Ezen az Európa-bajnokságon többen kiváló teljesítményt nyújtottak az olasz válogatottban, közéjük tartozott az időnként megállíthatatlannak tűnő Federico Chiesa is. Nagy szerep hárulhat rá a következő idényben klubjában is.


Véget ért az Európa-bajnokság, így a fókusz szép lassan az átigazolási piacra irányulhat, vele együtt a képtelenebbnél képtelenebb pletykákra. Ilyenek például a Chiesa esetleges távozásáról szóló hírek, a kiváló támadót nemrég például a Bayern Münchennel hozták szóba. Aligha kérdés, hogy a müncheniek szívesen látnák a keretükben Chiesát, a klub új vezetőedzője, Julian Nagelsmann nemrég egészen nyíltan dicsérte a játékost.
Premier League
Nagyon megbánta, aki nem várta meg a West Ham-Manchester United meccs utolsó öt percét
TEGNAP 15:30
Régóta ismerem őt – mondta el a Bildnek. Különleges játékosnak tartom, mert gyakran vállalkozik egy az egy elleni akciókra, és nagyon gyorsan lövésekkel próbálkozik.
Nagelsmann csodálata azonban nem sokat számít ebben a helyzetben, mivel egészen minimális az esélye annak, hogy az olasz valóban az Allianz Arénában kössön ki. Ugyanez vonatkozik a Chelsea-vel kapcsolatos pletykákra is: a londoniak sajtóhírek szerint 100 millió eurós ajánlattal készülnek, csakhogy ezt a klubhoz közel állók már cáfolták is. Számukra egy középcsatár szerződtetése lenne a prioritás, ami még a mostani viszonylatban is költséges projektnek ígérkezik.
Még ennél is fontosabb, hogy az a 100 millió amúgy sem gondolkodtatná el a torinóiakat, a klubvezetés szemében ugyanis Chiesa felbecsülhetetlen értékkel bír. Aki látta játszani az Eb-n aligha csodálkozik ezen: a szélső több mérkőzésen is bizonyította, hogy valódi világklasszis potenciál rejlik benne, kulcsfontosságú gólokat szerzett Ausztria és Spanyolország ellen, majd a döntőben sokszor egymaga szedte szét az angolok védelmét.
„Örökké ő marad a Wembley oroszlánja” – írta a mérkőzés kapcsán a Gazzetta dello Sport. „Az angolok követték őt, rugdalták, ám a sérüléséig nem sikerült elkapni. Erős most az az érzés, hogy a következő idényben a Juventus játékosa bekerül az Aranylabdáért harcoló játékosok közé. Fede készen áll a szárnyalásra.” Hogy így lesz-e, az még a jövő zenéje, ám az egészen biztos, hogy Chiesától régóta remélnek hasonló teljesítményt.

Federico Chiesa, kezében az Eb-győzelemért járó serleggel.

Fotó: Getty Images

Képességeit már a hazai rendezésű U19-es tornán is bizonyította, klubszinten azonban hullámzó volt a teljesítménye a Fiorentinában, így aztán a tavaly nyári klubváltásakor is voltak kétkedők. A torinóiak ugyanis nem kevés pénzt fizetnek érte: két év kölcsönért összesen 10 millió eurót, 2023-ban az opció kötelezővé válásával további 40-et, ezen kívül pedig beleraktak a szerződésbe némi ösztönzőt is, amivel további 10 millió ütheti a firenzeiek markát.
Habár az üzlet a klub számára baráti módon lett felépítve, még a Juventus egykoron meghatározó játékosa, Claudio Marchisio is attól tartott, túl sokat fizettek érte. Volt egy másik szempont, ami érthetővé tette az aggodalmát: a Juventus kerete támadó oldalon meglehetősen telített, így komoly kérdés volt, hogyan fér be a csapatba. Andrea Pirlo erre csak annyit mondott, hogy nem számít, egészen addig, amíg a pályán van.

És valóban: Chiesa játszott a támadósor mindkét szélén, sőt, akár szárnyvédőként is megállta a helyét.

A gólok nagy részét Cristiano Ronaldo szerezte, de Chiesa volt az a játékos, aki a legfontosabb pillanatokban a hátára tudta venni a csapatot váratlan megoldásaival. Különösen a Bajnokok Ligájában volt ez feltűnő, amikor is a Porto ellen fontos idegenbeli gólt szerzett – lényegében ez hozta vissza a Juvét a meccsbe – a visszavágón pedig szintén ő volt a mezőny legjobbja a torinóiak részéről, sikerült is kiharcolniuk a hosszabbítást.
Chiesa tehát kimondottan élvezi, ha nagy színpadon, komoly téttel bíró mérkőzésen kell bizonyítania, amit az Eb-n is láthattunk tőle: a fontosabb találkozókon rendre a meccs emberének választották. Innentől kezdve pedig egy logikus lépés van: ha a Juventus támadójátékát a következő idénytől kimondottan rá építik, akár Cristiano Ronaldo kárára. Aki egy koronavírusmentes piacon valószínűleg már rég klubot váltott volna.
Ronaldo 2018-ban hatalmas felhajtással igazolt a Juventushoz a Real Madridtól, és az üzletnek kétségtelenül voltak pozitívumai: a portugál érkezésével nőt a klub értéke, közben pedig ipari mennyiségben termelte a gólokat. Csakhogy arra már nem maradt ereje a klubnak, hogy megfelelő csapatot építsen köré ahhoz, hogy valóban kihívók legyenek a Bajnokok Ligájában, az előző szezonban látott kudarc pedig már fejekbe került: Fabio Paratici sportigazgató távozott.

Cristiano Ronaldo és a Juventus BL-szereplése is veszélyben forgott.

Fotó: Getty Images

A vártnál gyengébb teljesítménynek szó szerint ára volt, a zárt kapuk mögött lejátszott szezon pedig még inkább megtépázta a klubot, így mostanra pénzügyi kényszer lenne a portugál világklasszis eladása. Csakhogy hiába maradt már csak egy év az ötszörös aranylabdás szerződéséből, a mostani pénzügyi helyzetben mindenki kénytelen meggondolni, mire költ el nagyobb összeget. Egy 36 éves játékosnak pedig nem feltétlenül fizetnének éves szinten 31 millió eurót plusz a kivásárlási árát.

A bizonytalan heteket követően végül a Gazzetta megerősítette, hogy a portugál július 25-én ott lesz az edzőtáborban, vagyis minden valószínűség szerint marad a Juventusnál.

Persze nem ő az egyetlen, akinek a fizetésétől szívesen szabadulnának Torinóban, ott van például a Serie A-ban egyelőre keveset mutató Aaron Ramsey, de felmerült Merih Demiral értékesítése is, akiért viszonylag jó összeget lehetne bezsebelni. Érdeklődők azonban egyelőre nem nagyon voltak, ami azt jelenti, hogy a Bianconerinek nehéz dolga van az igazolásokkal – pedig a fő célpont már megvan a Sassuolóban berobbanó Manuel Locatelli személyében.
Az olasz válogatott középpályás gyerekkorában a Juventusnak szurkolt, ráadásul szeretne Bajnokok Ligájában induló csapatban játszani – innen nézve tehát jók a klub esélyei. Elsősorban a Sassuolóval kellene megegyezni, akik az első, 30 millió euróról szóló ajánlatot visszautasították, a legtöbben azonban úgy számolnak, sikerül megállapodniuk a nyáron. Ha így alakul, azzal egy fontos hiányposztot tudna megoldani a Juve: Locatelli szép lassan a posztja legjobbjai közé került a Serie A-ban.
Torinóban egyébként is szépen alakul egy ígéretes fiatal mag, hiszen ott van Dejan Kulusevski is, aki ugyan nem illeszkedett be annyira gyorsan, mint Chiesa, de szintén nagy potenciállal rendelkezik. Matthijs de Ligt pedig 21 éves kora ellenére már most a világ legjobb védői közé tartozik, és évről évre szépen fejlődik. Hogy önmagában Locatelli érkezésével egyből BL-esélyes lenne-e a Juve, az persze erősen kérdéses, Massimiliano Allegri visszatérése mindenesetre nagy segítség.
Végtére is, 2015-ben és 2017-ben vele jutott döntőbe a Juve, most pedig két év szünet után, frissen térhet vissza a csapathoz. Nem mintha a feladat egyszerű lenne, az egyensúly ugyanis bántóan hiányzik a keretből, ami még Allegri legendás alkalmazkodóképességét is próbára teheti majd. Hogy pontosan milyen formában rakja fel a csapatot, az még egyelőre kérdéses, ám az egészen biztosan kijelenthető, hogy Chiesa mindegyik megoldás szerint kulcsjátékos lesz.
Forrás: Goal

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Premier League
12 év és 124 nap után két góllal köszönt be Ronaldo a Premier League-be
11/09/2021 16:18
Premier League
Ronaldo már régi-új csapatával edz, "bemutatkozására" sem kell sokat várni
07/09/2021 17:11