A rossz döntéseket sorban halmozó AC Milan egyfajta játékostemetőnek tűnt az előző években. Ez a tendencia szép lassan megfordulni látszik, olyannyira, hogy egyre több fiatal választja a piros-feketéket kifejezetten azzal a céllal, hogy új lendületet adjanak pályafutásuknak. A Chelsea-nél mellőzött, ám kiváló képességekkel rendelkező Fikayo Tomori lehet a következő a sorban.


Sokan értetlenkedve fogadták, amikor hivatalossá vált, hogy Fikayo Tomorit a Chelsea kölcsönben az AC Milanhoz küldte, ráadásul körülbelül 30 millió euróért cserébe végleg magukhoz köthetik a tehetséges védőt az olaszok. Az angol védő érdekes utat járt be a Chelsea-nél: eleinte töretlenül érezte Frank Lampard bizalmát, idővel azonban kiszorult a csapatból (egy Bournemouth elleni bajnokin ingott meg benne az edző hite), az aktuális szezonban csak 234 percet töltött a pályán, annak nagy részét az angol ligakupában.
Ilyen szempontból időszerű volt a váltás, hiszen a Thiago Silva érkezését követően végleg perifériára szorult védőnek nagy szüksége lenne játékpercekre a fejlődés érdekében. Az nem is nagyon volt kérdéses, hogy a télen elhagyja a Chelsea-t, az ajánlatok között pedig még váltogathatott is, hiszen a Milan mellett a Rennes, a West Ham és a Newcastle is figyelte a védőt. A végleges döntést egy telefonhívást követően hozta meg, egészen pontosan a milánóiak technikai igazgatója, Paolo Maldini kereste fel az ajánlattal.
Serie A TIM
A csőd széléről a váratlan bajnoki címig: így állt talpra három év alatt az AC Milan
18 ÓRÁJA

Paolo Maldini győzte meg Tomorit a váltásról.

Fotó: Eurosport

"Olyan lehetőség volt, amit egyszerűen nem utasíthattam vissza. Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek. Amikor először felhívtak, egy kicsit... a zavart nem jó szó, de meglepett voltam. Paolo Maldinivel beszéltem. A valaha volt legjobb védő beszélgetett velem, és arra kért, hogy igazoljak hozzájuk. Onnantól kezdve már tudtam, hogy ide szeretnék jönni focizni, hogy tőle is tanulhassak. Nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek" - áradozott Maldiniről nem minden ok nélkül Tomori.
Maldini is nagy tisztelettel beszélt a védőről a leigazolását követően.
"Követtük őt egy ideje, és pár hónapja is megpróbáltuk leigazolni, még a nyáron. Ez azt jelenti, hogy úgy találtuk, megfelelő karakterrel rendelkezik, hogy jól kiegészítse a mostani védőinket"
- mondta a milánóiak igazgatója.
Idény elején Tomori még ódzkodott a kölcsön gondolatától, mert arra számított, hogy Rüdiger távozni volt a klubtól, így neki is több lehetőség jut majd. A német védő eladásáról tárgyalt is a Chelsea, a várt megállapodás azonban egyik esetben sem jött létre. Tomori az utolsó pillanatban még aláírhatott volna a West Hammel egy megállapodást, azonban az angol védő nem tartotta bölcs döntésnek, hogy meggondolatlanul, amolyan pánikigazolás jelleggel kötelezze el magát, akár csak egy évre is.
Tomori titkon abban is bízott, hogy a Milan nem mondott le róla, és akár télen újra megkeresést kaphat az olasz klubtól. Ezúttal a számításai bejöttek, és David Beckham óta ő lett az első angol futballista, aki a Milanhoz szerződött. Honfitársával ellentétben neki arra is lehetősége lehet, hogy nyerjen egy nagyobb trófeát a klub színeiben, 20 fordulót követően ugyanis a Rossoneri vezeti a bajnokságot. Ehhez persze neki is extra teljesítményt kellene nyújtania a védelem tengelyében.

Tomori kiválóan kezdett a Milanban.

Fotó: Eurosport

A Milan hanyatlásának történetét aligha kell részletezni. A kétezres években nemzetközi szinten is meghatározó klub fokozatosan csúszott lefelé, szép lassan már az Európa-liga mezőnyébe sem tudta beverekedni magát. Az előző évek hibás gazdasági döntéseit még ma is nyögi a klub, a Maldini fémjelezte vezetőséggel azonban izgalmas újjáépítési projekt vette kezdetét. Ennek nyomán a Milan váratlanul jól, mondhatni erőn felül teljesít a bajnokságban, és ha a bajnoki cím nem is reális feltétlenül, a BL-kvalifikációt már annak tekinthetjük.
Az előző években arra is volt példa, hogy olyan tehetségek találták meg a helyüket a Milanban, akikről egyszer már lemondtak valahol. Ismael Bennacerben az Arsenalnál a középpályás kiváló empolis idényét követően sem láttak elegendő potenciált, ehhez képest mára posztja egyik legjobbja Olaszországban. Theo Hernandez kapcsán a Real Madriddal csinált kiváló üzletet a Milan, Brahim Diaz és Diogo Dalot pedig Tomorihoz hasonlóan kölcsönben próbálja bizonyítani, hogy érdemes lenne hosszabb távon is számolni velük.
Tomori egy zömmel fiatalokból álló kerethez csatlakozhat, akik nem csak Zlatan Ibrahimovic tanácsaiból tanulhatnak, de a tehetségek felépítésében mindig is élen járó Stefano Pioliban is bízhatnak.
Simon Kjaer sérülését követően az angol játékos már az Inter elleni kupameccsen megkapta a lehetőséget, a hétvégi bajnokin pedig kezdőként számolt vele új edzője. A korán jött bizalomban az is szerepet játszott természetesen, hogy két cserehátvéd, Pierre Kalulu és Matteo Gabbia egyaránt sérüléssel bajlódik. Tomori mindenesetre mindkét alkalommal kiválóan szállt be, egyáltalán nem érződött rajta, hogy egy hete sem volt felvenni az olasz bajnokság ritmusát. Sőt, a Bologna ellen a mezőny egyik legjobbja volt.
Ha a folytatás is így alakul, a Milan részéről mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a következő idényben is őket erősítse az angol középhátvéd. A piros-feketék életét rengeteg sérülés keserítette meg ebben a szezonban, amelynek nagy része a védelmet érintette. Tomori létszámban és minőségben egyaránt előrelépést jelenthet Milánóban, még azt sem kizárt, hogy a futball mellett az egyetemi tanulmányokra is időt szakító védő személyében hosszú távú megoldást találtak a védelem problémáira.
via goal.com
Serie A TIM
Könnyed mosoly az egyik, könnyek a másik oldalon – két meghatározó játékosát is elbúcsúztatta a Juve
17/05/2022 12:54
Serie A TIM
41 meccsből csak 16-szor tudott pályára lépni – Ibrahimović közel a visszavonuláshoz?
17/04/2022 18:13