Ma már nem csak a futballhipszterek és az elvakult olasz foci rajongók ismerik az Atalanta játékát, hiszen a bergamói csapat nemzetközi porondon is letette a névjegyét. Gianpiero Gasperini, a bergamóiak sikere mögött álló edző a Guardiannek adott interjúban beszélt a csapatépítési filozófiájáról, a kemény munkába vetett hitéről és a játékosokban rejlő potenciál kiaknázásáról is. 


Gasperini 2016-ban került az Atalanta kispadjára, és bár azt a korábbi eredményei alapján lehetett sejteni, hogy a klub - ellentétben az azt megelőző szezonnal - nem a kiesés ellen fog harcolni, arra azért kevesen számíthattak, hogy a bergamói kiscsapat a Serie A élmezőnyében landol. Azt pedig még kevésbé lehetett előre látni, hogy ez az eredményesség tartóssá válik, és a következő szezonokban is legalább ennyire meghatározó lesz a milánói csapatok árnyékából kitörni szándékozó Atalanta.
"Én döntöttem el, hogy elindulunk a fiatalítás útján" - mondta az edző azzal kapcsolatban, hogy miért variálta át a csapatát, miután 2016-ban elveszítették az első négy mérkőzést. "A végsőkig kitartok az ötleteim mellett, hajlandó voltam kockáztatni is, mert hittem bennük. Beraktuk Mattia Caldarát, Roberto Gagliardinit, Andrea Petagnát és Andrea Contit, valamint még pár játékost, akik minimális Seria A-rutinnal rendelkeztek. Fantasztikus teljesítménnyel nyertünk, amit senki sem felejt el, mert az volt a fejlődésünk első lépése. Az Atalanta történelmi útjának a kezdete."
Serie A
Hazai pályán kapott ki a bajnok Juve, az Atalanta legyőzésével az Inter a második
01/08/2020 21:25
Egy zsenivel felvértezett falusi kiscsapat üti ki a BL-ből a milánói óriásokat | Eurosport
Nem kell egyből húzni a szánkat, ha a Milant és/vagy az Intert kicsapva az Atalanta szerzi meg az egyik BL-helyet a Serie A-ból. Idén újra bizonyították, hogy a legjobbakkal is felveszik a versenyt, Gasperini edzőnek pedig még nincs elege a csodatevésből.
Az első idényében elért negyedik helyet egy hetedik követte a Serie A-ban, amely Európa-liga-selejtezőt ért a bergamóiaknak. Gasperini a nemzetközi meccseken is rácáfolt a várakozásokra, hiszen már a 2017/18-as idényben komolyan vette a sorozatot (a Dortmundtól csak egy óriási kapushibának köszönhetően kapott ki), és a bergamóiak a selejtezőben is mindent megtettek a siker érdekében, végül azonban a rengeteg kihagyott helyzet megbosszulta magát, és nem sikerült legyűrniuk a Koppenhágát. 
Ez aztán a bajnokságban is visszavetette a kék-feketéket, de egy csodálatos hajrának köszönhetően kihasználták a riválisok botladozását, és harmadik helyre futottak be. Ami talán mondani sem kell, hogy a klub történetének legjobb helyezése volt a Serie A-ban. 
Gasperini zsenialitása nem csak abban rejlik, hogy egy középmezőny közepéhez tartozó csapatból stabilan élcsapatot faragott, de a pontokban megnyilvánuló eredményességet látványos és gólerős játékkal érte el. Az előző idényben már az Atalanta támadósora volt a legproduktívabb Olaszországban 77 góllal, ebben az idényben pedig még magasabb fokozatba kapcsoltak Josip Ilicicék. Már 25 forduló elteltével 70 találatnál jár az Atalanta, mindezt ráadásul úgy sikerült összehozni, hogy a BL-ben is nyolc közé jutott a csapat. 
„Van egy Kínából származó idézet, időszámításunk előtt 500-ből. (A Háború művészete - a szerk.) Aki legyőzhetetlen, az védekezik; aki győzni tud, az támad. Ez nagyjából összefoglalja, hogy milyen mentalitást és szellemet várok a csapataimtól. Van még egy fontos dolog is: folyamatosan meg kell erősíteni a csapat identitását. Fejlődni és javulni kell, napról napra, ellenkező esetben véged van. Az, aki megáll, veszített” - foglalta össze  filozófiájának lényegét a rutinos szakember.
Végre egy egyéni futballdíj, ami a legjobb helyre került: a piemonti zseni felült az arany kispadra | Eurosport
A futballban kiosztott egyéni díjak mindig heves vitákat váltanak ki, hiszen hiába mérnek mára szinte mindent, egy csapatjátékban egy egyén szerepét lehetetlen objektíven megítélnie egy kívülállónak. Pontosan ezért örömteli, hogy a legnagyobb olasz edzői elismerés, az Arany Kispad (Panchina d'Oro) bárhonnan közelítjük, mindenképpen vitán felül került a legjobb helyre: Giampiero Gasperini vitrinjébe.
Gasperininek a védjegyévé vált háromvédős rendszere miatt többször is magyarázkodnia kellett a pályafutása során, ugyanis sokan túl defenzívnek tartották, és a híres-hírhedt olasz catenaccióval kötötték össze. "Büszke vagyok rá, mert már a Juventusnál is javasoltam a háromvédős rendszert, de azt mondták, túl védekező. Én az ellenkezőjét bizonyítottam: a három védő is részt vesz a játékban, úgy tanítjuk őket, hogy támadjanak is. Nem számít a formáció, csak az a lényeg, hányan támadnak vagy védekeznek."
"Ha egy mondatban össze kellene foglalnom a védekezési stratégiát, azt mondanám: nem hiszek a várakozás koncepciójában, abban, hogy majd az ellenfél hibázik. Az a feladatunk, hogy megszerezzük tőlük a labdát, hogy mi támadhassunk."  
Gasperini azt vallja, hogy ezeket az eredményeket csak kemény munkával lehet elérni, ezért sokat vár a játékosaitól az edzéseken. "Ha tréning van, az a jó, ha a játékosok szenvednek. Engem azok ijesztenek meg, akik nincsenek hozzászokva a kemény melóhoz. Mert a szenvedésből születnek meg a győzelmek. Ha valaki nem fut az edzésen, az a mérkőzésen sem fog. Persze az is fontos, hogy legyen némi szórakozás is az edzések során, mert mindezek a játékstílusból és a minőségből fakadnak."
Ez önmagában még nem olyan nagy megállapítás, hiszen az még a legnagyobb világklasszisok esetében is egyértelmű, hogy a sikerhez kőkemény munka kell. Gasperini különlegessége inkább abban rejlik, hogy ő képes olyan játékosokat is kemény edzésre ösztönözni, akik nem feltétlenül a szorgalmukról voltak híresek. Talán Papu Gómez és Ilicic a két legjobb példa erre: mindketten karrierjük késői szakaszában robbantak be a Serie A legjobbjai közé, és ma már Európa egyik leghalálosabb támadóduóját alkotják.
Elfeledett zsenik viszik előre az utóbbi évek legvalószínűtlenebb sikertörténetét | Eurosport
Az utóbbi évek egyik legvalószínűtlenebb sikertörténete Bergamóban íródik, ahol pár év alatt - kis túlzással a semmiből - BL-negyeddöntős csapat épült. Az Atalanta két legnagyobb sztárja legalább ennyire váratlanul került a rivaldafénybe, mindketten bőven a harminchoz közelítve kezdték megmutatni tudásuk legjavát. Ma már a világ egyik leghalálosabb támadóduóját alkotják. Szicília, 2013.
"Megvan ennek is a titka" - mesélte az edző. "Ha eléri valaki az érettségnek azt a fokát, amikor már belátja, hogy az eredményekhez kemény munka vezet, nem érzi a fáradtságot. El kell felejteni azt, hogy a futballisták nem edzenek annyira keményen, mint más sportok képviselői, akiknél kemények és intenzívek az edzések. Ezt az én játékosaimnak is szem előtt kell tartaniuk, és még többet kell befektetniük. Nincsenek meg a lehetőségeink, hogy sok pénzt költsünk játékosokra, ugyanazt a filozófiát felhasználva kell felhajtanunk Európa legjobb fiatal futballistáit."
"Alkalmazkodniuk kell a filozófiánkhoz, győztes mentalitással kell rendelkezniük, támadó felfogással kell bírniuk és hajlandónak kell mutatkozniuk a kemény munkára."
Gómez egyszer azt mondta, a kemény edzések után szinte pihenésnek tűnnek a mérkőzések. "Papu különleges játékos volt, aki viszont mindig is rosszul edzett, ezért nem aknázta ki a potenciálját. Miután elkezdett megfelelően dolgozni, Európa egyik legjobbja lett." Hasonló volt a helyzet Iliciccsel is. "Korábban Josip nagymamának hívtuk, mert csak úgy elvolt, és igyekezett mindenkivel kedves lenni. Rá kellett vennünk, hogy javítson a munkamorálján. Hiányzott belőle mentálisan valami, de megváltozott a gondolkodása, és ma már inkább Professzornak hívjuk."
Az olasz edző 2011-ben kapta meg élete nagy lehetőségét, amikor az Inter vezetőedzője lett, de három hónapot sem töltött a milánóiak kispadján. "Azért rúgtak ki, mert nem voltunk egy hullámhosszon a vezetőséggel. Utána viszont kaptam egy gyönyörű üzenetet, Pep Guardiola meg akart ismerni, és meghívott Barcelonába, hogy megtekintsem az edzéseiket. Nehéz időszak volt ez a pályafutásomban, és az, hogy Pep Guardiola mellettem állt, megmutatja, hogy  milyen ember is ő valójában. Nagyon boldoggá tett."
via Guardian
Serie A
Messiről nem mond le az Inter
31/07/2020 12:42
Serie A
Ibrahimovic Milánóban marad
31/07/2020 11:19