Tavaly nyáron nagy reményekkel vágott neki a szezonnak a hiányposztjait befoltozó Napoli, mégis rémálomszerűen alakult a folytatás. Különösen igaz ez a 38 millió euróért szerződtetett támadóra, Hirving Lozanóra, aki az edzőváltás óta csak epizódszerepeket kapott a csapatban, ráadásul egyre inkább úgy tűnik, hogy Gennaro Gattuso a maradék hitét is elveszítette a játékosban.


Amikor Hirving "Chucky" Lozano a Napoli futballistája lett, úgy tűnt, mindkét fél sokat nyert. A mexikói játékos a Hollandiában eltöltött évek után egy erősebb bajnokságban, erősebb csapattársak társaságában tesztelhette magát, a klub pedig egy több poszton bevethető, villámgyors támadóval erősödött, jelentősen növelve ezzel az edző, Carlo Anncelotti variációs lehetőségeit. Múlt héten a Napoli megnyerte az Olasz Kupát, egyben a klub történetének 10. hazai trófeáját, a játékos öröme mégsem lehetett felhőtlen.

Várat magára az áttörés


Serie A
Hazai pályán kapott ki a bajnok Juve, az Atalanta legyőzésével az Inter a második
01/08/2020 21:25
Hogy megértsük miért, pár hónapot érdemes visszautazni az időben. Az idényt a Napoli - ha nem is konkrétan bajnokesélyesként - de izgatottan várhatta, hiszen a topcsapatok többsége jelentős változáson ment keresztül. Még a zsinórban nyolc bajnoki címet számláló Juventus is új korszakot kezdett Maurizio Sarri érkezésével, de említhetnénk az Antonio Contéval újjáépülő Intert, a Paulo Fonsecát szerződtető Romát, vagy épp a Marco Giampaolóval hazardírozó Milant is. (Bár a piros-feketék ebben a kontextusban nem számítanak topcsapatnak.)

lozano-napoli-cagliari-min.jpg

Fotó: Eurosport

A biztos pontot az Atalanta, a Lazio, no és a Napoli képviselte, utóbbi ráadásul nem csak, hogy megőrizte legnagyobb értékeit, de ránézésre még erősödni is tudott. Kalidou Koulibaly kapott egy képességeinek megfelelő társat Kostas Manolas személyében, a támadósort pedig a PSV színeiben 79 mérkőzésen 40 gólig és 23 gólpasszig jutó Lozanóval frissítette a dél-olasz klub. Az ígéretes kerethez egy rutinos, klubszinten szinte minden lényeges trófeát begyűjtő edző, Ancelotti tartozott, minden adottnak tűnt tehát a sikerhez.
Ancelotti alatt a Bajnokok Ligájában jöttek a bravúros eredmények - például sikerült legyőzni hazai pályán a címvédő Liverpoolt - a bajnokságban viszont csalódás volt a csapat teljesítménye. Nem csak Ancelotti kezéből látszott kicsúszni a gyeplő, de a klub tulajdonosa, Aurelio De Laurentiis is összebalhézott a játékosok egy részével, előbb ritiróval (edzőtábor) büntette őket, majd a lázadókra súlyos pénzbírságot szabott ki. Ancelottit végül decemberben - egy 4-0-s sikert - követően küldte el a kispadról.

És jött Gattuso


Gennaro Gattusót szinte minden megüresedő kispaddal szóba hozták, ám a Milannál eltöltött másfél éve után joggal érezhette úgy, hogy érdemes várni a jobb ajánlatokra. Ez a lehetőség végül a Napolinál materializálódott, és a döcögős kezdés ellenére - az első hat meccséből négyet elveszített - sikerült stabilizálni a csapat játékát, ami végül a már említett Olasz Kupa-győzelemben csúcsosodott ki. Gattuso érkezése egyértelműen jót tett a Napolinak, ezt viszont Lozanóról már nem lehet elmondani, aki december óta hozzáragadt a kispadhoz.

gattuso-olasz-kupa-min.jpg

Fotó: Eurosport

A 42 éves edző csak egyszer nevezte a kezdőbe a mexikói szélsőt, aki egyelőre nem igazán találta meg a helyét az olasz futballban: 24 meccsen 4 gól és 2 gólpassz a mérlege az új klubjában. Amíg a sokkal inkább szabadon áramló holland bajnokságban kiválóan tudta kamatoztatni legnagyobb fegyverét, a sebességét, a zártan védekező olasz ligában már nehezebb a dolga. De részben épp ez a kihívás vezette őt Nápolyba, hiszen így tudta leginkább fejleszteni képességeit, és bevallottan vonzotta az a lehetőség is, hogy Carlo Ancelottival dolgozhatott.
"Mindig is a Napoli volt az elsődleges választásom" - mondta a szerződtetését követő sajtótájékoztatón. "Elégedett vagyok, hogy sikerült megoldani. Örülök, hogy részese lehetek ennek a társaságnak. Nagyszerű csapatunk van, tele topjátékosokkal. Technikás és gyors futballista vagyok. Az viszont az edzőn múlik, hol fogok játszani. Mindig mindent beleadok, a csapatért és a edzőért küzdők. Sokat kell még tanulnom, és keményen dolgozik, hogy fejlődjek. Ismerem a Serie A-t. Ancelotti tanácsai kulcsfontosságúak lehetnek" - magyarázta Lozano.

Épp a hozzáállás a probléma


Dacára a nyilatkozatban megfogalmazott céloknak és ígéreteknek, Lozano edzésmunkájával akadtak problémák az utóbbi időben, legalábbis edzője szerint. Az Olasz Kupa döntője előtt Gattuso annyira elégedetlen volt a munkamoráljával, hogy kidobta őt az edzésről. Lozano helyett inkább Lorenzo Insignét és José Callejónt játszatja a széleken, februárban meg is jegyezte egy interjúban, hogy Mexikóban valószínűleg nemkívánatos személlyé nyilvánították Lozano mellőzése miatt. A pohár azonban most telt be igazán.

lozano-napoli-roma-min.jpg

Fotó: Eurosport

"Ha valaki fáradtnak érzi magát, nincs meg a kedve a játékhoz, mentálisan nincs rendben, a részemről maradhat az öltözőben, és kihagyhatja az edzést. Mindenki tudja, hogy ha a pályára lépnek velem, teljes sebességgel kell haladniuk. Senkinek sem fogom megengedni, hogy tönkretegye az edzést" - hangsúlyozta Gattuso a RAI-nak az incidens után. Ezek után még nehezebb feladat lesz elnyerni az edző bizalmát, vagyis a mexikói játékos pályafutása már a következő átigazolási szezonban fordulóponthoz érhet a Napolinál.
Az egyértelmű, hogy nem a várakozások szerint alakult a nápolyi kaland, amihez nyugodtan hozzá lehet venni Ancelotti távozását is. Érdeklődők vannak, a múlt héten a West Hamről és a Newcastle-ről írt az angol sajtó, de összekötötték az Ancelotti vezette Evertonnal is. Sőt, az az egészen meredek pletyka is felmerült, hogy Rafa Benítez szívesen látná Kínában, méghozzá egy csereüzlet keretein belül, Yannick Carrasco játékjogáért cserébe. Ez a verzió azonban talán inkább a science-fiction kategóriába tartozik.

Aggódhatnak a válogatottnál is


Lozano sorsa egy egész nemzet számára lényeges, ugyanis a 2018-as világbajnokságon a fiatal szélső volt a mexikói válogatott legfontosabb játékosa. Ez a cím most talán inkább a Wolverhampton csatárát, Raúl Jímenezt illeti meg, mindazonáltal Gerardo "Tata" Martino továbbra is alapemberként számítana rá a közelgő világbajnoki selejtezőben. 2022-ben pedig akár az egyik sötét ló is lehetne Mexikó a katari vébén, már amennyiben a legjobb játékosai csúcsformában érkeznek meg a versenyre, ide értve Lozanót is.

lozano-mexikó-min.jpg

Fotó: Eurosport

Két évvel ezelőtt a szélső már bizonyította, mennyire veszélyes játékos, tulajdonképpen Oroszországban alapozta meg a hírnevét. Érdekesség, hogy pályafutásának két mérföldköve is június 17-hez kötődik, mégis keserédesen gondolhat ezekre az alkalmakra. Két évvel ezelőtt pontosan ezen a napon szedte szét a címvédő német válogatottat, és ütötte be az első szeget Thomas Müllerék koporsójába győztes találatával. Múlt héten pedig az Olasz Kupa döntőjét sikerült megnyerni, ám ebben a győzelemben csak névleg volt szerepe.
Egyértelműen megvannak a képességei, hogy fényes karriert fusson be valamelyik topligában, azonban könnyen előfordulhat, hogy már a következő átigazolási szezonban fontos lépésre kell elszánnia magát.
via goal.com
Serie A
Messiről nem mond le az Inter
31/07/2020 12:42
Serie A
Ibrahimovic Milánóban marad
31/07/2020 11:19