Comóban ezentúl nem csak a tóban lehet gyönyörködni, egyre inkább érdemes odafigyelni a város futballcsapatára.
Ha nem is meghökkentő, de mindenképpen meglepő bejelentése volt az éppen csak végetérő nyári átigazolási szezonnak, hogy a spanyolok világ- és Európa-bajnok középpályása, Cesc Fabregas az olasz másodosztályú Como együtteséhez igazolt. A legszebb éveit az Arsenalban, a Barcelonában, valamint a Chelsea-ben töltő futballista az utóbbi három évben a Monaco játékosa volt, de nem igazán találta meg a számításait a hercegségben.
Így az semmiképpen sem számít csodának, hogy sem ő nem forszírozta a folytatást, sem pedig a vezetőség nem marasztalta túlságosan, új csapatának bejelentése azonban annál nagyobbat szólt. A spanyol játékos ugyanis, bár véleményünk szerint bőven elférne még a topligák egyikében, húzott egy merészet, és az olasz másodosztályban szereplő Como csapatához igazolt. A bejelentést követően indoklásként annyit tudott elmondani, hogy szeretné ismét élvezni a futballt, erre pedig a festői környezetben fekvő olasz város csapatában látja a legnagyobb esélyt.
Ligue 1
A PSG-nél Mbappé a probléma, a problémát viszont a PSG okozta
14/10/2022 - 15:42
Abban a korban, amikor a futball romantikus oldala újabb nagy pofont kap azzal, hogy már mérkőzés közben licitálni lehet az interneten egy-egy nagy játékos mezéért, különösen is üdítő ehhez hasonló történetet hallani. A folytatás pedig egyenesen fenomenális.
A hét elején jelentette be ugyanis a Como, hogy a korábbi francia világ-és Európa-bajnok csatárlegenda, Thierry Henry kisebbségi részesedést vásárolt a klubban, így annak egyik tulajdonosává vált. Visszavonulása óta Henry a futball közelében marad, hiszen Roberto Martinez segítőjeként jelenleg is a belga válogatott másodedzője, de próbálkozott vezetőedzőként a Monacónál, valamint a Montreal Impactnél is.
Első klubtulajdonosi szerepvállalását így kommentálta:
“Tudom, hogy az olaszok mennyire szenvedélyesen képesek szeretni a futballt, így amikor lehetőségem nyílt az itteni szerepvállalásra, egy percig sem hezitáltam. Beszéltem azért korábbi barcelónai csapattársammal, Gianluca Zambrottával, valamint Cesc Fabregasszal, aki biztos vagyok benne, hogy a csapat vezére lesz, függetlenül attól, hogy épp a pályán van, vagy a padon ül.”
Az idézett tanácsadók közül a játékosként szintén világbajnoki címig jutó Zambrotta Como szülötte, aki ifiként a klubnál kezdte futballkarrierjét. Fabregas és Henry csapattársak voltak az Arsenalnál, három mérkőzés erejéig pedig a francia csatárlegenda a spanyol középpályás edzője is volt Monacóban. A közös munka azért nem tartott tovább, mert Fabregas épp akkor szerződött a hercegségbe, amikor a Monaco vezetői három mérkőzés múlva elküldték az akkor még fél éve sem szerződtett Henryt.

Cesc Fabergas és Thierry Henry korábban csapattársak voltak az Arsenalban

Fotó: AFP

A sztorinak itt még nincs vége, a Como vezérigazgatója ugyanis egy angol ex-futballista, Dennis Wise, aki pályafutása során tizenegy évet töltött el az Arsenal nagy városi riválisának, a Chelsea-nek a kötelékében. Wise még a Fabregas-Henry páros Arsenalba szerződése előtt elhagyta a Chelsea-t, így egymás ellen nem léptek pályára londoni derbiken, a történetnek azonban így is kellő pikantériát ad ez a nehezen elhanyagolható szál.
“Nagy megtiszteltetés, hogy Thierryt a csapat részvényeseként mutathatom be. Miután felvázoltam neki a klub vízióját, amivel a sportsikereken túl a helyi közösséget is építeni és szolgálni kívánja, úgy döntött, hogy csatlakozik hozzánk. Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt van velünk Comóban.”- nyilatkozta a klub hivatalos honlapjának Wise.
S hogy miként szeretne a kis Serie B klub a futballon keresztül hatni a helyi közösségre? A választ Henry adta meg:
“Comónak gyönyörű történelme van, a város leginkább az elbűvölően szép taváról hires. A klub egyik legfontosabb célkitűzése, hogy együttműködjön a helyi emberekkel olyan projekteken keresztül, amelyek munkalehetőségeket, azaz végsősoron megélhetést kínálnak. Egy futballklub lelke mindig a helyi közösség, de az üzlezi szempontok ezt gyakran a háttérbe szorítják. Amint meghallottam az itteni terveket, valamint értesültem a már működő projektekről, azonnal tudtam, hogy itt a helyem.”
A Como többségi tulajdonosa egy indonéz dohánygyártó cég, a Djarum, amelynek vezetői ezek szerint jó érzékkel engednek teret a napi munkában olyanoknak, akik saját bőrükön tapasztalták meg a profi futball világát. A kis olasz klub legutóbb 2003-ban szerepelt a Serie A-ban, nem akármilyen bravúr lenne, ha épp húsz évvel később, 2023-ban sikerülne ismét feljutni az élvonalba.
Mindenesetre a Wise-Henry-Fabregas hármas jelenléte a klubnál mindenképpen reményekre jogosíthatja fel a helyieket.
Forrás: football-italia.net
Premier League
A nap, amikor Erzsébet királynő teázni hívta az Arsenalt
09/09/2022 - 17:18
Premier League
Henryt lenyűgözte az Arsenal szezonrajtja, de aggódik a keret mélységének hiánya miatt
09/09/2022 - 11:41