A tavalyról idén nyárra halasztott labdarúgó Európa-bajnokság után nem folytatja munkáját a német válogatottnál Joachim Löw szövetségi kapitány.


A német szövetség (DFB) kedden jelentette be: a 61 éves szakember maga kérte, hogy a 2022-es világbajnokság végéig szóló szerződéséből mentsék fel a kontinensviadal után.
"Teljes mértékben tudatos döntést hoztam, tele büszkeséggel és hálával, ugyanakkor nagyon motivált vagyok az Eb-szerepléssel kapcsolatban" - jelentette ki a DFB közleményében Löw, aki 2006 óta irányítja kapitányként a Nationalelfet, mellyel 2014-ben világbajnok, 2010-ben pedig vb-bronzérmes lett. A szakvezető 2008-ban Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett, 2017-ben pedig a Konföderációs Kupán diadalmaskodott a német együttessel.
Foci-vb
Gavi nélkül edzett a spanyol válogatott a németek ellen elért döntetlen után
EGY ÓRÁJA
"Lehetőségem volt csaknem 17 éven keresztül az ország legjobb labdarúgóival együtt dolgozni és segíteni őket a fejlődésükben. Voltak nagy sikereink és fájó vereségeink is, de mindenek felett számtalan csodálatos, varázslatos közös pillanatunk - és itt nem csak a 2014-es brazíliai vb-győzelemre gondolok" - idézte a közlemény Löwöt.
A szakembert november 30-án erősítette meg tisztségében a DFB, akkor azt közölték, hogy az Európa-bajnokság végéig biztosan ő irányítja a válogatottat. Löw jövője azután vált kérdésessé, hogy a Nationalelf november 17-én 6-0-ra kikapott a spanyol csapat vendégeként a Nemzetek Ligája csoportkörének utolsó fordulójában. A németek a 2018-as vb-n címvédőként már a csoportjukból sem jutottak tovább.
Fritz Keller, a DFB elnöke most azt mondta, nagyon tiszteli a szövetségi kapitányt a döntésének meghozatala miatt.
"Ő az egyik legnagyobb edző a labdarúgásban, a német futballban pedig olyan nyomokat hagyott, amilyeneket csak nagyon kevesek" - jelentette ki Keller.
Löw eddig rekordot jelentő, 189 mérkőzésen irányította a német válogatottat, és az Eb végéig akár a 200 összecsapásig is eljuthat kapitányként.
A német válogatott a nyári Eb-n a világbajnok franciákkal, a címvédő portugálokkal, valamint a társrendező magyarokkal szerepel azonos csoportban.
MTI
Foci-vb
Irán ellen sorsdöntő mérkőzésre készül az Egyesült Államok válogatottja
EGY ÓRÁJA
Foci-vb
A rosszul öregedő belga aranygeneráció hattyúdala lehet a 2022-es világbajnokság
2 ÓRÁJA