Bellingham kezd egyre fontosabb szerepet betölteni a Borussia Dortmund játékában, és ezzel már fel is keltette sokak érdeklődését.

Jude Bellingham első szezonját tölti Dortmundban, az angol másodosztályban szereplő Birmingham City-től érkezett Németországba. Birminghami nevelőegyesülete nagyon bízik az angol focista sikeres pályafutásában, erre utal, hogy eligazolása után visszavonultatták 22-es mezszámát. Általában klublegendák esetében szoktak hasonlóan cselekedni, egy alig 17 éves játékosnál ez nagyon ritka. Miként az is a játékos tehetségét vetítette előre, hogy a Borussia 25 millió fontot fizetett egy másodosztályban játszó, 17 éves focistáért. A Dortmundnak a Bellinghamért komolyan érdeklődő, és ezért még Sir Alex Fergusont is bevető Manchester Unitedot sikerült „legyőznie”, Bellingham már szerződtetésénél is nagyon éretten, a fiatal focisták kiképzésében meglehetősen erős dortmundiak mellett döntött.
Első Bundesliga-szezonjában rendszeres játéklehetőség kap Bellingham, és mint ilyen fiatal korban megszokhattuk, voltak jobb és rosszabb meccsei, az utóbbi hetekben azonban stabilizálta játékát, különösen a Manchester City elleni Bajnokok Ligája negyeddöntős párharc során nyújtott remek teljesítményt. A Dortmund két szoros vereséggel búcsúzott a Premier League listavezetője ellen a BL-ből. A második mérkőzésen Bellingham góljának köszönhetően több mint egy félideig továbbjutásra állt a Borussia, sőt, az első találkozón is kapuba juttatta a labdát az angol focista, egy erősen vitatható bírói ítéletnek köszönhetően azonban nem adták meg a találatot. Azzal, hogy a dortmundi visszavágón betalált, Bellingham a BL történetének második legfiatalabb gólszerzője lett az egyenes kieséses szakaszban.
Premier League
Olyan pofátlanul gazdagok az angol klubok, hogy csak egymásnak adhatják el a sztárjaikat
27/06/2022 09:57
Maga a Manchester City menedzsere, Pep Guardiola sem győzte dicsérni a 17 éves focistát.
Nem hiszem el, talán hazudik. Túl jó, hogy 17 éves legyen, fantasztikus játékos. Volt egy pillanat, mikor nem kapta meg a labdát a védőktől, ahogy kiabált, és követelte a labdát 17 évesen, az nagyon sokatmondó.
„Beszéltem az edzőjével, Edin Terziccsel, aki elmondta, hogy amit ezen a két meccsen láttál, az megy minden edzésen”- tette hozzá Guardiola.

Jude Bellingham és Erling Haaland

Fotó: Getty Images

Bellingham korához képest nagyon éretten viselkedik a pályán, és szép lassan alapemberré növi ki magát a Borussiában, a mérkőzések többségén játéklehetőséget kap. Első Bundesliga-gólját április közepén a Stuttgart ellen szerezte meg, és nézve, hogy a szezon elejéhez képest mennyit fejlődött az utóbbi hetekben, a jövőben még nagyobb szerep hárulhat rá csapatánál. Az angol focista a The Guardiannak adott novemberi interjúban elárulta, Dortmundban nagyobb felelősség hárul rá, mint korábban, így gyorsan fel kellett nőnie a feladathoz.
Hamar fel kell nőnöd, magad mögött kell hagynod a gyerekes szokásaidat, mert elvárják, hogy megüsd a csapattársaid szintjét. Máskülönben cserben hagyod őket, saját magadat is cserben hagyod, és nem hozod ki a maximumot a képességeidből.
A dortmundiakat különösen az nyűgözi le, hogy Bellinghamet a külső körülmények egyáltalán nem zökkentik ki. A Borussia vezetőedzője, Edin Terzic szerint a fiatal focistát nem zavarta meg, hogy 17 évesen pályafutása során először került külföldre, hogy nem beszéli a nyelvet, és a járványhelyzet sem hatott negatívan teljesítményére. Bellingham annak ellenére tudott sokat előre lépni a szezon alatt, hogy a BVB kifejezetten döcögős idényt fut: edzőváltás, hullámzó játék, és a küzdelem, hogy jövőre is BL-résztvevő legyen a csapat nyugtalanítja a dortmundiakat, az ilyen helyzetek általában nem segítik a fiatal focistákat.
Természetesen bőven akadnak olyan játékelemek, ahol van még hova fejlődnie Bellinghamnek, főleg a támadásoknál vehetné ki aktívabban a részét az előkészítésből és a gólszerzésből. A 17 éves játékos ugyanakkor rendkívül sokoldalú, a középpályán több pozícióban is bevethető, miközben meglehetősen harcias, és megküzd minden labdáért. A Dortmund Sevilla elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntője során például ő nyerte a legtöbb párharcot.

Jude Bellinghamre egyre nagyobb szerep hárulhat a jövőben

Fotó: Getty Images

Az egyre jobb formába lendülő Bellingham a szezon során az angol válogatottban is bemutatkozott, és harcban áll azért, hogy beférjen az Európa-bajnokságra utazó keretbe.
A hírek szerint a Chelsea már bejelentkezett Bellinghamért, ugyanakkor idén nyáron aligha érkezik olyan ajánlat, amit a dortmundi vezetők elfogadnának. A következő átigazolási szezonokban azonban már jóval nagyobb érdeklődés övezheti a fiatal angol játékost, ha így folytatja fejlődését. Nehéz elképzelni, hogy a Dortmund rossz üzletet kötött volna, mikor kifizette a Birminghamnek a 25 millió fontot.
Bellingham jó teljesítményére nagy szüksége lesz a Dortmundnak a következő hetekben is. Az együttes a hétvégén a Wolfsburg ellen kulcsfontosságú mérkőzést játszik: amennyiben a Borussia nem győzi le a jelenleg a Bundesliga-tabellán harmadik helyen álló riválist, jó eséllyel lemaradnak jövőre a Bajnokok Ligája-szereplésről.
Labdarúgás
A gyári melósok panaszkodjanak, ne ők – üzente Kloppnak és Guardiolának az UEFA elnöke
25/06/2022 12:19
Labdarúgás
Kihalóban vannak a valódi középcsatárok, pedig ez a nyár is igazolja, hogy lenne rájuk igény
19/06/2022 16:43