Ronald Koeman barcelonai színre lépésének egyik első, látványos és hangzatos áldozata Luis Suarez volt, a holland válogatottat a katalánok kedvéért otthagyó edző ugyanis kerek perec kijelentette, nem tart igényt az uruguay-i támadóra. Az érintett látszólag csendben beletörődött a rá kirótt ítéletbe, a nemzetközi sajtóban pedig Amsterdamtól Miami-ig rengeteg új célállómás szóba került vele kapcsolatban. A pár nappal később robbanó, a pénteki kiegyezés, vagy inkább fegyverletétel alapján megoldódó Messi kérdés aztán minden létező médiafelületet magáénak követelt, így Suarez klubváltásáról elterelődött a figyelem. A jelek szerint azonban történt egysmás Suarez ügyében is.


A BBC számolt be ugyanis a minap arról, hogy Luis Suarez megegyezésre jutott a Juventus-szal a személyes feltételeket illetően, az ő részéről tehát eldőlt, hogy Torino felé veszi az irányt. A góljai mellett harapós eseteiről egyaránt elhíresült csatárt szerződése eredetileg 2021 nyaráig még a Barcelonához köti, mivel azonban Koeman nem számol vele, a klub hajlandó azt a lejárat előtt, már idén felbontani, a játékost pedig átigazolási díj nélkül útjára bocsátani. Suarez is hajlik a szakításra, a főleg olasz érdekeltséggel bíró átigazolások kapcsán rendszerint jól értesült Gianluca di Marzio szerint egy szerény 25 millió eurós lelépési összeget nagyon kedves elbocsátó szép üzenetként venne a katalánoktól. A Barcelona számára első blikkre nem az év üzletének tűnik egy ilyen transzfer, figyelembe véve azonban, hogy ennyivel megúszna egy az új szakmai vezetés elképzeléseibe nem illő, jól fizetett játékostól való békés megszabadulást, már nem annyira vészes a helyzet. A Barcelona számára azért is fontos, hogy túladjon Suarezen, mert amennyire nem kér az uruguay-i szolgálataiból Ronald Koeman, annyira áhítozik honfitársának, Memphis Depaynak a leigazolására, utóbbi azonban csak akkor költözhet Katalóniába, ha „csinálnak neki helyet a keretben”. Szintén a váltás mellett szóló érv, hogy a két klub között sikeresen lezajlott már idén egy mozgás, aminek keretében Miralem Pjanic igazolt a Juventustól Barcelonába, Arthur pedig az ellentétes utat járta be.
Luis Suárez: Nekem senki sem szólt, hogy nem számolnak velem a Barcánál | Eurosport
A spanyol futballbajnokság legutóbbi ezüstérmesének, az FC Barcelonának uruguayi csatára, Luis Suárez nem akarja elhagyni a katalán együttest. Az El País spanyol lapnak nyilatkozva a 33 éves játékos azt mondta, hallott ő is a Bajnokok ligájában a Bayern Münchentől elszenvedett 8-2-es negyeddöntős vereség után arról, hogy a csapatnál lehetnek változások, de hivatalosan nincs tudomása arról, hogy ez őt is érintené.
Serie A
Szerencsés gól okozta a Juventus vesztét a rangadón
18/04/2021 18:08
A játékos szándéka, valamint az elbocsátó és a fogadó klub hajlandóságán felül azonban van még egy szál a történetben, ami keresztbe tehet a transzfernek. Barcelonában Luis Suarez EU-s állampolgárként volt a keret tagja, köszönhetően annak, hogy a felesége rendelkezik olasz útlevéllel, a La Ligának pedig ez elegendő volt. A Serie A már nem ennyire engedékeny, az olasz előírások szerint ugyanis egy alapvetően EU-n kívüli országból érkező játékos csak abban az esetben szerepelhet belsős játékosként, ha ő maga rendelkezik egy EU-s ország állampolgárságával. A helyzetet tetézi, hogy a Serie A szabályai szerint egy-egy klub maximum két EU-n kívüli játékost igazolhat egy átigazolási szezonban, ezt a kvótát pedig a Juventus már kimerítette, hiszen a Barcelonából szerződtette Arthurt, valamint a Shalkétól megszerezte Weston McKennie-t.

suarez2.jpg

Fotó: Eurosport

Jó eséllyel azonban nem fog kútba esni Luis Suarez Torinóba szerződése, hiszen egyszerre két lehetősége is nyílik arra, hogy záros határidőn belül EU-s útlevélhez jusson. Felesége révén egyrészt folyamodhat az olasz állampolgárságért, másrészt pedig, és ez a valószínűbb forgatókönyv, a Barcelonában eltöltött hat év miatt gyorsított eljárásban spanyol útlevélhez juthat. Akármelyik verzió is valósul meg, Suarez máris EU-s állampolgárnak (is) vallhatja magát, s ezzel valamennyi adminisztratív akadály elhárul(na) a Juvéba való szerződése elől. Az is elképzelhető egyébként, hogy ezzel még csak sietnie sem kell, hiszen benne van a pakliban az is, hogy Juventus egy idényre kölcsönadja McKennie-t, akinek az így felszabaduló EU-n kívüli státuszát megörökölheti az uruguay-i gólvágó.
A félelmetes barcelonai MSN (Messi-Neymar-Suarez) tagjai közül tehát a második ember is eligazol a gránátvörös-kékektől, Messi pedig kérdéses, hogy a sértődöttség után tett hűségeskü után mennyire motiváltan lép majd újra pályára Barca mezben. Luis Suarez pedig hatévnyi Messi melletti játék után lehetőséget kap arra, hogy megtapasztalja, milyen Cristiano Ronaldo oldalán szerepelni. 
via & via
Serie A
Kiderült, hol folytathatja edzői pályafutását Gattuso
18/04/2021 13:50
Serie A
„Ronaldótól meg kell szabadulni” – egyre többen kritizálják az ötszörös aranylabdást
17/04/2021 12:29