Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Mourinho tökéletes választás a Romának, győztes mentalitást hoz magával”

Németh Dániel

Publikálva 06/06/2021 - 18:51 GMT+2

Az AS Roma fiatal védője, Marash Kumbulla határozottan örül a portugál érkezésének.

José Mourinho en 2015

Fotó: Getty Images

Kívülről sokan furcsán néztek José Mourinho római kinevezésére, de a lényeges kérdés természetesen az lesz, hogy a játékosok mit szólnak hozzá. Márpedig úgy tűnik, van olyan az AS Roma öltözőjén belül, aki tárt karokkal várja a portugált.


Az Európa-bajnokság, a Copa América és egyéb nyári mérkőzések árnyékában finoman szólva sem a Wales-Albánia barátságos mérkőzésre pörögtünk rá leginkább, a Roma 21 éves belső védője, Marash Kumbulla számára viszont nagyon fontos meccs volt. Az albán válogatott védő ugyanis szeretné meggyőzni új edzőjét, José Mourinhót, hogy igenis helye van az AS Roma kezdőcsapatában, és ha abból indulunk ki, hogy a meccs 0-0-val ért véget, olyan nagyon nem szomorkodhatott egyik fél sem.
„Nagyon izgatott vagyok. Wales tele van tehetséges játékosokkal, ez a párharc segít az albán válogatott fejlődésének. Már alig várom, hogy Bale-lel kerüljek szembe. Szeretek nagy bajnokok ellen játszani, mert általuk több tapasztalatot szerezhetek” – fogalmazott a meccs előtt a védő. Bale végül nem sok lehetőséget kapott a meccsen, csereként állt be a 71. percben, de Kumbulla nézett már farkasszemet kiváló támadókkal, Romelu Lukakuval, Cristiano Ronaldóval vagy épp Paulo Dybalával.
„A pályán nem az jár az ember fejében, hogy ki áll a túloldalon, mert túlságosan is a meccsre koncentrálunk, a felvételeket visszanézve pedig furcsa, de jó érzések töltöttek el. Kicsi korom óta láttam őt a legjobb csapatokban futballozni, szóval érdekes volt ellene játszani, de boldog voltam” – mondta a Ronaldo elleni meccseiről. Kumbulla ezen alkalmakkor sem jött zavarba, ezért is csapott le rá az AS Roma az előző átigazolási szezonban.
A Hellas Verona egykori védője iránt számos csapat érdeklődött – köztük a Tottenham – ám amikor bejelentkezett érte a Roma, nem volt kérdés, melyik ajánlatot fogadja el. „Nagyon hízelgő volt, hogy sok erős csapat érdeklődött irántam, de könnyű volt a döntés. Pár óra alatt elhatároztam, hogy az AS Romához megyek, nagyon boldog voltam miatta” – mondta a védő, akinek ezzel együtt is nehézkesen alakult az első éve az olasz fővárosban.
Tehetsége ellenére nem lett alapember, csak 14 mérkőzésen lépett pályára kezdőként a Serie A-ban, összesen pedig 21-szer. Kumbulla egyébként nem neheztelt emiatt edzőjére, a szezon végén elküldött Paulo Fonsecára. „Nagyon jó kapcsolatunk volt. Nyilván szerettem volna többet játszani, de amikor egy erős csapatban játszol, amely tele van tehetségekkel, akkor nehéz megtalálni a helyet mindenkinek” – bölcselkedett Kumbulla.
picture

Gareth Bale és José Mourinho

Fotó: Getty Images

A fiatal játékos a rómaiaknál többek között Chris Smallingtól tanulhatott, néhány technikai apróságot el is lesett tőle, de a pályán kívüli hatása még ennél is nagyobb volt az angol védőnek. „Igyekszem angolul társalogni vele, mert nem beszél valami jól olaszul. Kiderült róla, hogy nagyon rutinos játékos, aki sok magas szintű csapatban futballozott, sokat tanultam a játékából. Próbáltam megfigyelni őt, tanulni a gesztusaiból a pályán és azon kívül egyaránt.”
Eleinte Kumbullának problémái voltak a beilleszkedéssel, mert először kényszerült huzamosabb ideig sok időt távol tölteni a családjától. Szép lassan azért megszokta az életet Rómában, és úgy érezte, Fonseca alatt is fejlődött, az edzőnek azonban a hetedik hely csalódása után nem volt helye a kispadon. Helyére egy másik portugál érkezett Mourinho személyében, akit ugyanúgy izgalmas választásnak tart a fiatal védő.
Még most is alig hiszem el, valóságos álom, hogy Mourinhóval dolgozhatok majd. Ez újabb lehetőséget ad a fejlődésre, hogy még jobb játékos legyek. Nem beszéltem még vele, de tudom, hogy ezt is megtesszük majd, ha megérkezik Rómába, és csodálatos élmény lesz.
Mourinho szinte minden fontos trófeát megnyert a pályafutása során, a Porto, a Chelsea, az Inter, a Real Madrid és a Manchester United csapatainál egyaránt szerzett komoly címeket. Kumbulla szerint pont egy ilyen edzőre van szükségük most a rómaiaknak. „Az a legfontosabb, hogy Mourinho győztes mentalitást fog hozni a Romához. Mindenki tudja, hogy minden egyes csapatával nyert valamilyen címet. Sokat fogok tőle tanulni taktikai és technikai téren, ám a győztes mentalitás a legfontosabb.”
picture

Kumbulla - Milan-Roma - Serie A 2020-2021

Fotó: Getty Images

Kumbullára a válogatottal még egy csehek elleni meccs vár, az Eb-re viszont a 2016-os tornával ellentétben nem jutottak ki, az olasz születésű védő így Roberto Mancini válogatottjának szorít majd a tornán. „Követem majd a csapattársaimat, mindenkinek szurkolni fogok. Fogalmam sincs, hogy ki fogja megnyerni ezt a tornát, mert sok erős csapat van, de azért bízom benne, hogy Olaszország, mert mégis csak olyan, mint a második hazám.”
A két válogatott meccs és a rövid nyári szünet után pedig indulhat a kemény munka az új vezetőedzővel. „Egyéni szempontból szeretnék a legmagasabb szinten játszani, így segíteni a csapatot. De az a legfontosabb, hogy a csapat elérje a célokat, mert az nyilvánvaló, hogy idén ez nem sikerült nekünk, jövőre tehát még fontosabb lesz ez a feladat. Mourinho a legjobb választás, hogy segítsen nekünk ebben, mert szinte minden csapatával nyert valamit. Új ötletekkel és új stílussal fogja segíteni a Romát.”
Forrás: Goal

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés