Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kylo Ren ikertornya az Intert is választhatta volna, de ő mindig is a Milanhoz akart menni

Eurosport
Eurosport

Publikálva 18/09/2020 - 10:56 GMT+2

Sandro Tonalit hívta az Internazionale is, de a következő évtized potenciálisan egyik legkiválóbb középpályása inkább az AC Milant választotta.

Fotó: Eurosport

Az új Andrea Pirlónak is nevezték, miután több hasonlóságot is mutatott a világbajnok, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes, egykori fenomenális középpályással. Mindkettejüknek a Brescia volt az első profi klubja, és mindketten az AC Milanban kötöttek ki. Sandro Tonali viszont kihagyta a köztes lépést, az Internazionalét. 

Lombardiából való, jellegzetes frizurával, szűkszavú, inkább a játéka beszél helyette, és a középpálya közepén játszott eddig a Bresca kék-fehér mezében. Sandro Tonali kikiáltása az új Andrea Pirlónak azonban túl egyszerű, és kissé túl kényelmes megoldás.
Francesco Totti korábban azt mondta, úgy hiszi, hogy Tonali a világ egyik legjobb játékosává válhat. 
"Ő lesz a világ egyik legerősebb középső középpályása, amilyen Gerrard, De Rossi vagy Lampard volt. Pirlo és Gattuso keveréke ő. Mindene megvan, hogy a fentiekhez hasonló klasszissá váljon." -  nyilatkoztaróla Totti.
Totti az új Pirlónak tartott olasz szupertehetség ügynöke szeretne lenni | EurosportAz AS Roma legendája, Francesco Totti kifejezte csodálatát Sandro Tonali, a Brescia középpályása iránt és bevallotta, hogy szeretne a 20 éves tehetség ügynöke lenni. Totti februárban nyitotta meg új játékosügynökségét, mivel úgy tűnik, hogy bizonyos körülmények között továbbra is a futballban marad, miután tavaly júniusban lemondott római klubigazgatói posztjáról.
Pedig már hétévesen (!) két labdaérintéssel futballozott. Ahogy Davide Gatti, a Lombardia Uno futballiskola vezetője a The Athletic cikkében elmondta, "Tonali technikája már gyerekként jó volt, de a játékának taktikai oldala és a fizikalitása bizonyult a fő erősségének." Az ifjú középpályás edzőinek akkoriban az volt a benyomásuk, hogy inkább visszafogta magát, hogy ne hozza zavarba csapattársait. "Tudta, milyen jó, és szinte kézifékkel játszott." - tette hozzá Gatti. 
Akkoriban kétszer is az AC Milanhoz kerülhetett volna. De a milánói óriásklubnál úgy gondolták, még nem állt készen ekkora váltásra. Biztosan nagy csapás volt számára, amikor a Milan úgy döntött, hogy nem szerződteti. Tonali családjának egy része Inter-drukker, de amikor a Lombardia Unóban játszott, a városi rivális színeiben edzett. Ez az az időszak, 2007, amikor a Milan megbosszulta a Liverpool két évvel korábbi Bajnokok Ligája-döntőbeli sikerét, és legyőzte a Boca Juniorst is Jokohamában, amikor klubvilágbajnokok is lettek Pirlóék. 
12 év elteltével pedig Tonali a Milan játékosa lett. 
Federico Guidi, az olasz U19-es válogatott korábbi edzője így vélekedett róla akkoriban: "Lenyűgözött a taktikai intelligenciája. Bizonyos helyzeteket gyorsabbat olvasott, mint a többi korosztálybeli játékos. Kitűnő állóképességgel és fizikai állapottal rendelkezett. Komplett játékosnak bizonyult. Szokatlan volt látni mindezeket egy ilyen fiatal játékosban."
Tehetség vagy teljesítmény alapján jár a válogatottság? | EurosportMiután az olasz válogatott nem jutott ki a világbajnokságra - 1958 óta először -, a sokáig halogatott generációváltás elkerülhetetlenné vált. Roberto Mancini, az olaszok új szövetségi kapitánya eddig az eredmények terén talán elmaradt a várakozásoktól, azonban ez most mellékes, és sokkal fontosabb, hogy bátran mer fiatalokkal kísérletezni, és kezd körvonalazódni a jövő olasz válogatottja.
17 évesen debütált a Brescia felnőtt csapatában az Avellino ellen 2017 augusztusában, a Serie B-ben. Guidi szerint csak a haja és a Brescia meze közös benne és Pirlóban. "Technikailag teljesen más, mint ő. Sandro sokszor leszakad a labdáról. Beveti magát a párharcokba. A játékának van egy fizikai oldala. Daniele De Rossit jobban látom benne, mint Pirlót."
A Brescia visszajutott az élvonalba, Tonalit pedig a másodosztály legjobb játékosának választották. Ő volt az egyik legnagyobb téma az elmúlt idényben, és továbbra is az egyik legtöbbet emlegetett játékos az olasz fociban szereplők közül az itáliai sajtóban, a közösségi médiáról nem is beszélve. Az idén Hazai Attila-díjjal kitüntetett író, az ősszel már a harmadik regényét megjelentető Kiss Tibor Noé, az olasz futball nagy rajongója nagyon kedveli Pirlo és Tonali játékát is, ezt mesélte róluk tavalyi Tesis a világ-interjúnkban:
"Nem hiszem, hogy lesz még egy Andrea Pirlo, de Sandro Tonali már most szenzációs futballista. Ugyanabban a mélységi irányító szerepkörben futballozik, hihetetlen érettséggel, pedig még csak 19 éves. A rúgótechnikája remek, gyorsabb és jobban védekezik, mint Pirlo."
"A középpályán minden pozíciót képes lefedni" - véli Guidi. Tonali tavaly októberben az olasz felnőtt válogatottban is bemutatkozott, Lichtenstein ellen dobta őt mély vízbe Roberto Mancini. A legutóbbi két Európa-bajnoki selejtezőn (Boszniával és Örményországgal szemben) már a kezdőcsapatban jutott neki hely Jorginho és Nicolo Barella oldalán. Az Eb elhalasztásával pedig kapott egy extra évet, hogy kiszorítsa valamelyiküket, plusz Marco Verrattit a középpályáról. 
A nyáron pedig a Milanhoz szerződött. Az átigazolással kapcsolatban Tonali elmondta, amikor kiderült, hogy kedvenc gyerekkori klubja egyértelművé tette, hogy meg akarja szerezni, nem habozott. 35 millió eurót fizettek érte a piros-feketék, pedig sokan úgy vélték, hogy inkább az Inter lesz az érte folytatott verseny nyertese. Számára viszont a Rossonerihez való csatlakozás lehetősége túl jó volt ahhoz, hogy elutasítsa.
"Többé-kevésbé mindenki Milan-drukker ott, ahonnan származom, beleértve az apámat is, aki gyerekként átadta nekem ezt a szenvedélyt." - nyilatkozta Tonali egy korábbi médiakonferencián. "Régóta szerettem volna viselni ennek a csapatnak a mezét. Nem sokat beszéltem erről Massimo Cellinóval [a Brescia elnökével], de rögtön rájött, mit jelent számomra ez a lehetőség. Azt mondta, hagyja, hogy én döntsek, és megtartotta a szavát. Amikor rájöttem, hogy tényleg van lehetőségem csatlakozni a Milanhoz, bezártam az összes többi ajtót. A Milanhoz kellett mennem. Az ügynököm folytatta a legtöbb tárgyalást az Interrel, teljesen jogosan hagyott ki engem a folyamatból, nehogy elterelje a figyelmemet. Mivel tudta, hogy nekik szurkolok, amint értesültem a Milant érintő lehetőségről, beszélgettünk, és hagytam, hogy dolgozzon az ügyön."
A Milan jelenlegi keretéről pedig azt mondta, hogy "nagyon magas minőséget képviselő játékosai vannak az egyesületnek. Az összes csapattársam - kezdve Ibrahimoviccsal - továbbadja a benne meglévő győzelmi vágyat. A pályán szeretnénk bebizonyítani, mire vagyunk képesek. Ibra is egy bálvány, akit már akkor is csodáltam, amikor először játszott a Milanban. Sikerült a vállán vinnie az egész a csapatot és győzelemig vezetnie. Olyan ember, akit például kell állítani."
A La Regista-podcast legfrissebb adásában kollégánk, Németh Dániel elmesélte, szerinte milyen szerep várhat Tonalira a Milanban.
"A Milan egyik fő problémája a keret mélysége volt, főleg középső középpályás fronton, ahol gyakorlatilag Bennacer és Kessie volt a két lehetőség, akiket be lehetett vetni. Nos, Tonali érkezésével - ha marad a formáció -, akkor ez mindenképpen megoldódni látszik. Ez az igazolás olyan problémát teremthet, hogy Tonalit nem feltétlenül csereként képzeli el az ember, és akkor gondolkodni kell, hogy Bennacert vagy Kessiét hagyják-e a padon, vagy formációt váltson-e a csapat, ami azért elég kockázatos azok után, hogy sikerült egy működő játékrendszert felrakni a pályára. Fontos kérdés lesz, hogy Pioli hogyan kezeli az egész Tonali-helyzetet. Milyen szerepet szán neki? Egyáltalán 6-osként vagy 8-asként képzeli el? Mert ő mind a két posztot be tudja játszani."
"Ha nem akar formációt váltani, akkor nyilván egy 6-os pozíciót jelent. És akkor inkább Kessie lehetne a társa, a védekezésbeli stabilitást biztosítva. De azt nem tudom, hogy Tonali jobb-e a pillanatnyi állás szerint, mint Bennacer, aki a legjobb középpályása volt az előző idényben a Milannak. Hiba lenne őt kirakni, talán értelmesebb lenne formációt váltani. Tonali jó igazolás lehet hosszú távon, a Milannak ilyen igazolásokra lenne szüksége."
Ez lesz a legnehezebb év a Juventus bajnoki címét illetően | EurosportEgyértelműen megérezték a vérszagot az olasz topklubok, így az előző tíz év legnehezebb idényre várhat a Juventusra - már ami a bajnoki címet illeti. Miközben az újonc edzővel készülő, óvatosan (újra)építkező torinóiak a szokásosnál gyengébbnek tűnnek, addig az Inter a legfontosabb hiányposztjait betömve, az előző idénybeli játékára támaszkodva készül az idényre.
Az biztos, hogy övé a jövő a Milanban és az olasz válogatottban is. A jelenről egyelőre annyit, hogy a csütörtökön  a Shamrock Rovers ellen Írországban Európa-liga-selejtezőn 2-0-ra nyerő milánóiaknál Tonali a 84. percben állt be csereként Bennacer helyére.
Kísérteties a hasonlóság Sandro Tonali és a Kylo Rent alakító színészzseni, Adam Driver között. Bár Tonali inkább Driver egy másik ikonikus szerepével, a Paterson nevű buszvezetővel rokonítható, aki a szabadidejében verseket ír, kézzel egy füzetbe, a légynek sem ártana, és titokban tartja költői énjét. A Paterson c. csodálatos film napjainkban játszódik, de alig van benne modernség. Tonali a régimódi futballromantikust hozhatja ki sokakból, és megmutathatja, hogy játéka legalább annyira költői, mint Pirlóé volt, és amennyire filmbéli megfelelőjének tevékenysége is az.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés