A hagyományai miatt a Big Six csoportjába sorolt, jelenlegi pozíciójával azonban ezt alá nem támasztó észak-londoni klub egyike volt az Európai Szuperligában gondolkodó tucatnyi, de korántsem tucatterméket képviselő európai klubnak.

Az eredmény ismert, a népharag és a felsőbb körökben és érzékelhető nemtetszés végül előbb az angol csapatokat, majd egy spanyolt és két olaszt is visszavonulóra késztetett, jelen állás szerint tehát minden marad a megszokott mederben.
Az Európa- és főleg Anglia-szerte tapasztalt szurkolói tüntetéshullámok azonban sok egyesületnél azt követően sem csillapodtak jelentősen, hogy a Szuperliga ötlete hivatalosan is lekerült az asztalról. Az elmúlt héten a Manchester United Carringtoni edzőközpontjában tűnt fel nagyjából húsz dühös szurkoló, akiket csak Ole Gunnar Solskjaer tudott nyugalomra és végül távozásra bírni.
Labdarúgás
Kikapott az MU hazai pályán, bajnok a Manchester City
11/05/2021 20:33
https://i.eurosport.com/2021/04/22/3119287.jpg
A szurkolók látogatása mögött a klub Szuperliga tervei álltak, valamint hangsúlyosan követelték a klubot birtokló Glazer család távozását az Old Traffordról. Hasonló mozgalom bontakozott ki az Arsenal háza táján is, ahol a szurkolók a szintén amerikai tulajdonos, Stan Kroenke távozását követelik egyre hangosabban a klub éléről.
A tüntetéshullám, mint ahogyan arról cikkünkben mi is beszámoltunk, a Szuperliga-projekt bedőlését követően sem csillapodott, sőt, a szimpatizánsok épp ezt a ballépést kihasználva követelik a szerintük a klubot nem szerető és a futballhoz nem értő amerikai üzletember távozását.

Josh Kroenke és Stan Kroenke

Fotó: Getty Images

Mindez a múlt héten dominálta az Arsenallal kapcsolatos hírfolyamot, az új hét pedig a hírek szerint új lendületet adott a történetnek. A Premier League-, és úgy összességében angol futballt érintő kérdésekben mértékadónak számító Sky Sports szerint ugyanis máris van olyan tehetős befektető, akinek mozgatja a fantáziáját az Emirates-ben való szerepvállalás. A szóban forgó lehetséges mecénás pedig olyan ember, aki abszolút futballon, és úgy általánosságban a sporton kívülről érkezhet Londonba, eddig ugyanis még nem volt sportjellegű befektetése.
Daniel Ek, a népszerű zenei streamszolgáltató, a Spotify társ-létrehozója és tulajdonosa ugyanis a Twitteren hintette el, miszerint érdekelné az Arsenal felvásárlása, hozzátéve természetesen, hogy mindig is nagy szurkolója volt az Ágyúsoknak. Arról egyelőre még nincs szó, hogy a Forbes szerint közel ötmilliárd eurós vagyonnal rendelkező svéd üzletembernek mennyibe fájna bevásárolnia magát az Arsenalba, a szándék felmerülése azonban már önmagában is említésre méltó.
Más kérdés persze, hogy az érdeklődés vásárlói oldalról még nem feltétlenül találkozik a klub áruba bocsátásának hajlandóságával Kroenke-ék részéről. A szurkolók körében egyértelmű a vélemény az amerikai üzletemberrel szemben, aki nem javította jelentősen a pozícióit azzal, hogy a múlt heti online fórumra maga helyett a fiát delegálta a hallgatóság elé.
Ráadásul a klubnál mostanság a menedzseren (Miker Arteta), valamint a sportigazgatón (Edu) kívül nem kap szerepet egyetlen korábbi legenda sem, a szimpatizánsok így manapság nem különösebben érzik magukénak a csapatot. Erre a vonalra is ráérzett Daniel Ek, aki a hírek szerint bírja Dennis Bergkamp, Patrick Vieira és Thierry Henry támogatását is, a klub legendái pedig minden bizonnyal maguk is aktív szerepet vállalnának a klub életében.

Thierry Henry és Patrick Vieira

Fotó: PA Sport

A három legenda Arsenal-ikon státusza megkérdőjelezhetetlen. Mindhárman tagjai voltak a klub 2004-es, veretlenül bajnokságot nyerő csapatának. Valamennyien eltöltöttek legalább nyolc évet a klubnál, ezek közül hat szezonon keresztül csapattársakként szolgálták az egyesületet, Thierry Henry pedig az Arsenal történetének máig legeredményesebb játékosa. Utóbbi volt az is, aki a korábbi sikeredző, Arsene Wenger mellett maga is hallatta a hangját az Arsenal Szuperliga-történetben játszott szerepe kapcsán:
„Rá sem ismerek a klubra. A tulajdonosok szemét talán eltakarták a Szuperligából remélt nagy bevételek, miközben megfeledkeztek a futball igazi értékeiről. Az Arsenal csatlakozása engem személy szerint, sokakkal együtt, sokkolt. Ez az eset rádöbbentett arra, hogy ez a klub a szurkolóké, és én is egy Arsenal fan vagyok. Nagyon büszke vagyok arra, amit a szurkolók, nem csak arsenalosok elértek.”

Thierry Henry és Arsene Wenger

Fotó: Imago

Elfoglaltságaikat tekintve mindhárom korábbi kiváló futballista idejébe jó eséllyel bőven beleférne, hogy bármilyen tisztséget viseljenek az Arsenal kötelékeiben. A Premier League Hírességek Csarnokába nemrég beiktatott Henry egy rövid monacói időszakkal kezdte edzői karrierjét, majd bő egy évet töltött a Montreal Impact élén, ahonnan azonban a koronavírus-járvány miatti korlátozások okán idén februárban távozott.
A PL halhatatlanjai közé szintén jelölt Vieira edzői múltja már jóval bővebb, a Manchester City korosztályos csapatai mellett ugyanis két szezonon keresztül irányította a New York City FC-t, majd két és fél szezont eltöltött az OGC Nice élén is, 2020 decembere óta azonban nincs csapata. Dennis Bergkamp, szintén potenciális PL halhatatlan, éveken keresztül volt másodedző az Ajax korosztályos csapataiban, jelenleg az Almere City U21-eseinek munkáját segíti.
Forrás: skysports.com
Europa League
Az Arsenalt Bergkamp és Wenger megmentette 25 éve, most ki fogja?
07/05/2021 13:01
Europa League
Cazorla: Remélem, hogy aki továbbjut, meg is nyeri az EL-t
06/05/2021 14:50