Hol folytatja a pályafutását Cristiano Ronaldo? Ezt a kérdést most sokan boncolgatják világszerte, elsősorban Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. Mostani klubjánál már nem feltétlenül ragaszkodnának hozzá, amely egyből beindította a pletykagyárak fantáziáját, nem véletlenül: a portugál még most is vonzó célpont lehet.


Egyre nyíltabban cikkeznek arról Olaszországban, hogy a Juventus - részben gazdasági megfontolásból - hajlandó lenne elengedni Cristiano Ronaldót. A torinóiakat, mint mindenki mást, alaposan megviselte a koronavírus-járvány és annak pénzügyi hatása, amelynek a portugál lehet az egyik közvetlen áldozata. Ronaldo éves szinten 28 millió fontba kerül a Juventusnak, amely békésebb időszakban is jelentős összegnek számítana, hát még úgy, hogy a bevételi oldalon súlyos millióktól esett el a klub.
Az sem mellékes szál, hogy az ötszörös aranylabdás leigazolása összességében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. 2018-ban azzal a nem titkolt szándékkal szerződtette a játékost a Juve, hogy CR-re támaszkodva megnyerje a Bajnokok Ligáját, ehhez a célhoz azonban nem került közelebb a klub. A gyakorlatban még a lemaradás is nőtt az elittel szemben, a Juventus kétszer a nyolcaddöntőben, egyszer a negyeddöntőben búcsúzott, ráadásul két alkalommal az öt topligán kívüli csapattól kapott ki: két éve az Ajaxtól, idén a Portótól.
Serie A TIM
Van, amikor megéri edzőt váltani, de azért ez nem csodaszer
20/01/2022 15:57
Két szuperklubnál is egy éra végét hozhatja a korai BL-vereség | Eurosport
Ezen a héten a Juventus és a Barcelona is búcsúzott a Bajnokok Ligájából, amellyel egy nagy sorozat egészen biztosan megszakadt: 2005 óta először fordult elő, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi sem jutott negyeddöntőbe. Nagy változások várhatóak az európai elittől szép lassan lemaradó kluboknál is, lezárva ezzel egy hosszú és összességében sikeresnek mondható érát.
Mindez nem (csak) Ronaldo felelőssége, a Juventus vezetőségének jó pár hibás döntése volt átigazolási fronton, melynek eredménye egy egyensúlyát vesztett, nehezen összeilleszthető keret lett. Az ötszörös aranylabdás klasszis változatlanul futószalagon termeli a gólokat, csak a mostani idényben 30 találatnál jár 33 mérkőzésen, nemrég megszerezte pályafutása 770. találatát is, megelőzve Pelét a sorban. Vagyis, ha a Juventus lemond Ronaldóról, a támadónak vélhetően lesznek kérői, akár a legmagasabb polcról is.

Real Madrid


Látva, hogy mennyire felsült a Real Madrid Ronaldo pótlásával, nem annyira meglepő, hogy felmerült a portugál esetleges visszatérése. Nemrég ráadásul maga Zinedine Zidane dobta le a bombát ezzel kapcsolatosan, amikor azt mondta: "a pletykák igaznak bizonyulhatnak." Zidane szemszögéből lenne értelme a dolognak, mert mindig is jobban bízott a rutinos játékosaiban, Ronaldót pedig az életkora nem akadályozta meg abban, hogy a világ legjobb gólvágói között legyen. A klub oldaláról már kevesebb értelme lenne egy ilyen húzásnak.
Az utóbbi évek egyik tendenciája, hogy a Real Madrid a korszak legnagyobb sztárjai helyett inkább tehetségek igazolására helyezte a fő hangsúlyt. Ezzel párhuzamosan, részben szintén a begyűrűző gazdasági válság miatt, a költségcsökkentés is napirendre került: Luka Modriccsal sikerült megállapodni a fizetéscsökkentésről, hasonlók a szándékaik Sergio Ramos esetében is, és minden követ megmozgattak Gareth Bale eltávolításáért. Ez utóbbi csak részben sikerült, a walesi fizetésének egy részét a Madrid állja, miközben Bale már a Tottenhamben futballozik.
Alakulóban a nyár legnagyobb sztorija: Ronaldo visszatérne Madridba? | Eurosport
A portugál klasszis a fizetése miatt lassan inkább teher a Juventus számára, így megnyílhat az út, hogy 2018 után visszatérjen a spanyol fővárosba. Egyszer minden jó dolog véget ér, de ez nem jelenti, hogy sose kezdődhetne újra.
Sportszakmai szempontból tehát nem feltétlenül van értelme Ronaldo visszacsábításának, túlságosan kilógna a mostani koncepcióból, és legfeljebb pár évet lehetne rá alapozni. Ha mégis úgy döntenek, hogy újra leigazolják a portugál csatárt, az elsősorban üzleti megfontolásból történhet meg: marketing terén kevés nála értékesebb játékos van, ha egyáltalán. Ráadásul annak rendkívül erős üzenete lenne, ha épp akkor sikerülne Ronaldót visszahozni a klubhoz, amikor a Barcelona elveszítheti Lionel Messit.

Manchester United


Úgy tűnik, Ronaldo exeit nem lehet kizárni a lehetőségek közül, mert a pletykák szintjén bedobták a Manchester Unitedet is. 12 évvel ezelőtt világrekordot jelentő 80 millió fontért hagyta el az Old Traffordot, azóta egykori klubja párszor megkísérelte a visszacsábítását, 2013-ban és 2014-ben konkrét lépések is történtek az ügyben, azonban nem jártak sikerrel. Azzal pedig, hogy három évvel ezelőtt Ronaldo Olaszországot és a Juventust választotta, úgy tűnt, végleg kikerültek a képből a manchesteriek.
Egy jó középcsatár most nagyot dobhatna a United teljesítményén (kérdés, hogy Ronaldo mennyire számít annak), és ha a fő kiszemeltek terén kudarcot vallana a klub, a portugál felmerülhet alternatívaként. Gólokkal biztosan nem maradna adós, rövid távon betölthetné a támadósorban lévő űrt, és ha hihetünk a 25 millió fontos átigazolási díjnak, még csak vészesen sokba sem kerülne. Nyilván a fizetése húzós tétel, de a Manchester United és a Premier League gazdasági hátterével elő lehet azt teremteni.
Mivel Paul Pogba helyzete bizonytalan Manchesterben, a Juventus pedig régóta érdeklődik az egykori közönségkedvenc középpályás iránt, akár egyfajta csereüzlet is felmerülhet a két klub között. Bár elég vad forgatókönyv lenne, amennyiben a városi rivális City Messivel erősítene, nagy lenne a csábítás, hogy a korszak fő rivalizálását a városba költöztessék. A klubot birtokló Glazer család ráadásul tudja, mit adhat egy veterán a csapatnak, elvégre az idén Tom Brady segítségével lett Super Bowl-győztes a Tampa Bay Buccaneers.

Paris Saint-Germain


Amikor egy sztárjátékos elérhetővé válik, a Paris Saint-Germain automatikusan megjelenik a lehetséges célállomások között. Nincs ez másként Ronaldo esetében sem, az más kérdés, hogy a mostani állás szerint erre kevesebb az esély. A francia fővárosban azon dolgoznak, hogy megtartsák Neymart és Kylian Mbappét, és amennyiben sikerrel járnak, úgy egy Ronaldo kaliberű támadó nem fér bele a költségvetésbe. Arról nem is beszélve, hogy a két világsztár mellett semmi szükségük nem lenne egy beilleszthetetlen harmadikra elemre.

Ronaldo akkor köthet ki Párizsban, ha Neymar vagy Mbappé távozik.

Fotó: Eurosport

A helyzet abban az esetben változhatna meg, amennyiben Neymar vagy Mbappé közül valaki a távozás mellett döntene. Nyilván egyik klasszis esetében sem az a kérdés, lennének-e kérők, hanem az, anyagilag hányan engedhetik meg maguknak akár csak a fizetésüket, ilyenből pedig legfeljebb néhány akad. Anyagiak terén nehéz lesz túllicitálni a Paris Saint-Germaint, főleg a mostani helyzetben. Jelenleg tehát a PSG-nél túl sok a feltételes mód, és túl kevés a konkrétum ahhoz, hogy Ronaldót a francia fővárosban lássuk.

MLS


Karrierje során párszor tett már utalást arra, hogy egy napon szívesen kipróbálná magát az Egyesült Államokban, így nem lenne meglepetés, ha rövidesen az MLS-ben kötne ki. Az egyik lehetőség a David Beckham vezette Inter Miami lehet, ahol a vezetőség hatalmas ambíciókkal vágott neki az amerikai ligának. Felmerülhet még a két Los Angeles-i franchise is, amely már csak a város és az életmód miatt vonzó lehet Ronaldo szemében. Az MLS-csapatok többségének persze kevés esélye van Ronaldóra, főleg, ahol a klíma sem felel meg az igényeinek.
Mivel a manchesteri idő sem volt az ínyére, arra nem nagyon érdemes számítani, hogy feltűnik Kansasben vagy Minnesotában.

Juventus


Mivel a szerződése még a következő idényben is érvényes lesz, Ronaldo nincs lépéskényszerben, és csak akkor fog távozni Torinóból, ha valahonnan kap egy megfelelő ajánlatot. Ugyan a BL-t nem sikerült megnyernie a csapattal, az egyéni teljesítménye kiemelkedő volt Olaszországban, 122 mérkőzésen 95-ször volt eredményes. Ezt a szintet még jövőre is hozhatja, és közben arra is lehet esélye, hogy nyerjen pár trófeát a Juventus színeiben, bár a Bajnokok Ligáját talán kihúzhatjuk a lehetőségek közül.
Sok múlhat azon, hogy a Juventus mennyire szeretne megszabadulni tőle: az a napnál is világosabb, hogy Torinóban újjá kell építeni a csapatot, amely folyamat részben már elkezdődött. Ebben Ronaldo inkább csak hátráltatná őket, legyen szó az anyagiakról vagy épp a taktikáról, így mindkét félnek érdekében állhat a szakítás. A helyzet mindenesetre a játékosnak kedvez, ő legalábbis nagyobb mozgástérrel rendelkezik, mint a klub. Elsősorban az ő akaratán múlik, hol kezdi meg a következő idényt.
via ESPN
Serie A TIM
Nagy csapás a Juventusnak és az olasz válogatottnak, hosszú időre kidőlt a csapat világsztárja
11/01/2022 14:50
Serie A TIM
Paolo Maldini továbblépne, hogy továbbléphessenek
01/01/2022 15:13