Több mint 10 év után újra trófeát nyert az Inter, megszakítva ezzel a nagy rivális Juventus győzelmi sorozatát a Serie A-ban. Nagy kérdés azonban, hogy mennyire lesz hosszú távú a milánóiak uralkodása.

Még a mémgyárakat is megihlette az a pillanat, amikor Antonio Conte és Lautaro Martínez nyilvánosan összezörrent az argentin támadó lecserélését követően. Másnap az Inter edzőközpontjában bokszmeccset szerveztek a vitatkozó felek között, a ceremóniamester szerepét Romelu Lukaku vállalta magára. Miután ezt is lezavarták, sütögetéssel vezették le a már csak emlékként létező feszültséget.

Nem minden problémát lehet azonban ennyire gyorsan és vidáman rendezni. Márpedig a realitás borús jövőt fest: előfordulhat, hogy az idény végeztével Lautaro elhagyja a kék-feketéket, és nem az edző, hanem a mostani munkaadóinak anyagi nehézségei miatt.

Labdarúgás
Döntött az UEFA a Szuperliga-klubok büntetéséről
09/06/2021 17:42
A probléma annyira nem új keletű, hogy Conte már nem is vesz részt a sajtótájékoztatókon, mert megunta a klub pénzügyeit firtató kérdéseket. Sokan abban reménykedtek, hogy Steven Zhang visszatérésével megszűnik a bizonytalanság, ám ennek inkább az ellenkezője történt, a káosz csak nagyobb lett. Egy héttel azt követően, hogy Zhang csatlakozott a csapathoz, hogy megünnepeljék a Scudettót, az elnök elmagyarázta a játékosoknak, miért kérte a fizetéscsökkentést a nehéz helyzetben lévő Suning.
Beppe Marotta vezérigazgató elmondása szerint Zhang a globális futballpiac problémáiról is beszélt, amelyek egységesen sújtják az európai rendszert. „Szerette volna, ha az emberek tisztában vannak a klub nehézségeivel, de nem volt ebben diktátum vagy utasítás” – hangsúlyozta Marotta. Egy kétségbeesettnek tűnő kérés azonban elhangzott, méghozzá az, hogy a játékosok mondjanak le kéthavi bérükről, hogy ezzel június 30. előtt 25 millió eurót spórolhassanak.
A segítség már úton van, a hírek szerint egy 200 millió eurós kölcsön formájában, ami egy egyelőre ismeretlen amerikai befektetőn keresztül érkezhet a klub számlájára. Ez azonban csak ideiglenes megoldás, és további megszorításokra van szükség, hogy a működés fenntarthatóbb legyen: állítólag már el is rendelték, hogy az operatív kiadásokat 15%-kal csökkentik a következő idényre. Ennél egy fokkal neccesebb lesz rávenni a játékosokat a bércsökkentésre.
Először is, szinte minden eset más: amint arra az olasz médiában is rámutattak, egy rendszeresen szereplő, hosszú távú szerződéssel rendelkező játékos hamarabb bólint rá, mint egy bizonytalan jövőjű, veterán futballista. Azt sem szabad elfelejteni, sokan nincsenek kibékülve azzal, hogy ennyire nyílt lapokkal játszanak, és úgy tüntetik fel a játékosokat, mint akik a klub érdekében sem hajlandóak lemondani némi pénzről.
A bérek máskor is érzékeny témának számítanak, a gazdasági válsággal és munkanélküliséggel megbénított rendszerben pedig még inkább az. Paolo Di Canio, a Lazio egykori játékosa a Sky Sports Italián a tőle megszokott habitussal kritizálta a játékosokat. „Én biztosan belemennék a fizetéscsökkentésbe, úgy helyes, ha segítünk. A futballisták kiváltságos helyzetben vannak, hogy ennyit kereshetnek. Sajnálatos lemondani egy részéről a bajnoki cím után, de én megtenném.”
Sokan persze ezt nem fogják megtenni, amihez egyébként joguk van. Marotta szerint a klub képes teljesíteni a szerződésekben szereplő feltételeket, beleértve a bajnoki címért járó bónuszokat is, mégis kénytelenek a játékosaik lelkiismeretére hatni, hogy némi levegőhöz jussanak a főnökeik. Az is biztos, hogy nem az Inter az egyetlen klub Olaszországban, amelyik komoly anyagi nehézségekkel küzd, a topklubok ellenvetés nélkül szavaztak meg egy javaslatcsomagot.
Ennek két fontos része van. Egyrészt abban bíznak, hogy sikerül meggyőzni az Olasz Labdarúgó-szövetséget, hogy az év végéig felfüggeszthessék az előző négy hónap fizetéseinek átutalását. Másodszor pedig a játékosszövetséget arra kérik, győzzék meg a futballistákat, hogy lemondjanak kéthavi bérükről. A klubok anyagi helyzetéről persze nem a játékosok tehetnek, de mindent egybevéve valószínű, hogy nekik is áldozatot kell hozniuk a mostani nehézségek közepette.

Inter-Sampdoria, Serie A 2020-2021: Antonio Conte (Getty Images)

Fotó: Getty Images

Conte a maga részéről nyilván nem volt boldog, hogy játékosait ilyen kellemetlen helyzetbe hozták, tekintve, mennyire szépen helytálltak ebben a zsúfolt és feszült szezonban. A jövő miatt azonban még több oka lehet az aggodalomra a kék-feketék szakvezetőjének, aki nemrég találkozót kért Zhanggal, hogy megbeszéljék a következő idény átigazolási stratégiáját. A hírek szerint Conte nem csak erősítéseket várna, de néhány játékost érinthetetlennek tart.

Nem meglepő módon közöttük van Lukaku, Lautaro, Nicolo Barella, Alessandro Bastoni és Achraf Hakimi.

Az biztos, hogy ezekre a játékosokra hamar találna vevőt a klub, Lukakut már hónapokkal ezelőtt szóba hozták a Manchester Cityvel, Lautaro és Bastoni ügynökei pedig nyilvánosan beszéltek a nekik nem tetsző folyamatokról. A csütörtöki boksz és közös sütögetés arra utal, hogy nagyon szoros a kapocs a keret játékosai között, ami nagyban hozzájárult a bajnoki címhez is, ám mindezek ellenére előfordulhat, hogy néhányan inkább a távozás mellett döntenének.
Conte egyelőre a hallgatást választotta, és egészen addig nem is áll szóba a médiával, amíg nem beszélte át a vezetőséggel a klub jövőjét. Őt ismerve egy dolgot biztosra vehetünk: amikor megtöri a csendet, bőven lesz mondanivalója.
Forrás: Goal
Serie A
Hivatalosan is megnevezte Conte utódját az Inter
03/06/2021 13:23
Serie A
Elképesztő fordulat, távozik a sztáredző a bajnokcsapattól
26/05/2021 19:17