Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Régi embereivel, de új klubnál térne vissza az olasz élvonalba Silvio Berlusconi

Eurosport
Eurosport

Publikálva 15/06/2020 - 11:39 GMT+2

Az AC Milannál minden idők egyik legsikeresebb tulajdonosa lett. Vajon az AC Monza vezetőjeként is várnak rá nagy sikerek?

Fotó: Eurosport

Nem bírta sokáig futball nélkül Silvio Berlusconi és a Milan legendás sportigazgatója, Adriano Galliani. A páros 2018 óta az olasz harmadosztályban szereplő AC Monza felvirágoztatásán fáradozik, eddig kimondottan eredményesen, hiszen a következő szezont a Serie B-ben kezdi meg a csapat. Jövőre pedig már az élvonalba való feljutás a cél, azon belül is egy Milan elleni meccs a San Siróban. 

Silvio Berlusconi minden idők egyik legsikeresebb klubtulajdonosaként vonult be a futballtörténelembe. A híres 1986-os helikopteres antrét követő három évtizedben a csőd szélén táncoló AC Milanból egy igazi nyerő gépezetet faragott, 31 év alatt 29 kupagyőzelmet ünnepelhettek. Berlusconi három évvel ezelőtt vált meg a milánói klubtól, azóta egy másik projektre irányította forrásait, és immáron az AC Monza tulajdonosaként próbál visszatérni az olasz futball vérkeringésébe. A cél a Serie A, amelyhez az első lépést már megtette a csapat. 
Az Olasz Labdarúgó-szövetség múlt hétfőn jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt nem folytatódnak a Serie C küzdelmei, melynek értelmében a Monza - 20 év után először - szintet lépett, és feljutott a másodosztályba. Nem mintha rászorult volna a monzai csapat a zöld asztalnál meghozott döntésre: a kényszerszünetet megelőzően magabiztosan, 16 ponttal vezette a harmadik ligás bajnokságát. A lombardiai klub mostani sikerein a színfalak mögött több ex-milanos is munkálkodik Berlusconi kifejezett kérésére.
A játékosok igazolásáért a minden hájjal megkent legendás sportigazgató, Adriano Galliani felel, az edzéseket pedig a Milannál játékosként és edzőként is megforduló Christian Brocchi irányítja.
A Serie C megnyerésével a klub egyértelműen megkezdte a kapaszkodást az olasz foci hierarchiájában, és nem kizárt, hogy egy gyors és látványos felemelkedés szemtanúi lehetünk. "Nincs értelme tagadni, szeretnénk ezt a várost, Lombardia harmadik legnagyobbját, a Serie A-ba feljuttatni" - mondta Galliani. "Most ez egy picit nehéz, de a feltételek adottak, hogy elérjük a céljainkat. Az a terv, hogy topcsapatot építsünk, már el is kezdtünk tárgyalni. Olyan büdzsénk lesz, amivel a Serie A-t célozzuk, nem őrülünk meg, de a szükséges lépéseket megtesszük."
picture

adriano-galliani-min.jpg

Fotó: Eurosport

A legdörzsöltebb transzferguruk egyikének tartott Galliani épp szülővárosában, Monzában kezdte a pályafutását 1984-ben. Két évvel később, miután Berlusconi megvásárolta az anyagi csőd által fenyegetett Milant, Galliani lett a milánóiak sportigazgatója, amely szerepkörben minden idők legnagyobbjai közé emelkedett. Berlusconi közben a futballtörténelem legeredményesebb tulajdonosai közé került, Santiago Bernabéuhoz és Roman Abramovich-hoz hasonlóan európai nagyágyút faragott egy középszerűségbe ragadt klubból.
Szinte lehetetlen felsorolni, hogy hány világklasszis játékost csábított a Milanhoz ez a páros, mindenesetre a sikerek önmagukért beszélnek, többek között öt BEK/BL-győzelem került a vitrinbe, és az éra három különböző csapatára is rásüthető a korszakos jelző. Az erős tulajdonos köré épített modellt azonban 2013-ban jelentős csapás érte, amikor jogerős lett az a több száz millió eurós pénzbírság, amit szabálytalan üzletei miatt szabtak ki Berlusconira. A klub lassan hanyatlásnak indult, Berlusconiék pedig 2017-ben távoztak a Milantól, de a futballtól nem távolodtak el. 
Az olasz üzletember bevásárolta magát az anyagi gondokkal küszködő Monzába, első lépéseinek egyike az volt, hogy a klub nevét SS Monzáról - a korábbi közös projekt tiszteletére - az AC Monza névre változtatták. A fiatal olasz játékosokból álló tehetséges maghoz olyan rutinos játékosokat szerződtettek, mint a korábbi olasz válogatott Gabriel Paletta, az ex-genoás Eugenio Lamanna, a Leedsben futballozó Giuseppe Bellusci és a Chievo középpályása, Nicola Rigoni. Őket az a Brocchi terelgeti, aki 2016-ban a Milan kispadján debütált vezetőedzőként.
picture

christian-brocchi-min.jpg

Fotó: Eurosport

Brocchi irányításával, Berlusconi anyagi támogatásával és Galliani átigazolási tapasztalatára támaszkodva új fejezet nyílt a klub történetében, akár az élvonalba való feljutás is lehetséges. Berlusconinak egy meglehetősen konkrét víziója is van az új projekt kapcsán: "Az az álmom, hogy láthassam a Monzát a Milan ellen játszani a San Siróban!" - mondta. Galliani ezen kívül azt szeretné látni, ha többnyire fiatal és olasz játékosokkal érnék el a kitűzött célokat, "tiszta, epikus és gyönyörű futballal."
Vajon végrehajthatnak valami olyasmit, ami a '80-as évek végén Arrigo Sacchi forradalmi taktikájának is köszönhetően sikerült? A cél egyértelműen ez lehet, legalábbis erre utal, hogy Berlusconi tavaly októberben munkát ajánlott Sacchinak a Monzánál.
A labdarúgást Monzában nagyrészt háttérbe szorítja a Forma-1, hiszen ebben a városban található a sportág egyik legjellegzetesebb pályája, de ez akár Berlusconiék előnyére is válhat, hiszen itt ők maguk írhatják a klub történetét. Monza egyébként egy köpésnyire van Milánótól, így a helyi szurkolók rendszerint a Milannak vagy az Internek szurkolnak a Serie A-ban. "Hízelgő az összehasonlítás, de Monza nem lesz Milánó harmadik csapata. Ez Monza városának a csapata, Brianza tartományból, 900 ezer lakossal. Monza nem Milánó, megvan a saját identitása."
"Olyan csapatot szeretnénk összerakni, amellyel megpályázhatjuk a Serie B csúcsát. Közismert, hogy a feljutás számos tényezőtől függ, ezek némelyike megjósolhatatlan. Amit viszont ki lehet számolni, azt elég jól ismerjük, és ezt ki is fogjuk használni" - fogadkozott Berlusconi. Befolyásossága csúcsán, amikor üzletemberként és a politikai szférában is minden jól alakult Berlusconinak, a Milan a hatalmának a szimbóluma és eszköze is volt egyben. Lehet, hogy most is hasonló a cél, ám a futball iránti szenvedély is tagadhatatlanul jelen van.
picture

silvio-berlusconi-monza-min.jpg

Fotó: Eurosport

Mindez első számú tanácsadójára is igaz. "A mai nap egy élvezetes és érzelmes nap, amely egyben nagyon eseménydús is" - mondta Galliani az első sajtótájékoztatón, amit a Monza elnökeként tartott. "Nagyon hiányzott a futball, őrülten szeretem ezt a sportot. Nekem a Bajnokok Ligája, a Serie C és az utcán focizó gyerekek ugyanazt jelentik" - magyarázta. "A srácokkal és az edzővel azt kívánjuk folytatni, amit az AC Milannál felépítettünk" - tette hozzá Berlusconi, aki gyorsan leszögezte, hogy ő maga sem változott túlságosan.
"Hallgatok rájuk, időnként tanácsokat adok, motiválom őket, dicsérem őket a pályán mutatott viselkedésükért, és megjegyzéseket teszek, ha rossz mentalitást vélek felfedezni. Szóval nem veszítettem el a jó szokásaimat" - jegyezte meg. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés