Magyaros problémával küzd a Serie A. Túl sok a gyengén teljesítő légiós.
Az előző szezonban a játékosok 53.8%-a volt külföldi az olasz élvonalban, ennél magasabb számot a nagy bajnokságok közül csak a Premier League (66.1%) tud felmutatni.
A sok légióssal nem is lenne baj, de nagy részük nem hozza az elvárt minőséget.
DFB-Pokal
Gulácsiék legyőzésével ötödször kupagyőztes a Dortmund
11 ÓRA
A legutóbbi idényben 109 olyan külföldi játékosa volt a Serie A-nak, akik nem érték el az erős közepesnek számító 5,8-as osztályzatátlagot, miközben nem játszottak többet nyolc bajnokinál.
Jegyezzük meg, az olasz élvonalban nincs konkrét megszorítás azt illetően, hány EU-n kívüli játékost alkalmazhat egy klub. Három labdarúgó mindenkinél engedélyezett, de további két játékos is leigazolható, amennyiben: a, nem külföldről érkezik, b, lejárt a szerződése, c, nem olasz születésű, de honosították. Vagyis, elég nagy a csapatok mozgástere.
Érdekes megfigyelni, mi a helyzet a többi európai topbajnokságban. A spanyol ligában maximum három, a francia élvonalban négy EU-n kívüli játékos foglalkoztatható, míg a Bundesligában nincs ilyen jellegű megkötés. Angliában már komolyabb szabály van érvényben, ott az adott labdarúgónak az előző két évben a válogatott mérkőzések 75%-án szerepelnie kellett.
Az olaszoknál a legtöbb légiós (17%) Argentínából érkezik, őket a brazilok és a franciák követik.
A 20 élvonalbeli együttes labdarúgóinak játszott perceit vizsgálva kiderül, egyértelműen a Sassuolo áll a legjobban. Az újoncnál az olasz játékosok 84.9%-ban voltak pályán a külföldiekkel szemben. De a Genoa-Parma-Torino trió sem áll rosszul. Ennél a három klubnál minimum 67% ez a mutató.

Higuaín minőségi légiós. Az előző szezonjában 24 gólig jutott, ebből 17-et a Serie A-ban szerzett

Fotó: Eurosport

A lista másik végén áll az Inter és a Napoli, ahol ugye óriási a légiósok fölénye. A milánóiaknál például a 2013-2014-es évadban nem volt 8% az olasz labdarúgók játékperce. Az előző idényben ezüstérmes és kupagyőztes nápolyi csapatnál 14,6% ugyanez a szám. Igaz, náluk a minőség legalább megfigyelhető. Gonzalo Higuaín 32 bajnokiján 17 gólt szerzett, és a kiválónak mondható 6,44-es osztályzatátlaggal fejezte be a szezont.
A sok és gyenge képességű légiósról készített egy elemzést a La Gazzetta dello Sport. Ebből világosan kiderül: 173 olyan külföldi focista játszott legutóbb a Serie A-ban, akik átlagosan még 15 meccsen sem léptek pályára. Jogos a kérdés: őket vajon minek fizetni?
A Gazzetta a legrosszabb légiósok Top 11-ét is elkészítette. Ebben a csapatban a milanos Gabriel lenne a kapus (7 bajnoki, 5.5 osztályzatátlag) - Constant (Milan, 20/5.26), Rossini (Sassuolo/Parma, 6/5.29), Marques (Verona, 17/5.26), Sorensen (Bologna, 15/5.08) a négy védő. A középpályán Kuzmanovic (Inter, 15/5.35), Cabral (Genoa, 7/5.35), Freiberg (Bologna 7/5.25), és Ibson (Bologna, 10/5.38) kaphatna szerepet, a két csatár pedig Barreto (Torino, 11/5.33) illetve Borja (Livorno, 8/5.12) lenne.
Beszédes adat, hogy ebben a listába minimum nyolc játszott mérkőzéssel lehetett bekerülni. Mindenki hozta a szintet...

A Serie A 2013-2014-es szezonjában az argentin légiósok voltak a legeredményesebbek. Az ő 54 játékosuk 155 gólt szerzett. Az olasz élvonal történetének legeredményesebb csatára Gabriel Batistuta, 184 góllal. (Grafika: La Gazzetta dello Sport).

Fotó: Eurosport

Premier League
Guardiola zseniális változtatásai vezették újra a csúcsra a Cityt
13 ÓRA
Premier League
Laporte-nak nem maradt több ideje, ezért választotta Spanyolországot
16 ÓRA