a COVID-helyzet nem adott eddig lehetőséget arra, hogy megcsináljuk a kampányt. Most vasárnap végre felvehetjük a fehér mezeket, a játékosok pedig rettentően büszkén fogják viselni ezt a különleges szerelést.”

Mikel Arteta

Fotó: Getty Images

Az egyedi fehér mezeket kizárólag erre a találkozóra gyártja az Arsenal sportszergyártó partnere, azok kereskedelmi forgalomba nem fognak kerülni. A találkozón viselt mezeket a klub olyan társadalmi szervezeteknek adományozza majd, amelyek fiatalkori bűnözéssel és ennek megelőzésével foglalkoznak.
A mérkőzés január 9-én (vasárnap), 18:10-kor kezdődik Nottinghamben, a City Ground Stadionban.
Forrás: SkySports
Premier League
Sípszó helyett fordító gól. Hátrányból nyert a Manchester City
01/01/2022 15:27
Labdarúgás
Arteta újra elkapta a koronavírust, nem lehet ott a City elleni rangadón
29/12/2021 16:06