Amikor egy futballmérkőzésen testvérek lépnek pályára egy csapatban, az mindig különös pikantériát ad a párharcnak. Rá tud erre tenni még egy lapáttal az az eset, ha a testvérek történetesen ellenfélként találkoznak a játéktéren, elég csak a 2010-es világbajnokság Németország─Ghána csoportmérkőzésére gondolni, ahol ez az helyzet a Boateng testvérekkel esett meg. Két nappal ezelőtt a Benevento-Napoli Serie-A találkozón mindkét csapatban ott volt egy Insigne a pályán: a vendégeknél az ismertebb, majd háromszáz olasz első osztályú fellépéssel bíró Lorenzo, a hazaiaknál pedig három évvel fiatalabb öccse, Roberto.


Alapesetben egy szomszédvári rangadó, függetlenül attól, hogy a pályára lépő csapatok mennyire képviselnek egy kalibert, minden körülmények között komoly presztízzsel bír. Nem volt ez másképp vasárnap sem, amikor a Nápolytól alig 50 kilométerre fekvő Benevento városának azonos nevű, frissen feljutott csapata fogadta jóval nevesebb és eredményesebb régiós riválisát, az SSC Napolit. A párosítás ezen túlmenően hemzsegett az olyan apró adalékoktól, amelyek közül egyetlen megléte is odaültetheti a nézőt a képernyő elé, hát még ha mindezek együttesen érvényesek. A két kispadon ugyanis két korábbi Milan legenda foglalt helyet, a vendégeket dirigáló Gennaro Gattuso ugyanis a hazaiak szakvezetőjével, Filippo Inzaghival nézhetett farkasszemet. A szomszédvári rangadó eleve ritkán jöhetett létre, a Benevento ugyanis eddig mindössze egyszer, a 2017/2018-as szezonban szerepelt a Serie A-ban, s akkor is az utolsó, huszadik helyen végezve léptek vissza a másodosztályba. A leginkább figyelemreméltó körülményt azonban kétségkívül az Insigne testvérek szolgáltatták, akik pályafutásuk során először ellenfélként találkoztak a pályán.

000_8TU49P.jpg

Fotó: Eurosport

Serie A
Lehet, hogy CR marad a Juvéban, de nem ő lesz a támadósor legfontosabb láncszeme
19/07/2021 11:00
A négy Insigne testvér, Antonio, Lorenzo, Roberto és Marco, tősgyökeres nápolyiként értelemszerűen a Napoli utánpótlásában kezdett el focizni. Az idők során azonban a két középső testvér, Lorenzo és Roberto tudott tartósan ott maradni a kékek közelében. 2013 januárjában aztán, az akkor már stabilan a Serie A-kerethez tartozó Lorenzo mellett öccsének, Robertonak is megadatott a bemutatkozás lehetősége, egy Palermo elleni 3-0-ra megnyert bajnokin ugyanis csereként beállva hat percet tölthetett egyszerre a pályán a Nápoly mezében bátyjával egy Serie A meccsen. A mérkőzés után a bemutatkozó Roberto elmondta:
“Gyerekként két álmom volt: pályára lépni a San Paolo-ban, és egy csapatban játszani a testvéremmel, Lorenzóval. Örülök, hogy ma mindkettő teljesült.”
Az élet azonban itt közbeszólt, a tehetségesebbnek tartott Lorenzo állandosította helyét a Napoliban, öccse pedig elindult az olasz fultbalklubok által játékosaikra gyakran kirótt keserű “kölcsön” úton. Az évek során majd féltucat klubnál megforduló Roberto végül 2018-ban érkezett, első körben szintén kölcsönbe, a Beneventóhoz, és úgy tűnik, itt megtalálta a számításait. 

075_maffia-benevent201025_np8J2.jpg

Fotó: Eurosport

Ritkán fordul elő, hogy egy futballista első két élvonalbeli szereplése között több mint hét év telik el. Nos, Roberto Insigne-vel pont ez esett meg, hiszen azt a 2013-as Palermo elleni mérkőzést követően a vasárnapi fordulóban kapott ismét lehetőséget az olasz futball legmagasabb osztályában, tehette mindezt ráadásul a bátyját a kezdőbe jelölő Napoli ellen. És hogy teljes legyen az összkép, a kis Benevento épp a fiatalabbik Insigne révén szerezte meg a vezetést a 30. percben, második Serie-A-meccsén ezzel rögtön elérve első gólját. A második félidőben aztán a tabella második helyére lépő Napoli érvényesíteni tudta a papírformát, mindezt azonban egész stílusosan sikerült elérnie, az egyenlítő gólt ugyanis Lorenzo Insigne szerezte a 60. percben. A végeredményt hét perccel később Andrea Petagna gólja alakította ki. 
A Serie-A történetében az Insigne testvérek góljait hozó vasárnapi bajnoki előtt hasonló bravúra mindössze egyetlen testvérpár volt képes, bő hetven évvel ezelőtt, 1949-ben. A magyar Nyers István és Ferenc akkoriban egy Inter-Lazio összecsapáson talált egyaránt a kapuba. A Benevento –Napoli mérkőzés után érthetően minden kamera az Insigne testvérekre szegeződött, a pályafutása első Serie A gólját megszerző Roberto pedig nagyon visszafogottan értékelt:
“Lorenzo gyönyörű gólt rúgott, ráadásul ballal. Örülök, hogy mindketten be tudtunk találni, még akkor is, ha a végeredmény miatt természetesen csalódott vagyok.”
via Guardian
Serie A
„Nagyon veszélyes a közösségi médiás gyűlölet” – a Milan legendája úgy érzi, igazságtalanul támadták
06/07/2021 12:53
Serie A
A csalódást keltő Eb-szereplés ellenére is lecsapott rá a bajnokcsapat
21/06/2021 15:19