Fiatal kora ellenére már most a világ egyik legjobb kapusa, a szurkolók egy része mégis azt kérte tőle, ne lépjen pályára a Juventus elleni rangadón. Gianluigi Donnarumma helyzete sem könnyíti meg a BL-indulástól távolodó Milan dolgát.

Néhány nappal ezelőtt a Chelsea 2-0-ra legyőzte a Bajnokok Ligájában a Real Madridot, ami az idegenbeli 1-1 után döntőt ért a csapatnak. A lefújást követően a spanyolok sztárja, Eden Hazard kedélyesen beszélgetett korábbi társaival, a képsorok pedig villámgyorsan végigsöpörtek az interneten. Sok szurkoló zokon vette, hogy a belga támadót – aki amúgy is adós a jó teljesítménnyel – látszólag nem viselte meg a vereség és a kiesés.
Nem sokkal korábban hasonló, ám jóval kisebb visszhangot kiváltó jeleneteket lehetett látni az olasz bajnokságban is. Akkor a milánóiak kapusa, Gianluigi Donnarumma társalgott korábbi csapattársával, Pepe Reinával, akivel aztán mezt is cseréltek. Az online térben hasonló volt a reakció is: a szurkolók közül sokan Donnarumma szemére vetették, túl jó hangulatban volt ahhoz képest, hogy csapatával tükörsima, 3-0-s vereséget szenvedtek egy fontos bajnokin.
Serie A
Óriási lehetőség: ingyen távozhat a világ egyik legjobb kapusa
25/05/2021 11:18

A két jelenetben az is közös, hogy mindkét játékossal szemben eleve volt némi elégedetlenség.

A múlt heti bajnokit követően a Milan ultráinak egy része ellátogatott a klub edzőközpontjához, ahol Donnarummával akartak beszélni. Többek között szembesítették a fentebb említett jelenetek problémásságával, majd arra kérték őt, hogy ne vállalja a játékot a sorsdöntőnek tekintett, Juventus elleni rangadón. Kivéve abban az esetben, ha már a héten meghosszabbítja a szerződését a Milannal, véget vetve a jövőjével kapcsolatos találgatásoknak.
Ez kimondottan súlyos kérés annak fényében, hogy az álomszerű rajtot és a bajnoki címmel kapcsolatos találgatásokat követően a Milan szép lassan hátracsúszott a tabellán, az esti rangadót az ötödik helyről várja. A csapat ugyanannyi ponttal rendelkezik, mint a Juventus, a Milannak ráadásul mindkét együttessel szemben rosszabb a mérlege, tehát mindenképpen győznie kellene vasárnap este, hogy ne kerüljön nagyobb hátrányba.

Donnarumma a súlyos vereség után elbeszélgetett a rivális kapusával.

Fotó: Eurosport

Donnarummát a Gazzetta dello Sport szerint megviselte az interakció, könnyek között hagyta el a csapat edzőközpontját. Ezek a fejlemények ráadásul ismerősek lehetnek a múltból, 2017 nyarán Mino Raiola kisebb háborút indított a klub akkori vezetői ellen – többször nyíltan megkérdőjelezve alkalmasságukat – és sorban utasították vissza az ajánlatokat. Végül hosszas tárgyalásokat követően júliusban megszületett a megállapodás, ám az eset érezhetően nyomot hagyott a szurkolókban.

A fiatal hálóőrt "Dollarummának" gúnyolták, az U21-es Európa-bajnokságon pedig hamis papírpénzzel dobálták meg.

A piros-feketék azon a nyáron egy másik Donnarummát, Antoniót is szerződtették, aki a Milan neveléseként vált profi játékossá. A rutinos hálóőr évi egymillió eurós fizetést kapott, ami kifejezetten nagy összeg annak fényében, hogy ketten is előtte voltak a sorban. Harmadik számú kapusnak még a legnagyobb kluboknál sem szokás ennyit fizetni, ami nem maradt észrevétlen az ultrák körében sem, ráadásul a fiatalabb Donnarumma teljesítménye is elmaradt a várakozásoktól.
„Erkölcsi erőszak, évi hatmillió és egy élősködő testvér leigazolása? Kifelé, a türelem elfogyott” – hirdette az egyik molinó a Verona elleni Olasz Kupa-párharcon. Leonardo Bonucci mindent megtett, hogy vigasztalja a játékost, ő azonban akkor sem tudta visszatartani a könnyeit. Ennek ellenére kapott gól nélkül lehozta a mérkőzést, azóta pedig sikerült elmozdulnia a mélypontról, és szép lassan az olasz bajnokság egyik, ha nem a legjobb kapusává érett.
Donnarumma és a Milan ezer szálon kötődik egymáshoz. Ugyan a fiatal játékos Campaniában született (az ország déli részén), gyerekként a Rossonerinek szurkolt, és rendszeresen követte a Milan utánpótláscsapataiban védő testvérét. „Hazahoztam neki a nadrágjaimat és a mezeimet” – mesélte Antonio. „Gigiónak talán az volt a sorsa, hogy a Milanban védjen.” Valóban, mert később ő maga is a végigjárta a piros-feketék utánpótlását, és 2015 októberében a felnőttek között is bemutatkozott.

2016, Gigi Buffon, Gigio Donnarumma, LaPresse

Fotó: LaPresse

Bár elképesztően fiatal, 16 éves volt, egyáltalán nem egy újonc benyomását keltette, korát meghazudtoló érettséggel védte a Milan kapuját. 196 centis magasságához komoly testi erő is társult, így a tizenhatoson belül sem tudták elnyomni, emellett pedig elképesztő reflexeivel és atletikusságával bizonyította, hogy korszakos tehetség. Érthető tehát, hogy ragaszkodnának hozzá a Milannál, és az ultrák is azt szeretnék, ha maradna.
Egyelőre azonban nem lehet tudni, hol kezdi meg a következő idényt a fiatal kapus, a szerződése ugyanis csak 2021-ig szól a Milannál. A hosszabbításról hónapok óta zajlanak a tárgyalások, a Milan 25%-os fizetésemelést kínálna, azaz éves szinten 8 millió eurót, közben viszont Raiola kapott 10 milliós ajánlatot is a Juventustól. Hogy hol folytatja a jövőjét a kapus, az akár azon is múlhat, melyik csapat indulhat jövőre a Bajnokok Ligájában.
Paolo Maldini, a Milan technikai igazgatója – aki amúgy játékosként került már összetűzésbe az ultrákkal – nem volt elragadtatva a szurkolói csoport akciójától. „Fontos leszögezni, hogy a Milanon kívül senki sem dönthet arról, ki játszik és ki hosszabbít. Bizonyos döntéseket az edző hoz meg, már ami a pályát illeti, a szerződések pedig a klubhoz tartoznak. A csapatot eddig példásan támogató szurkolóknak meg kell érteniük, hogy most nyugalomra és koncentrációra van szükség.”
Az nem segít, ami szombat reggel Donnarummával történt.
A kapus egyébként az ultráknak azt mondta, szeretne maradni a klubnál, és még nem hozott döntést a jövőjével kapcsolatban. Az Instagram-oldalán pedig arról posztolt, koncentrált és felkészült a vasárnapi rangadó előtt. Az idény eddigi legfontosabb mérkőzésén másban nem nagyon bízhatnak a Milan-szurkolók, minthogy Donnarumma elbírja majd a szokásosnál is nagyobb nyomást, az ő jó teljesítménye ugyanis nélkülözhetetlen a csapat számára.
Forrás: Goal
Serie A
Ultrák fenyegették meg az AC Milan távozni készülő kapusát
02/05/2021 13:44
Labdarúgás
Döntött az UEFA a Szuperliga-klubok büntetéséről
09/06/2021 17:42