Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Juventus kőkemény védőjének pályafutása igazolta Muhammad Ali jelmondatát: az akarat fontosabb,

Eurosport
Eurosport

Publikálva 20/01/2021 - 12:59 GMT+1

Giorgio Chiellini önéletrajzi kötetében feltárul, hogy személyisége éles kontrasztban áll a pályán mutatott arcával.

Fotó: Eurosport

Giorgio Chiellini több mint 15 éve szolgálja a Juventust, önéletrajzi könyvében gyakorlatilag torinói klubjának vall szerelmet a 105-szörös olasz válogatott labdarúgó, miközben egy rendkívül szimpatikus embert ismerhetünk meg benne. Az old school olasz védő megtestesítőjének a személyisége éles kontrasztban áll a pályán mutatott arcával, ezt a kettősséget oldja fel a Jaffa Kiadó jóvoltából magyarul is olvasható Én, Giorgio Chiellini című remek kötetében.

Az elmúlt 20 év legkiválóbb olasz labdarúgója, Andrea Pirlo tehetsége összehasonlíthatatlan egykori juventusos csapattársa, mostani játékosa, Giorgio Chiellini futballtudásával, de a Chiellini - és a Maurizo Crosetti - által jegyzett könyvvel a 36 éves hátvéd súrolja azt a magas színvonalat, amit a zseniális középpályás kötete képvisel. A röpke 232 oldal elolvasása közben az is megkedveli a retró olasz bekk prototípusát, aki addig utálta.
LeBron, Kobe, Jordan és Wenger - 10+1 sportos könyv 2020-ból, amelyet érdemes elolvasni | Eurosport2020 pocsék év volt a legtöbb szempontból, de kiváló olvasmányokkal legalább alaposan el voltunk látva. Sport témájú könyvek is jelentek meg szép számmal, ezek közül válogattuk ki a számunkra legkedvesebb tíz darabot, és egy kakukktojás is szerepel listánkon plusz egyként. A labdarúgás és a kosárlabda viszi a prímet idén, de van NFL és vízilabda is.
Szépirodalmi értékű bevezetővel indul a mű, a nyitányban szenzációs mondatokban mutatja be Giorgio, hogyan élte meg 35 éves korában elszenvedett keresztszalag-szakadását, mely egy szerencsétlen mozdulat következtében hat hónapos kihagyásra kényszerítette 2019 nyarától kezdve. "A reccsenő fa száraz hangja. Felkiáltottam, de ez inkább félelem volt, mint fájdalom. A félelem jobban fáj... A fa egy hirtelen reccsenéssel eltörik, még húsz méterről is hallható. Az én faágam 2019. augusztus 18-án, délután hatkor tört el." Más talán vissza is vonult volna ennek hatására, de ő még mindig ott van a pályán, és az elmúlt hétvégén az Internazionale elleni 2-0-s vereség során is igazolta, hogy mekkora tanár még mindig a védelemben. 
Ha már az Internazionale, leírja, hogy kisgyerekként AC Milan-szurkoló volt, az Intert pedig gyűlölte. A Juve  labdarúgójának személyisége ehhez hasonló kettősségekkel tárul fel az olvasó előtt, Giorgio mesél benne Chielliniről, Chiellini pedig titkokat árul el Giorgióról, aki éveken keresztül úgy vezette le az energiáit, hogy keresett magának egy ellenséget, de állítása szerint mára eltűnt ez a túlzottan harcias viselkedése. Tavaly a Last Dance-ben láthattuk, hogy Michael Jordan is így ért fel a csúcsra - minden zsenialitásával együtt. 
Tele van öniróniával és humorral a könyv, mi sem mutatja ezt jobban, hogy külön fejezetet kapott a sasorra. "Giorgio mindig is nagyorrú volt." - írja, és miközben E/1. személyben mesél magáról, előszeretettel beszél magáról E/3. személyben is, mint Winnetou. "Giorgio nagyon sokat tett azért, hogy Chiellini váljon belőle, noha Chielliniben a kezdetektől ott volt belül Giorgio." Vagy hogy szereti becézgetni a testrészeit: "vádlicska", "orrocska". 
picture

Chiellini-Juve-min.jpg

Fotó: Eurosport

Ha bizonyíték kell, nem csak ígéret a komolyságra, arra ott vannak a fiataloknak szánt üzenetei: "inkább a munkára összpontosítsatok, mintsem a tehetségre, mert a tehetség tényleg csak akkor tör elő igazán, ha van mögötte munka." Ez rímel arra, ami a Tony Parker - Az utolsó dobás c. friss dokumentumfilmben hangzik el Muhammad Alit idézve, miszerint "az akarat fontosabb, mint a tehetség". A Juventus és az olasz válogatott csapatkapitányaként még felelősségteljesebb lett: "Példaképpé kéne válnunk, nem pedig pillanatnyi szuperhősökké."
Rengeteg focistát, sportolót, edzőt megemlít, meghatódva számol be róla, hogy súlyos sérülésekor felhívta az Inter legendája, Javier Zanetti, üzent neki legnagyobb riválisai közül Pepe Reina, Lorenzo Insigne, Kalidou Koulibaly, vagy éppen a leukémiával küzdő Sinisa Mihajlovic is. Gyerekként sokat kosarazott, egyik legnagyobb példaképe Kobe Bryant. "Drámai halála nagyon megérintett engem." Pep Guardiolát tartja az elmúlt évtized legnagyobb újítójának, José Mourinho karizmája pedig megváltoztatta a sportot. "Az utóbbi két év kispad-fenoménja Jürgen Klopp." 
Jellemzése alapján Zlatan Ibrahimovic egy "vadállat", aki világszínvonalú középcsatár úgy is, hogy a csapatjáték nem az erőssége. Cristiano Ronaldo szuper csapattársnak és az alázat megtestesítőjének bizonyul, a tizenhatoson belül nincs párja, foghatatlan. Luis Suárez olyan rafkós, mint egy utcagyerek, szerinte nem történt semmi különös akkor, amikor a 2014-es világbajnokságon megharapta őt az uruguayi. Neki legyen mondva. Mario Balotellit nem tartja szimpatikusnak, negatív személyiség, aki nem tiszteli a csapatot. A legalja nála Felipe Melo, aki "tahó és tiszteletlen". 
Balotelli megérdemelte a pofont, és még csak nem is ő volt a legrosszabb | EurosportA jövőre visszavonuló Giorgio Chiellini egy interjúban megosztott néhány részletet önéletrajzi könyvéből, amelyben minden jel szerint meglehetősen szókimondó lesz a rutinos védő. Korábbi csapattársai közül Mario Balotellit és "a legrosszabbak legrosszabbikát", Felipe Melót is keményen kritizálta, akik persze ezt nem hagyták szó nélkül. Elsőként Balotelli viselkedése kapcsán fejtette ki véleményét.
Szerinte Lionel Messi és Ronaldo után Kylian Mbappé lesz az Aranylabda várományosa. Örömmel láttuk, hogy szerinte a francia jobb, mint Neymar, elsősorban a szívósságban. Francesco Totti zseniális volt nála, "Cassanóval tiszta költészet, amit műveltek a Románál." Sergio Ramost tartja a világ legjobb védőjének, Diego Godínt pedig olyannak látja, mint amilyen ő maga.
Otthonról hozza a tisztelet, az elköteleződés fontosságát. Megtudhatjuk, hogy szeret krimiket olvasni, és hogy szenvedélyesen vonzódik a matematikához. Szerinte a számtan rendet visz a káoszba, a rend pedig megnyugtatja, a rendezkedés az egyik kedvenc elfoglaltsága. Mindig is a tanulás volt nála az elsődleges, Pisában úgy járt gazdasági egyetemre, hogy közben a Livorno első csapatában játszott a másodosztályban. 
2017-ben diplomázott mesterszakon a Torinói Egyetemen vállalkozásszervező közgazdászként. Az órákra nem tudott bejárni, mindent magától tanult meg, a szakdolgozatát a Juventus gazdálkodásáról írta, más nagy klubokéval, a Real Madridéval és a Portóéval hasonlította össze. 
Növeli a kötet értékét, hogy olaszul és magyarul is 2020-ban jelent meg, olyannyira friss a könyv, hogy még a koronavírus-járványról is ír benne a Juventus bekkje. Elárulja, hogy amikor tavaly márciusban akkori torinói csapattársa, Daniele Rugani pozitív tesztet produkált, gyorsan el kellett dönteni, hol vonul karanténba. Chiellini a Juventus szállodájában maradt, és két héten át el sem hagyta a szobáját. Arról is ír, hogy helyeselte az olimpia és a foci-Eb elhalasztását is. Elkerülhetetlen és helyes volt az is, hogy a fizetéseket csökkentették a kluboknál. Szerinte sok a Serie A-ban a 20 csapat, 16 lenne az ideális, plusz nagyobb teret adna a Bajnokok Ligájának, a Szuperligában is hisz, melynek indulását 2027-re teszi. Limitálná az egyes játékosok által játszott percek számát.
Úgy emberileg, mint szakmailag: Giorgio Chiellini | EurosportA Juventus a futballra emlékeztető megoldásokat összesen 10-12 percre porciózva kiejtette a Tottenhamet a Bajnokok Ligájából. A fenti adat két meccsre értendő, hiszen a visszavágón, amit Londonban nyert meg 2-1-re az olasz bajnok, ebből csak 3 és fél perc jutott. Hogy a fennmaradó időre is jusson egy klasszisteljesítmény, arról a csapatot legrégebben szolgáló mezőnyjátékos, Giorgio Chiellini gondoskodott.
Nagyszerűek a két legfontosabb edzőjéről, Antonio Contéról és Massimiliano Allegriről, valamint a Maurizio Sarriról szóló fejezetek. Furcsa fintora a sorsnak, hogy arról a Pirlóról is megfogalmazza véleményét, milyen edző lenne majd az általa "marslakóként" jellemzett zseni, aki nyár óta a trénere. "Persze edzőként Andreának le kell majd szállnia a Földre, mert nem várhatja el, hogy a játékosainak ugyanúgy legyen szemük a tarkójukon, ahogy neki; egyszerűen nem kérhet olyan dolgot tőlük, ami normál ember számára elképzelhetetlen."
Reális és helytálló jellemzést ad magáról, egészséges önképpel rendelkezik a leírtak alapján: "Lippitől tanultam, hogy az a nagy bajnok, aki a nagy meccsen tud jól játszani, de a klasszis az, aki eléri, hogy a csapattársai játsszanak jól. Én persze nem gondolom magam klasszisnak, de van egy hozzáadott érték bennem: erősebbé teszem a csapatot és azt, aki mellettem játszik."
16 évesen konkrét ajánlatot kapott az Arsenaltól, de inkább maradt nevelőegyesületénél, a Livornónál. 2010-ben a Real Madridhoz, 2011-ben pedig a Manchester Cityhez igazolhatott volna, de annyira imádja a Juventust és Torinót, hogy maradt. Klubvezető szeretne lenni később, ha lehet, természetesen a Juvénál. Úgy véli, a pályafutása egy gyönyörű, lehetetlen álom, a pályán töltött évei után pedig jön majd a 2.0, ami még nem tölti fel félelemmel. 
Egészen biztosan sokat nyerne vele az olasz egyesület. Olyan hozzá hasonló vezetőkre van szükség a futballban, akik hordozzák magukban az adott klub DNS-ét, mint például a korábban már említett Javier Zanetti az Internél. Giorgio Chiellini megfelelt az általa megfogalmazott elvárásoknak, sőt, túl is szárnyalta azokat. Példakép lett, és maradandó szuperhős is egyben. 
picture

Chiellini-Juventus-integetés-min.jpg

Fotó: Eurosport

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés