3283 nap elteltével nyert ismét trófeát az Arsenal. A londoniak tíz perc után már kétgólos hátrányban voltak a Hull ellen, hosszabbítást követően mégis sikerült nyerniük az angol FA-kupa döntőjében.
Siker vagy bukás az elmúlt kilenc év az Arsenal számára? Ez volt talán a legfontosabb kérdés a tegnapi mérkőzés felvezetésben. Ian Wright, a csapat korábbi nagyszerű támadója azt mondta, szerinte bukás. És a legrosszabb nyilatkozata éppen az volt Wengernek, amikor kijelentette, a bajnokságban elért negyedik hely, és a vele járó BL-indulás felér egy trófeával. Ugyanakkor a klubnál – mi mást is mondhatnának – egyetértettek abban, hogy a legjobb négy között zárni minden egyes évben óriási teljesítmény. Valóban kevés egyesületnek adatik meg, de kevés az olyan menedzser is, aki egy ilyen szintű csapatnál ennyi igazán nagy siker eredmény nélküli év után még a kispadon foglal helyet.
Wengernek rengeteget köszönhetnek az „ágyúsok”. Amikor annak idején gyakorlatilag ismeretlenként Londonba érkezett, sokan kételkedtek benne. Aztán az első teljes szezonjában duplázni tudott, amivel kezdetét vette egy valódi sikerkorszak. A futball iránti szenvedélye a mai napig megvan. Még ma is úgy táplálkozik, mintha aktív játékos lenne. Saját bevallása szerint 48 órával egy meccs előtt már nem megy el valahova vacsorázni, csak a mérkőzésre koncentrál.
Euro 2020
Skócia járt pórul a D csoportból, már csak négy hely kiadó
8 ÓRÁJA
Az életedet a munkádnak kell szentelned. Ha olyan eredményes akarsz lenni, mint én: a topon lenni harminc éven keresztül, akkor fel kell rá készülnöd, hogy a hét mind a hét napján dolgoznod kell... Egész évben. Szerintem keményebben dolgoztam a legutóbbi kilenc esztendőben, mint az első öt-hatban.
” (Arsène Wenger)
Addig, amíg Sir Alex Ferguson a karrierje vége felé már átadta az edzések levezénylését a segítőinek, ő még most is ott van a csapat valamennyi gyakorlása során. Néha még a fiatalokat is ő edzi.
A munkára pedig lehetőséget is kapott. Még azután is, hogy a csapat a három évvel ezelőtti, Birmingham City elleni Ligakupa-döntőt is elbukta, amelynek óriási esélyese volt. Addigra már igazán megbecsülték a londoniak a 2005-ös FA-kupát, aminek elnyerése akkoriban annyira természetes volt, hogy nem is rendeztek parádét a városban. Az elmúlt években pedig egyre inkább felerősödtek a hangok, hogy talán váltani kéne. Hogy nem változtat a koncepcióján, és ami anno még sikerre vezetett, az mára nem elég. Hogy ha nem vesz nagy játékosokat – mondván ha valaki hatvanmillió fontba kerül, akkor annak minden meccsen mesterhármast kéne szereznie, márpedig ilyen játékos nem létezik – akkor sosem lesz újra sikeres. Múlt évben klubrekordért megvette Özilt, akit most ugyanazok kritizáltak, akik sztárokat akartak.

Egy korszak véget ért, de nem Wengeré! Még kilenc évet viszont nem tölthet az Arsenal kispadján újabb trófea nélkül.

Fotó: Eurosport

De mi a siker? Nagyobb eredmény a Manchester City elmúlt öt éve, mint az Arsenalé? Mert annyi pénzből még Roberto Mancini is bajnokcsapatot tudott építeni, pedig nála azért léteznek sokkal jobb edzők. Wenger átköltöztette a csapatot egy másik stadionba, stabil gazdasági hátteret biztosít, és az oly hosszú nélkülözés után újra trófeát ünnepelhet. Más lenne a helyzet, ha szombaton a csapat nem áll fel 0-2-ről és győz hosszabbítás után. De azt csak az Arsenal-drukkerek tudják eldönteni, hogy vajon cserélnének-e az angol bajnok híveivel és eredményeivel.
A döntő után egyből megerősítette, hogy marad. Szóval dolgozhat tovább. Sőt, ő azt mondja, ez a siker egy fordulópont lehet. Ki tudja, mire menne, ha egyszer egy olyan bajnoki szezont tudna le, amely során nem sérülnek meg a legjobbjai, mint idén Aaron Ramsey vagy Theo Walcott...
Euro 2020
Anglia egy félidő alatt lerendezte a meccsét, Modricék a skótok kiütésével másodikak
8 ÓRÁJA
Euro 2020
Löw veszélyesnek tartja a magyarokat, Hummels sem piknikre készül
9 ÓRÁJA