Igazi derbihangulatot hozott a Juventus és az Inter keddi kupamérkőzése, amelynek már a döntőbe jutás volt a tétje. A vendég milánóiaknak két gólt kellett volna szerezniük a továbbjutáshoz, de a Juventus hatékonyan semlegesítette a  támadójátékukat. Ha gólt nem is, izgalmakat és érzelmeket bőséggel hozott az összecsapás, amely bizony nem mindenkiből a legjobbat hozta elő.


Nehéz helyzetből várta az Inter a visszavágót, miután hazai pályán 2-1-es vereséget szenvedett a Juventustól. A hazaiak durva védelmi hibákat vétettek, előbb egy büntetőt hoztak össze, majd pedig az Alessandro Bastoni és Samir Handanovic közötti összhang bizonyult problémásnak. Cristiano Ronaldo mindkét hibára lecsapott, így aztán hiába került korán előnybe az Inter, a visszavágón minimum két gólra volt szüksége ahhoz, hogy legyen esélye a továbbjutásra. Legalább az első meccsen eltiltását töltő Romelu Lukaku visszatérhetett a kezdőbe.
A csapat belga sztárja azonban épp oly észrevétlen volt, mint az első alkalommal, amikor jobb híján a lelátóról figyelte az eseményeket, a De Ligt-Demiral kettős ragyogóan levette a pályáról. Conte csapatának persze adódtak lehetőségei, elsősorban Lautaro Martínez helyzeteinél, csakhogy az argentin támadó is gyenge napot fogott ki, még egy kvázi üres kapus lehetőséget is elpuskázott. Egyik lehetőségénél gyanús körülmények között terült el a tizenhatoson belül, ám a visszajátszás után kiderült, ő rúgott bele a visszazáró Bernardeschibe. 
Serie A TIM
Van, amikor megéri edzőt váltani, de azért ez nem csodaszer
20/01/2022 15:57
Conte mindenesetre rosszul viselte a szerinte büntetőt érő megmozdulást, majd egy másik szituációt is számon kért a játékvezetőn, amikor is Matteo Darmian sárga lapot kapott egy Ronaldóval szemben elkövetett szabálytalanság miatt. A hevesen tiltakozó edzőnek a kispadon ülő Leonardo Bonucci oda is szólt, hogy visszavehetne a tempóból. "Tisztelned kell a bírókat" - jegyezte meg az olasz média szerint a védő, egykori edzőjének címezve az üzenetet. Conte persze ettől nem lett nyugodtabb, félidőben középső ujját felmutatva válaszolt a Juve-kispadnak.
Ezzel még nem ért véget a történet, hiszen a lefújást követően a Juventus elnöke, Andrea Agnelli a lelátóról szólt be az Inter edzőjének, amit nagyjából úgy lehetne lefordítani magyarra: "Húzz a faszba, és fogd be a pofád, köcsög". A La Gazzetta dello Sport szerint ez a vita a folyosón folytatódott a felek között, ráadásul a Juve vezetőségéből Fabio Paratici és Lele Oriali is beszállt a szócsatába. Az eset után a sajtótájékoztatón Conte a tisztelet fontosságát hangsúlyozta, ami szerinte hiányzott a Juventusból ezen a meccsen.
"Úgy gondolom, hogy lehetnének udvariasabbak. Sportszerűbben és tiszteletteljesebben kellene viszonyulniuk azokhoz, akik itt dolgoznak"
- jegyezte meg Conte.
Agnellinek és Conténak megvan a közös története, amely kezdetben sikeres és kiegyensúlyozott volt. Conte segítségével a középmezőnyben vergődő Juventus már az első évében bajnok lett (ráadásul veretlenül), megalapozva ezzel a torinóiak máig tartó dominanciáját. Viszonyuk 2014-re elmérgesedett, Conte úgy érezte, több támogatást érdemelne a vezetőségtől, majd általános meglepetésre lemondott posztjáról. Utódja Massimiliano Allegri lett, aki még elődjénél is sikeresebb lett, kétszer is BL-döntőbe vezette a csapatot.
2017-ben Agnelli - utalva Conte híres hasonlatára, miszerint 10 euróval a zsebben nem lehet 100 eurós étteremben jóllakni - Allegrit méltatva megjegyezte, sikerült tovább vinnie azt a munkát, amit mások már befejezettnek tekintettek. Erre Conte a Facebookon válaszolva azt írta: "Olykor elegendő a hála és az érettség minimális megnyilvánulása is." 2019-ben felmerült, hogy az edző visszatérhet a Juventus kispadjára, ám ezt Agnelli megvétózta, és helyette Maurizio Sarrit nevezték ki, Conte pedig az Inter ajánlatát fogadta el.
Az edző egyébként úgy érezte, hogy az első mérkőzésen elkövetett hibákra fázott rá a csapata. "Véleményem szerint ki kellett volna használni a kialakított lehetőségeket. Ráfizettünk az első meccsre, amelyen megajándékoztuk őket. Egészen a végéig hajtottunk a gólra, mert amennyiben betalálunk, sokkal nehezebb dolguk lett volna. Kár ezért, mert a 180 perc során két, a végletekig küzdő csapatot láthattunk. Időnként hibákat követünk el, amiből tanulnunk kell, utána kezdhetünk mindent újra, elölről" - magyarázta Conte. 
Serie A TIM
Nagy csapás a Juventusnak és az olasz válogatottnak, hosszú időre kidőlt a csapat világsztárja
11/01/2022 14:50
Serie A TIM
Paolo Maldini továbblépne, hogy továbbléphessenek
01/01/2022 15:13