Utolsó kilenc fordulójával célegyenesbe fordul az NB 1, ami újabb kérdéseket tartogat a hétvégi meccsek előtt. Vajon mi motiválja még a Fradi játékosait? Meddig tart az Újpest jó formája? Dobogóra ér-e az újonc MTK, és mikor javul látványosan a Fehérvár? Egyáltalán fog-e?

Diósgyőri VTK - MTK FC, péntek 20:00

Előző meccsek: Fradi - Diósgyőr 1:0, Honvéd - MTK 3:2
Labdarúgás
Messi és Cristiano Ronaldo közös képéről titkos részletek kerültek elő
15 PERCE
Két keserű vereségből érkező csapat találkozik a forduló nyitómeccsén, a Diósgyőr helyzete azonban mégiscsak nehezebb. Most már hetek óta kezdődik úgy minden forduló a miskolciaknak, hogy minden pont számít, és el kell kezdeni kapaszkodni a kiesési zónából. És noha az elmúlt öt meccs alapján Zoran Zekić csapata a hatodik helyen áll a tabellán, közvetlen riválisai sem rosszabbak, így aztán nem akar csökkenni a hátrány. És a Fradi elleni mérkőzés valóban nem az volt, amit meg kell nyerni, az idő előrehaladtával ez egyre több csapattal szemben elmondható lesz, pedig éppen, hogy győzni kellene.

A Honvéd ellen gólt szerző Schön Szabolcs az FC Dallasnál folytatja.

Fotó: Eurosport

De az MTK sem tud élni lehetőségeivel: ha a hétközi fordulón hazai pályán megverték volna a Honvédot, pontszámban utolérte volna a harmadik Fehérvárt, amivel valószínűleg újoncként nagyon elégedettek lennének. 45 pont elérését tűzték ki célul, ami tavaly 5., tavalyelőtt 6. helyre lett volna elég. A két csapat az idei szezonban augusztusban találkozott Miskolcon, akkor 1:1 lett a végeredmény. Az idegenben rendre jobban szereplő MTK valószínűleg ezzel most nem lenne elégedett.

Paks - Mezőkövesd, szombat 17:00

Előző meccsek: Fehérvár - Paks 2:2, Mezőkövesd - Zalaegerszeg 2:0
A két klasszikus középcsapat gyakran váltja egymást a tabella 4-7. helyeinek valamelyikén. A különbség talán csak annyi, hogy a Paks többször találja magát a dobogó közelében, minthogy rettegne a kieséstől, ez Mezőkövesden inkább fordítva van. Kiesni persze egyik csapat sem fog, és talán a dobogó is vaskos meglepetés volna bármelyikük esetében.
Mindezek mellett a Mezőkövesd 11 meccs óta tartó veretlenségi sorozata magáért beszél, az elmúlt 10 fordulóban pontosan ugyanúgy 20 pontot szerzett, mint az így szintén első helyen álló Puskás Akadémia,
amíg a Paks ugyanebben az összevetésben csak hatodik. Hogy mégis milyen képet fog festeni a meccs, ez elsősorban a mezőkövesdi kapu előtt fog eldőlni. A borsodi csapat kapta ugyanis a második legkevesebb gólt eddig, 29-et, viszont nála kevesebbet csak a Kisvárda rúgott. Ennek éppen ellentéte a Paks: a legtöbb rúgott és a legtöbb kapott gól is az övék. A Paks támadójátékának előnye még, hogy több helyről jöhet a gól. A legjobb 10-ben a jelenleg a góllövőlistát vezető Hahn János és Ádám Martin van, de rendre veszélyes tud lenni Bognár István is, a múlt heti, Fehérvár elleni meccsen pedig a félidőben cserélt Haraszti Zsolt rúgta meg idei első két gólját. A hazai pálya talán a Paks mellett szól, de ha valamelyik csapatot, hát Pintér Attila Mezőkövesdjét valóban nehéz legyőzni.

Puskás Akadémia - Újpest, szombat 19:30

Előző meccsek: Kisvárda - Puskás 0:1, Újpest - Budafok 2:0
Furcsamód a forduló rangadója címet is megkaphatja a mérkőzés, hiszen a két legjobb formában lévő csapat találkozik. Mindkét jelenség szemmel látható: a felcsúti együttes stabil harrmadik csapatból stabil második lett (ehhez persze kellett a Fehérvár folyamatos botlása), az Újpest pedig elkezdett meccseket nyerni, és egyre kevésbé ő kerül szóba, ha kieső csapatokat kell említeni. Az elmúlt 5 meccs alapján mindkét csapat mérlege 4 győzelem és 1 vereség, de még ha a legutóbbi tíz találkozót vesszük alapul, a lila-fehér együttes akkor is a 3. legjobb formában lévő csapat, ráadásul az újpestiek rendre Tallo és Simon Krisztián nélkül nyerik a meccseket. Így már összesen egy ponttal vannak messzebb a dobogótól, mint a 11., kieső helytől.
Karácsony előtti búcsúinterjúján még mind megmosolyogtuk a távozó vezetőedzőt, Predrag Rogant, aki európai kupaindulási helyet vizionált volt csapatának.
Ettől függetlenül a holnapi meccs esélyese a Puskás Akadémia. Nemcsak a tabellán elfoglalt 5 hely különbség miatt, hanem azért is, mert jelen pillanatban élesebb versenyben vannak ők a 2-3. helyért, mint amennyire az Újpestet veszélyezteti a kiesés. Az újpesti csapatnak nagyon nehéz lesz gólt lőni az otthon egyébként is keveset hibázó Tóth Balázs kapujába. És senkit ne zavarjon meg a két csapat közelmúltbeli találkozója. A nemrég lejátszott hasonló felállású Magyar Kupa nyolcaddöntőn az Újpest idegenben jutott tovább. Most szombaton azért valószínűleg kiderül, mennyire vették komolyan azt a kupameccset a hazaiak.

Honvéd FC - Kisvárda, vasárnap 16:00

Előző meccsek: Honvéd - MTK 3:2, Kisvárda - Puskás 0:1
Kiesési rangadó vár ránk vasárnap délután, viszont kicsit változott a szereposztás. A Honvéd a téli edzőproblémák után kezd egyenesbe jönni, a Kisvárda pedig, amelyik csapat ősszel még a nagyok bajszát cibálta, és ahol nem volt teljesen elvetemült ötlet a dobogóról gondolkodni, jelenleg a legrosszabb formában lévő csapat. Ha így folytatja, könnyen az NB2-ben találhatja magát. Supka Attila együttese november 20. óta egy januári (Fehérvár) és egy februári (Zalaegerszeg) 2:1-es győzelmet tudhat magáénak. A Kisvárda akkor második helyen állt, de az azóta eltelt időben – ami nagyjából a bajnokság eddig lejátszott mérkőzéseinek fele – a kieső 11. helyen lenne, 13 meccs alatt 9 pont és összesen 4 rúgott gól. A csapatnál azonban egyelőre nincs edző kérdés.
Horváth Ferenc volt csapata, a Fradi ellen debütál a Honvéd kispadján | Eurosport
Két újabb edző mutatkozik be az NB1 22. fordulójában. A rég nem látott rossz formát mutató Fehérvár mellett a Honvéd padjára új szakember. Mindezek mellett két olyan meccs is lesz a hétvégén, és ami a dobogóért zajló harcban lehet fontos állomás.
A Honvéd ebben a speciális, 13 fordulós tabellán klasszikus középcsapatként a 6. helyen lenne, és ebben már benne van Bódog Tamás mélyrepülése, Pisont István felemelkedése és az újabb váltás, illetve az a tény is, hogy Horváth Ferenc megszerezte második győzelmét is. Ráadásul mindkét meccset hátrányból, az MTK ellen 0:2-ről fordítva. Illetve mondhatjuk azt is, nem csak a felcsúti meccs volt idegenben, hanem az MTK elleni egyébként hazai is. Az új Hidegkuti Nándor Stadionban. Ez a két extra győzelem adhat némi mentalis előnyt a csapatnak, ahol elől pedig Gazdag Dániel ontja a gólokat. De nem véletlen az sem, hogy a Honvéd hazai mérlege messze a legrosszabb a bajnokságban. Egyszer hazai pályán ebben a szezonban már kikaptak a Kisvárdától, igaz, augusztus óta sok minden történt mindkét csapatnál. Némileg meglepő lenne, ha az akkori. 1:2 most megismétlődne.

Zalaegerszeg - Ferencváros, vasárnap 18:00

Előző meccsek: Mezőkövesd - Zalaegerszeg 2:0, Ferencváros - Diósgyőr 1:0
Zalaegerszegre mostanában győzni járnak a csapatok. Idén még csak az Újpestet tudták megvenni 3:0-ra, a lila-fehérek mégis előttük állnak a tabellán. A Zalaegerszeg a Kisvárda mellett a legrosszabb formában lévő csapat. És noha csökkent a Fradi dominanciája, miután egy ideje nem tűnik úgy, hogy befogható volna a tabella élén, az Üllői útiak továbbra is jó játékot mutatnak. Legutóbb könnyen verték azt a Diósgyőrt, amelyik csapat egyedüliként meg tudta verni a Fradit a szezonban. Azóta pedig mégiscsak felállt egy újabb 9 meccses veretlenségi sorozat, ami így már a második nagy hullám.
Éppen ezért minden jel arra utal, hogy ezt fogja Újból el sodorni Boér Gábor csapatát.
Egyetlen hiba a Ferencváros oldalára motiváció hiánya lehet, és erre panaszkodott is Serhiy Rebrov vezetőedző a Diósgyőr elleni Egyébként győztes mérkőzés után.
A zöld-fehéreknek már nincs más cél, mint sérülés nélkül, talán minél nagyobb rotációval - többeknek megadva a lehetőséget a bizonyításra - behúzzák ezt a szezont mindenféle kupakötelezettség nélkül. Sokszor a legkönnyebb dolog tűnik a legnehezebbnek.

Budafok - MOL Fehérvár FC, vasárnap 20:00

Előző meccsek: Újpest - Budafok 2:0, Fehérvár - Paks 2:2
A Budafok története során másodszor fogadja bajnoki meccsen a Fehérvárt, eddig mind a nyári első meccs, mind a későbbi fehérvári „visszavágó” súlyos, 4:1-es zakóval zárult. Mindezek ellenére valószínű, hogy a most vasárnapi meccs nem lesz ilyen sima vendég győzelem. Részben azért, mert Fehérváron már látják az alagút végét, de a formáját még nem nyerte vissza a csapat. A legutóbbi, Paks elleni bajnoki meccsen a hajrában veszítettek el a 3 pontból kettőt.
A hazaiak hosszú nyeretlen sorozat után február elején megverték a Zalaegerszeget, azóta pedig jött újabb siker is. Jelenleg a vonal felett vannak, de nem sikerült kihasználni a Zalaegerszeg és a Diósgyőr vereségét, ráadásul a sorsolása sem egyszerű. A kupában is versenyben vannak még éppen a Fehérvár ellen, és az azt követő három bajnoki meccs: Mezőkövesd idegenben, Ferencváros otthon, MTK idegenben - könnyen hozhatja nehéz helyzetbe a csapatot az utolsó néhány fordulóra. Még mindig nem ez az a mérkőzés, amelyiken feltétlenül gyűjteni kell a pontokat, hiszen játszanak még a Zalaegerszeg és a Diósgyőr ellen is, de kétségtelenül nehéz időszak vár a dél-budaiakra.

47885_tBk0izyTVL.JPG

Fotó: Eurosport

Hazai pályán valószínűleg védekezésre kényszerülnek. Ivan Petryak és Nikolics Nemanja nagyon jó támadó formában van a fehérvári csapatnál, Bese Balázs viszont sokat tett hozzá a budafoki kapuban, hogy csapata csak két gólt kapjon az Újpest otthonában. Ha át tudja menteni a jó formát, nehéz helyzetbe hozhatja a fehérváriak válogatott támadóit.
Foci-vb
Ma a foci-vb-n: Ronaldo száz százalékos lehet, Ghána visszavághat 2010-ért
EGY ÓRÁJA
Foci-vb
Németország kiesett, Japán legyőzte a két nagyágyút és csoportelső
9 ÓRÁJA