Az olasz labdarúgó-bajnokságban rég fordult elő utoljára, hogy egynél több csapat reálisan harcba szállhatott a bajnoki címért, miközben a nemzetközi kupahelyekért szintén öldöklő küzdelemre lehetett számítani. Elméletben a 2020/21-es idényben minden adott ahhoz, hogy megtörjön a Serie A évtizedes egyhangúsága, csakhogy beszállt a küzdelmekbe egy új résztvevő is: a koronavírus.


Csupán három hetet kellett várni, hogy a járvány komolyabban beleszóljon a bajnoki versenyfutásba. Hétvégén a forduló egyik rangadóján a címvédő Juventus a remek formában lévő és top 4-es szereplésre törő Napolit fogadta hazai pályán; azaz csak fogadta volna: a vendégek ugyanis nem jelentek meg a találkozón. A szabályok értelmében a játékvezető várt 45 percet, majd ellenfél hiányában lefújta a mérkőzést, és - ha az olasz liga nem változtat az álláspontján - a hazai csapat lesz a találkozó hivatalos győztese, 3-0-val.
Serie A - Elmarad a Juventus-Napoli rangadó | Eurosport
A Napoli nem utazik el a Juventus elleni mérkőzésre, így elmarad az olasz labdarúgó-bajnokság vasárnap esti rangadója. A nápolyiak azért nem utaznak el Torinóba, mert a helyi egészségügyi hatóságok utasítására karanténba került az egész csapat, mivel két játékosa - Piotr Zielinski és Eljif Elmas -, valamint egy munkatársa megfertőződött a koronavírussal a Genoa elleni mérkőzés után.
Serie A
Lehet, hogy CR marad a Juvéban, de nem ő lesz a támadósor legfontosabb láncszeme
19/07/2021 11:00

Kockázatos lett volna utazni


Az egész ügy kulcsa a helyi egészségügyi hatóság (ASL), amely a klub értelmezése szerint megtiltotta a játékosoknak és az alkalmazottaknak az utazást. Az ASL azért dönthetett így, mert a nápolyiaknál két játékos koronavírusos lett (felröppentek olyan hírek is, miszerint Gennaro Gattuso vezetőedző elkapta a betegséget, de ezt cáfolták), emiatt nagy rizikót jelentene az utazás. Önmagában véve nem a két pozitív eset jelenti a kockázatot, hiszen ez még bőven beleférne az UEFA előírásaiba, amelyek Olaszországban is mérvadóak.
Az már egy fokkal bajosabb, hogy a múlt heti Napoli-Genoát követően a vendégcsapatnál végigsöpört a koronavírus, összesen 22-en kapták el a betegséget, ebből 17-en játékosok.
Vasárnapig a Napolinál hárman produkáltak pozitív mintát, köztük a kulcsember Piotr Zielniski és Eljif Elmas. Mivel a vírus lappangási ideje hosszú, a helyi ASL önkéntes karantént rendelt el a klub alkalmazottai számára, hogy további teszteket végezhessenek, kiszűrve ezzel az esetleges megbetegedéseket. Azokra, akik negatív tesztet produkáltak, ugyanúgy szigorúan ellenőrzött környezet vár a következő 14 napban, a klub edzőközpontjában kialakított karanténban kell készülniük a találkozókra.

Valóban tiltották az utazástól a Napolit?


Innen nézve egyszerűnek tűnik a helyzet, hiszen azt az olasz liga szabályozása is elismeri, hogy a helyi hatóságoknak jogukban áll felülírni a döntéseiket. Csakhogy abban nincs konszenzus, hogy mit is jelent az ASL által kibocsátott rendelkezés. Az eredeti szövegben ugyanis önkéntes karantén szerepel, ami - amint azt az ANSA hírügynökség meg is írta - technikai értelemben véve nem tiltja meg a Napoli játékosainak az utazást. Ez ugyanis inkább csak egy javaslat volt a helyi hatóságoktól, ami semmire nem kötelezte a játékosokat.
Ahhoz viszont, hogy egy találkozót halasztani kelljen egy helyi szintű szabályozás miatt, konkrét korlátozásra van szükség, ami az olasz liga értelmezése szerint ebben az esetben nem történt meg. Amennyiben ez a narratíva nyerne bizonyságot, az azt jelentené, hogy a Napoli saját döntéséből fakadóan hagyta ki a találkozót, ami feladásnak felelne meg. Vagyis, ha nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani a klub, hogy az intézkedés kötelező érvényű volt, a Juventus hivatalosan 3-0-s győzelmet könyvelhet el.
Az egymásnak ellentmondó hírek miatt a nápolyi ASL később kiadott egy pontosítást, amelyben az áll, a hatóságok úgy ítélték meg: "a teljes biztonságban való utazás feltételeihez nem voltak megfelelően a körülmények." Az indoklás szerint a repülőút túlzottan kockázatos lett volna, mivel a fertőzésnek kitett játékosok a repülőtéren érintkeztek volna a dolgozókkal, a személyzettel és az utasokkal. A klub jogászok bevonásával próbálja igazolni, hogy ebben a helyzetben lehetetlenné vált az utazás, és nem saját döntésből maradtak otthon.

"Mi a protokollt követtük"


Az események fényében kissé komikusan hatott, hogy a közösségi médiás bejegyzések alapján a Juventus úgy készült a mérkőzésre, mintha lenne akár csak 1% esélye is annak, hogy 20:45 előtt nem sokkal pályára futnak a kékmezes játékosok. A torinóiak kiadták a hivatalos kezdőcsapatukat is, amelyben Paulo Dybala is helyet kapott, illetve arról is posztoltak képet, ahogyan megérkeznek a stadionba a játékosok. Erre nyilvánvalóan azért volt szükség, hogy bebiztosítsa magát a klub arra az esetre, ha nem állná meg a helyét a Napoli érvelése.
"Egyértelműen kell látnunk a helyzetet" - mondta Andrea Agnelli, a Juventus elnöke. "Az ehhez hasonló helyzetekre megvannak a protokollok, számítani lehetett arra az eshetőségre, hogy a meccsnapokon lesznek covidos megbetegedések. Ezt a protokollt a hatóságok és a Lega Serie A egyaránt elfogadták, nekünk is önkéntes karanténba kell vonulnunk, az ASL jóváhagyásával. Így tudunk részt venni a rendszerben, folytatni az edzéseket és állandó tesztelés mellett pályára lépni" - magyarázta Agnelli, aki szerint mindenki tisztában van a szabályokkal.
"Tegnap két koronavírusos esetet is találtak a Juventusnál, így természetesen mi is bevonultunk a buborékba, de készen álltunk a játékra."
Több mérkőzésen is előfordult, hogy egy-egy játékosnak ki kellett hagynia néhány mérkőzést pozitív teszteredmény miatt, azonban ezek a csapatok változatlanul folytatták a küzdelmeket. Múlt héten a Napoli-Genoa mérkőzésre is így került sor. "Ezt a protokollt a kormány dolgozta ki a tudományos bizottság segítségével. Amennyiben határesethez érkezünk, a protokollt alapul véve kell kidolgoznunk a különböző forgatókönyveket. A fókusznak a közegészségügyre kell kerülnie, de ezt a protokollt azért dolgozták ki, hogy folytathassuk a játékot."

Hogyan tovább?


Alapvetően mindegyik fél álláspontja érthető. A ligának értelemszerűen az az érdeke, hogy minél zavartalanabb legyen a bajnokság, és csak a legvégső esetben kelljen találkozókat elhalasztani. Igaza van a Juventusnak is akkor, amikor a meglévő szabályok szerint készül a találkozókra, és - ha már a liga így döntött - annak megfelelően áll hozzá az aktuális fordulóhoz. És természetesen a Napoli érvelése is elfogadható, függetlenül attól, hogy a hatósági rendelet értelmezésénél igazat adnak-e a klubnak.
Mert érdemes tanulni abból a bizonyos Atalanta-Valencia BL-mérkőzésből, ami vastagon benne volt abban, hogy Észak-Olaszország lett a járvány egyik európai gócpontja.
Természetesen az a verzió is elképzelhető, hogy a klub a saját érdekeit vette figyelembe, és egyszerűen csak nem akart az egyik kulcsembere nélkül pályára lépni. Megint más kérdés, hogy ennek a mostani helyzetben mi értelme lenne, hiszen előbb-utóbb mindenki kerülni fog olyan helyzetbe, amikor valamelyik játékosát nélkülöznie kell a járvány miatt, a nápolyiak pedig Zielinski hiányában is bőven okozhattak volna meglepetést a címvédő otthonában. Az ügy most a sportbíróság térfelén pattog, döntés pár napon belül várható.
Serie A
„Nagyon veszélyes a közösségi médiás gyűlölet” – a Milan legendája úgy érzi, igazságtalanul támadták
06/07/2021 12:53
Serie A
A csalódást keltő Eb-szereplés ellenére is lecsapott rá a bajnokcsapat
21/06/2021 15:19