Lassan egy évtizedes apátia után az AC Milan lassan, de biztosan kezd visszakapaszkodni Európa futballtérképére. Az, hogy ez a folyamat ebben az évben igencsak felgyorsult, nagy részben Zlatan Ibrahimovicnak köszönhető. A svéd klasszis az első perctől kezdve a csapat vezére, mellette lazsálni és a futballt nem komolyan venni súlyos hiba bárki részéről. Azonban 38 évesen ő sem mindenható (nem lesz már sokáig az – mondaná talán Zlatan), ezzel pedig Milánó piros-fekete részének is tisztában kell lennie.


Sopranos


Ahogyan azt a könyvében is leírta, Zlatan Ibrahimovic soha nem fogja elfelejteni az első találkozását Mino Raiolával.
Serie A
Súlyos anyagi válság fenyegeti a Juventust, amennyiben nem tudja megmenteni szezonját
TEGNAP 17:18
Ibra akkori csapattársa, Maxwell már Raiola ügyfele volt, és érdeklődött, hogy a csatárnak van-e már komoly képviselője. Zlatan üzent, hogy ha és amennyiben az ügynöknek van számára valamilyen különleges ajánlata, akkor álljon elő vele, egyébként viszont nincs ideje semmitmondó társalgásokra. Raiola válasza nem váratott sokat magára: "Mondd meg ennek a Zlatannak, vagy kicsodának, hogy baszódjon meg!"

075_manzo-notitle180528_npVS6.jpg

Fotó: Eurosport

"Nem tudtam, milyen emberre számítsak, de volt egy alapvető elképzelésem: vékony csíkos öltöny, és bazi nagy, arany karóra. Ehhez képest megjelent egy ürge kinyúlt farmerban, Nike pólóban, és egy akkora fuksszal a nyakában, hogy azt hittem, valamelyik karakter a Maffiózókból" - mondta Zlatan az első találkozásról. 
Az ügynök elég erősen nyitott a Gucciban feszítő, aranykarórás kezében egy Porsche slusszkulcsát lóbáló svédnek: percekig sorolta, hogy a statisztikái milyen gyengék a kor sztárcsatárjaihoz képest, és ezeknek tükrében jobban tenné, ha inkább az edzésre és a fejlődésre koncentrálna a jampiskodás helyett. „Christian Vieri 27 mérkőzésen 24 gólt szerzett, Filippo Inzaghi 25-ön 20-at, David Trezeguet mutatója 24/20. Zlatan Ibrahimovicé 25 mérkőzésen 5 gól.
"A legjobb akarsz lenni? Vagy az a valaki, aki a legtöbb pénzt keresi? Ha az előbbi, akkor sürgősen változtass az öltözékeden, add el a kocsidat, és kezdd el komolyan venni azt, amit csinálsz.”
Zlatant, aki azért látott és hallott már ezt-azt gyerekkorában a malmöi gettóban, egyből megvette ez a stílus. Másnap dobta a Guccit, Porsche helyett pedig egy Fiat Stilóval ment edzésre.

Raiola, a salernói Csernus Imre


Ennek immáron 17 éve, a minden hájjal megkent ügynök azonban azóta is tudja, mivel és hogyan lehet a csatárban rejlő alvó oroszlánt felébreszteni, és a hiúságát meglegyeztetni.
Nem volt ez másképp tavaly decemberben sem. Zlatan szerződése lejárt az LA Galaxyval, és amikor azon gondolkodott, hogy 38 évesen még egy évre hosszabbítson és folytassa az MLS-ben, Raiola közbelépett. "Mino azt mondta nekem, hogy túl könnyű lenne Amerikából visszavonulni. Vissza kell menned Európába, és megmutatni, hogy még mindig képes vagy a legmagasabb szinten játszani. Visszakérdeztem: ki akar a legjobban engem?"
Raiola elmondta, hogy a Milan érdeklődik. A piros-feketék már egy évvel korábban is próbálkoztak, de akkor Ibra még egy évre maradt Los Angelesben.
"Rendben. Jövök. Csak ennyit mondtam Minónak."

000_8TW7UE.jpg

Fotó: Eurosport

A király visszatér


Hét és fél évvel azután, hogy a pénzügyi gondokkal küzdő Milan elengedte őt Párizsba – "Még mindig sokszor sírok, ha eszembe jut a távozás pillanata" - mondta nemrég Adriano Galliani, a Milan akkori ügyvezetője -, Zlatan visszatért a San Siróba, és pillanatok alatt utat mutatott az önmagát kereső egykori szuperklubnak. A karácsonyi szünet előtt a Milan 5-0-ra kapott ki az Atalantától és a 11. helyen vitézkedett a Serie A-ban. Pioli alatt egyre inkább mozgott a kispad, annak ellenére, hogy épp csak megmelegedett rajta, hiszen elődjét, Marco Giampalót 2019 októberében menesztette a klub. A fiatalokkal teletűzdelt csapatnak egyértelműen időre volt szüksége, a gólvágónak szerződtetett Krzysztof Piatek besült, a kormányrúdnál pedig vagy senki sem állt, vagy túl sok kéz forgatta. 
A svéd csatár akkor immáron két hónapja nem játszott tétmérkőzést, 38 évesen túl volt már egy elülső keresztszalag-szakadáson, volt tehát az üzletben bőven kockázat mindkét fél számára. A klub hat hónapos szerződést ajánlott neki, hiszen nem tudhatta senki, hogy Ibra fizikuma bírni fogja-e a Serie A-val járó stresszt és kihívásokat.
A csatár fejében azonban ezek a kérdések nem is léteztek. Akik pedig feltették őket a pályán kívül, azoknak a pályán válaszolt: a visszatérésétől a szezon végéig számítva a Milan meccsenként szerzett pontátlaga az igen gyászos 1.4-től 2.1-re emelkedett – ugyanebben az időszakban csak az Atalanta tudott jobb teljesítményt nyújtani az egész bajnokságban.
"Ha a bajnokság kezdésekor itt vagyok, megnyertük volna a bajnoki címet."
– mondta a szezon végén.

000_8UV829.jpg

Fotó: Eurosport

Mindenki magasabb sebességbe kapcsol


A Milan elindulása felfelé nemcsak a svéd csatárnak volt köszönhető. Miután Pioli megismerte a keretet, elkezdte learatni a nyári vetés gyümölcseit: két középpályásra váltott az addigi három helyett, amivel a legjobbat hozta ki Bennacerból és Kessiéből is, a védelem megerősítésére pedig januárban azt a Simon Kjaert igazolta le a klub, aki korábban megfordult már többek között a Palermóban, a Sevillában, a Lilleben és az AS Romában is. A nem túl bizalomgerjesztő külsővel megáldott dán hátvédben hamar megbízható társra lelt Romagnoli, így ketten együtt komoly védőfalat képeznek Donnarumma kapuja előtt. Nem lehet szó nélkül elmenni Ante Rebic teljesítménye mellett sem: a világbajnoki ezüstérmes horvát támadó az idény őszi részének nagy részét a kispadon töltötte, a szezont pedig végül 12 góllal zárta, amivel a csapat házi gólkirálya lett a 11 gólos Ibrahimovic előtt.
"Ha egyedül van, ha nem segítünk neki, Zlatan sem tud bármit megtenni, mert a futball csapatsport."
"Csapat nélkül még Lionel Messi is szenved. Sokat nem tehetsz. A logika azt diktálja, hogy csapatot építs, ugyanakkor kell valaki, aki felvállalja a felelősséget” – mondja Paolo Maldini, a Milan technikai igazgatója.
Zlatannak ezzel nem sok problémája van. Ő áll a csapat élén, ha kell, akkor a teljesítményével, ha kell, akkor szavakkal vezeti a brigádot, egy követelő, szókimondó, ugyanakkor egyenes és nyílt személyiség, akinek a „hatalma” nemcsak a tehetségéből, hanem a karizmájából is fakad. Olyan most a Milannak (és a korábbi klubjainak többségének is), mint amilyen Maradona volt a Napolinak.

Ibracadibra


"Én vagyok az elnök, az edző és a játékos egy személyben, de csak az utóbbiért kapok fizetést" – klasszikus Ibra-mondat, ami elsőre ugyan bánthatná a klubnál dolgozó többi munkavállalót, de pontosan alátámasztja azt, amit Maldini kiemelt. A svéd klasszis megérkezett, és azonnal kezébe vette az irányítást, 16 mérkőzésen 11 gólt szerzett, de ennél sokkal többet jelentett a csapatnak.

000_8UC4FB.jpg

Fotó: Eurosport

"A világ futballja folyamatosan változik. Sok dolgot ma már másképp látunk és másképp is kell látnunk, mint korábban, vannak azonban örök érvényű igazságok. Ezek közül az egyik az edzéseken mutatott versenyszellem. 
Az egyetlen módja annak, hogy felkészülj a mérkőzésre, ha az edzésed is olyan, mint a mérkőzés
. Zlatan a mestere ennek. Soha nem akar veszíteni, egyszerűen utál. Még kártyában sem. Én is ilyen voltam. A feleségem nevetett rajtam, amikor pingpongoztam a gyerekeimmel. Ahelyett, hogy hagytam volna őket nyerni, én nyertem. Ugyanígy vagyok minden játékkal. 
A versenyszellemnek ott kell lennie benned. Ez az, ami profi sportolóvá tesz. Más út nem visz el oda, máshogyan nem lehetsz profi.
Zlatan tudja ezt, ennek szellemében edz, és 38 évesen is iszonyatosan domináns fizikai szempontból."
– mondja Maldini.
A Maldini-fiúk élete nemcsak játék és mese. Paolo fia, Daniel 2020 szeptemberétől a felnőttcsapat keretének a tagja. Az egyik edzésen fogócskázás jellegű játékos feladat volt, Zlatan volt a fogó. Egyik pillanatról a másikra a csatár elkapta a kis Maldini grabancát, elvette tőle a jelzőzászlót, majd finoman a földre vetette. „Még élek” – tette ki aznap Daniel az Instagramra az esetről készült videót.

Csodájára járnak


"A támogatása és a segítsége iszonyat fontos” – mondja Pioli. „Hihetetlen győzni akarás és versenyszellem lakozik benne. Ambíció nélkül semmire sem megyünk, ő pedig az egész csapatot arra ösztönzi, hogy precízen és a megfelelő intenzitással dolgozzon. Amióta megjött, sokkal inkább csapat vagyunk. Más a mentalitás, a fiatalok több felelősséget vállalnak, nagyobb áldozatokat hoznak a csapatért, és szenzációsan edzenek."
"Rengeteget követel tőlünk az edzéseken és a mérkőzéseken is" – meséli a balbekk, Theo Hernandez.„Nagyon fiatalok vagyunk, ő pedig tudja, hogy hogyan irányítson és bátorítson minket. Támogat és segít is minket. Még mindig olyan dolgokat csinál, amelyek hihetetlenek."
Ha nem koncentrálsz, ha nem edzel normálisan, elrontasz egy passzt vagy rossz helyre mozogsz, Ibrahimovic lesz az első, aki ezt szóvá teszi. Raiola mesélte egyszer, hogy ha Ibrahimovic játszott volna Balotellivel, igen hamar elveszítette volna a türelmét. Hogy miért? "Ha van valami, ami Zlatant feldühíti, az az elvesztegetett tehetség."
"Emlékszem, egyszer szó szerint a falhoz állította a csapattársait, mert nem edzettek rendesen" – elevenítette fel Galliani.

068_AA_22092020_161428.jpg

Fotó: Eurosport

"Megnéztem a Milan meccsének összefoglalóját. Zlatan még mindig micsoda játékos! Pedig már 38 éves" – tweetelte ki Kylian Mbappé, a PSG fiatal világklasszisa a Milan Sampdoria felett aratott 4-1-es győzelme után tavasszal, amin Ibrahimovic két gólt szerzett és kiosztott egy gólpasszt.
"Nagyon szeretem a mentalitását és ahogyan lát különböző dolgokat. Azt hiszem bennem is megvolt mindig ez a fajta magabiztosság. Az is tetszik benne, hogy habár sokszor vált klubot, mindig ugyanazt nyújtja. Csak jön és gólokat szerez az első másodperctől kezdve" – mondta a következő tíz év másik meghatározó fiatalja, Erling Haaland.

Nemcsak a húszéveseké a világ - de egy 38 évesé meddig?


Zlatan – és így a Milan is – pedig komolyan gondolja. Hosszú idő után a Lille talált fogást rajtuk az Európa Ligában november elején – ezzel zárult a 28 mérkőzéses veretlenségi sorozat, amely a koronavírus előtti utolsó mérkőzés, a Genoa elleni hazai vereség után kezdődött, és amelynek keretében például 2016 januárja óta először sikerült győzni a városi derbin az Inter ellen.  
A bajnokságot veretlenül vezeti a csapat – azt a bajnokságot, amely főleg a Juventus átalakulása miatt hosszú idő után először többesélyesnek és kiegyenlítettebbnek látszik, mint az elmúlt évtizedben, legalábbis a bajnokság ezen szakaszában. A piros-feketék is a bajnoki címre esélyesek között lehetnek, ahogyan azonban Maldini is utalt rá: mindig mindent nem fog tudni egyedül megoldani.
Az ellenfelek ráadásul egyre inkább kezdenek készülni a csapatra, a fiatal gerinc mellett pedig vannak azért még hiányposztok a csapatban. A Lille elleni hazai vereség után a legutóbbi bajnokin sem állt jól a csapat szénája: a Verona 2-0-ra vezetett már a San Siróban, onnan egyenlített csapat a 92. percben egy Ibrahimovic góllal – ami csak azért nem lett győztes gól, mert ugyanő kihagyott egy tizenegyest a 78. percben – idén már harmadszor. Apró jelek, amik arra mutatnak, hogy ő sem tévedhetetlen (már).
Mit gondol Zlatan a koráról?
"Ha a húszas éveimben lennék, négyet lőttem volna" – a Bologna elleni szezonnyitó után.
"Ha a húszas éveimben lennék, senki sem tudna megállítani. Mondjuk így sem tudnak"
 – az Inter elleni derbi után.
Azonban bármennyire is „zlatanosan” áll hozzá ehhez a kérdéshez, az idő nem feltétlenül neki dolgozik. Lehet rá terhet pakolni, de nem a végtelenségig.  
via The Athletic
Serie A
Büntetőt hibázott a Milan, mégis nagyon megverte a Juventust
09/05/2021 21:13
Serie A
Belháborúval nehezítve várja a Milan a Juventus elleni sorsdöntő rangadót
09/05/2021 17:52