Giuseppe Marotta, az Inter vezérigazgatója elégedetlen a koronavírus-járvány miatt bevezetett szabályokkal, szerinte ugyanis azok nem védik kellő mértékben a játékosok egészségét. A klubvezető egységesebb rendszer kialakítását követeli Olaszországban, és azt a lehetőséget is felvetette, hogy bojkottálják a klubcsapatok a válogatott mérkőzéseket.


A konfliktus alapvetően nem új keletű, hiszen a klubok békeidőkben sem szívesen engedik el legjobbjaikat, különösen abban az esetben, ha tengerentúli összecsapásokról van szó. A járvány miatt átalakított versenynaptár miatt a szokásosnál is erőltetettebb menetben kell lebonyolítani a különböző sorozatokat, ráadásul egy erősen megkurtított előszezont követően. Valahol tehát érthető, hogy most még inkább húzzák a szájukat a klubvezetők, amikor mondjuk egy Nemzetek Ligája összecsapásra kell elengedni valamelyik kulcsemberüket.
Olaszországban tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az általános szabályozás mellett a helyi egészségügyi hatóságok (ASL) saját hatáskörben is hozhatnak döntést, amennyiben járványügyi szempontból kockázatosnak ítélnek valamilyen sporteseményt. Ebből adódott a mostani szezon legemlékezetesebb konfliktusa, amikor a Napoli - a klub szerint a helyi hatóságok direktíváját követve - nem utazott el a Juventus elleni rangadóra. Ezért kemény büntetést kaptak a nápolyiak: a Juve 3-0-val megkapta a találkozót, a Napolit pedig pontlevonással sújtották.
Serie A
Súlyos anyagi válság fenyegeti a Juventust, amennyiben nem tudja megmenteni szezonját
TEGNAP 17:18
3-0-val a Juve kapta meg az elmaradt rangadót | Eurosport
A címvédő Juventus labdarúgócsapata 3-0-s eredménnyel kapta meg a Napoli ellen október 4-én elmaradt bajnoki mérkőzést, ráadásul a nápolyiaktól egy pontot levontak - tette közzé határozatát szerdán a Serie A fegyelmi testülete.
Ezen a héten ismét középpontba kerültek a helyi hatóságok: miután az Internél, a Fiorentinánál, a Sassuolónál, a Genoánál, a Románál és a Laziónál egyaránt találtak pozitív eseteket, a keret tagjaira 10 napos önkéntes karantén vár. Az érintett játékosok nem csatlakozhatnak a válogatottakhoz, ami például nagy csapás az Észtország, Lengyelország és Bosznia-Hercegovina ellen készülő olasz nemzeti csapatnak. Ahol - talán ezt szem előtt tartva - eleve irreálisan nagy, 41 fős keretet hirdettek, közülük 25-en lehetnek ott a meccseken.
Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a stábban is akadnak néhányan, akik elkapták a vírust. Köztük van a szövetségi kapitány
Roberto Mancini
is, aki két mérkőzést biztosan kénytelen kihagyni, és legkorábban a bosnyákok ellen térhet vissza az oldalvonal mellé.
Marotta szerint a mostani szabályozás gyenge lábakon áll, és nem védi kellő mértékben a játékosokat. "Igazságtalan ez a helyzet. A centralizáltság hiánya miatt van egy szürke zóna az irányításban. Ezzel a megoldással minden egyes helyi egészségügyi hatóság központi szerepet játszik a klubok irányításában. Tovább mennék: ha pozitív esetet találunk, és ez a teljes megoldása a helyzetnek, akkor azt mondom, bojkottáljuk a nemzeti csapatokat" - mondta az Inter vezérigazgatója, hozzátéve, a mostani szituáció árt az olasz labdarúgásnak.

Marotta szerint egységes szabályozás kell Olaszországban.

Fotó: Eurosport

"Komolyan gondolom. Ezen a ponton megkérdőjelezhető a rendszer hitelessége. A futballnak folytatódnia kell, ez mindenkinek az érdeke, és ehhez a kormánynak segítenie kell bizonyos szabályok felállításával. Ha szükségünk van szünetre, azt javaslom, álljunk le 15 napra, tisztázzuk a helyzetet, és hozzunk létre mindenki számára egyenlő szabályozást. Utána újra elkezdhetjük. A mostani helyzet viszont rosszat tesz az olasz labdarúgás egészének" - magyarázta a klubvezető, aki az olasz sportminisztertől várna megoldást.
"Ez megkérdőjelezi a különböző versenysorozatok szabályosságát. Abszurdnak találom, hogy az ASL másképpen dönt a különböző régiókban, Rómától kezdve Milánón át Firenzéig bezárólag. Van ugyan protokoll, de a központi szervezettség hiányában kialakult ez a szürke zóna is. Minden ASL-nek meghatározó szerepe van a klubok eredményeiben. Ezért még fontosabb, hogy megszólalt bennem a vészcsengő. Ahogyan azt néhány nappal ezelőtt mondtam, meg kell védenünk a játékosokat, hogy ne sérüljenek meg a válogatottakban."
Marotta nyilatkozatát azért is illik komolyan venni, mert a nagyobb klubok összefogása esetén megvalósítható lenne a bojkott. Nemrég a Corriere dello Sport írt arról, hogy kialakulóban van egy valószínűtlen koalíció a Juventus elnöke, Andrea Agnelli, illetve a Napoli elnöke, Aurelio De Laurentiis között. A lap szerint mindkét klubvezető fontolgatja, hogy visszatartja a játékosait a válogatottbeli kötelezettségek során, tekintettel az előttük álló sorozatterhelésre.
via goal.com
Serie A
Büntetőt hibázott a Milan, mégis nagyon megverte a Juventust
09/05/2021 21:13
Serie A
Belháborúval nehezítve várja a Milan a Juventus elleni sorsdöntő rangadót
09/05/2021 17:52