2012 óta minden évben a Juventus nyerte a Serie A-t, és az idei szezonban is a sorozat esélyesének számít. A korábbi évekhez mérten azonban sokkal sebezhetőbbnek tűnik a csapat, és azt követően, hogy két hazai kupát is elveszített az olasz rekordbajnok, vérszemet kaphatnak a legnagyobb riválisok. Természetesen akkor, ha erővel is bírják a másfél hónapos meccsdömpinget.


Maurizio Sarri emberes feladatot kapott, amikor élete nagy lehetőségének eleget téve elvállalta a Juventus irányítását. Ebben a szerepben kettős célt kellene teljesítenie: látványosabb és közönségcsalogatóbb játék felé terelni a csapatot, de mindezt úgy, hogy az elvárt eredményeket, győzelmeket a klubnál megszokott mértékben szállítja. Plusz, egy BL-győzelem sem ártana. Két hónappal a szezon vége előtt semmi sem utal arra, hogy Sarri filozófiája emelt volna a játék színvonalán, az eredmények tekintetében pedig aggasztó tendencia kezd kirajzolódni. 

Örökölt szerkezeti gondok


Serie A
Hazai pályán kapott ki a bajnok Juve, az Atalanta legyőzésével az Inter a második
01/08/2020 21:25
Időnként a Juventus képes úgy játszani, ahogyan azt az edző megálmodta, ezek a periódusok azonban gyakran negyed órákra, legfeljebb félidőkre koncentrálódnak. Említhetnénk a Napoli elleni őszi mérkőzés első játékrészét, amelyben a torinóiak lemosták a pályáról Carlo Ancelotti csapatát (a második félidőben viszont a Juve kapott egy hármast), az Inter elleni mérkőzéseket és a BL-ben is akadt biztató produkciója a Juvénak. Az a magától értetődő, elsöprő lendület viszont hiányzik a csapatból, amely megalapozta az edző hírnevét az Empolinál és a Napolinál.
Kevés ideje maradt a Juventus vezetőedzőjének, hogy elhallgattassa kritikusait | Eurosport
Maurizio Sarri emberes feladatot vállalt azzal, hogy aláírt Olaszország legsikeresebb csapatához. A Juventusnál ugyanis nem csak azt várták el tőle, hogy folytassa az utóbbi évek dominanciáját hazai porondon, de a klubnál régóta a Bajnokok Ligája megnyerése a kimondott cél. Mindezt ráadásul úgy kellene megoldania, hogy a csapat szemre is tetszetős játékot mutasson.
2012 óta a Juventus minden évben megnyerte az olasz bajnokságot (2015 és 2018 között az Olasz Kupában sem talált legyőzőre), tette mindezt úgy, hogy voltak szezonok, amikor szemre nem a torinói tűnt a legerősebb csapatnak. Erről maga Sarri mesélhetne a legtöbbet, hiszen a 2017/18-as idényben csúcsra járatott Napoli szinte minden releváns statisztikában felülmúlta a Juventust, egyedül a legfontosabb mérőszámban, a pontokban maradt végül alul. Ez mutatta meg igazán, hogy mennyire nehéz letaszítani a trónról egy győztes kultúrával rendelkező klubot.
Nem csak Sarri hibája, de tény, évek óta nem tűnt ennyire sebezhetőnek Olaszországban a Juventus. Az edző elképzelései kétségtelenül megjelennek a pályán, többet birtokolják a labdát, többet és pontosabban passzolnak, a védekezésnek pedig a letámadás lenne az alapja. A lényeg viszont hiányzik, a gyors és lendületes, az automatizmus határáig begyakorolt támadásépítések, ezek helyett sokszor öncélúnak tűnő, minden fantáziát nélkülöző passzolgatás jellemzi a Juve játékát, meddő mezőnyfölénnyel.

miralem-pjanic-min.jpg

Fotó: Eurosport

A folyamat nem mostanság kezdődött, a visszaesés jelei már az Allegri-éra utolsó két évében is megmutatkoztak. Leginkább abban, hogy a rendelkezésre álló középpályások erősen megkötötték az edző kezét: Miralem Pjanic kihagyhatatlan volt, a gyenge védekezését pedig - a társak profilja miatt - csak két belső középpályással tudta ellensúlyozni. Aaron Ramsey és Adrien Rabiot leigazolásával próbált megoldást találni a problémára a Juve, de vajmi kevés sikerrel: előbbi szinte állandóan sérült, utóbbi még mindig keresi régi önmagát.

Már mentálisan sem a legerősebb?


Ezek a hiányosságok elsősorban nemzetközi porondon mutatkoztak meg Allegri idején, a 2017-es BL-döntő után két negyeddöntőt tudott felmutatni a csapat. Mindkét esetben csak egy gólon múlt a továbbjutás, de ez megint inkább a Juve győzni tudását és az edző taktikai bravúrjait dicséri, a pályán egyértelmű volt a különbség a korábbi évekhez képest. Sarri alatt viszont már Olaszországban is begyűrűzni látszik a probléma: idén két hazai kupát is elveszített a csapat, és ugyan a legfontosabb trófeákat még megnyerheti, ez nem túl jó előjel.
Tavaly decemberben a Lazio verte 3-1-re a Juventus az Olasz Szuperkupa döntőjében, egy olyan mérkőzésen, ahol akár nagyobb is lehetett volna a különbség. E hét szerdáján pedig a Napolival szemben maradt alul a döntőben a Juve a büntetőpárbajt követően, ami önmagában sokatmondó információ. Amennyiben a Serie A-ban javít a csapat, és a BL-ben is jól szerepel (ne felejtsük el, 1-0-s hátrányt kell ledolgozni a Lyon ellen), utólag erre senki sem fog emlékezni, de ettől a mostani társaság még nagyon távol van.

lazio-juventus-min.jpg

Fotó: Eurosport

Az újraindított bajnokság első négy fordulójában verhető ellenfelei lesznek a csapatnak (Bologna, Lecce, Genoa, Torino), így elméletileg július közepéig van még idő csiszolni a játékon, de a formajavulást a szezon nagy részében hiába vártuk a Juventustól, sőt, idővel talán még rosszabb is lett a helyzet. Nehéz mérkőzésekből pedig nincs hiány, ugyan a rangadói közül csak a Milanhoz kell utaznia, az Atalantát, a Laziót és a Romát hazai pályán fogadja, zárt kapuk mögött ez közel sem akkora előnyt, mint egyébként. Egyszóval nehéz időszak vár a címvédőre.

Azért is így a Juve esélyesebb


Szerkezeti és önbizalombeli problémák ide vagy oda, még mindig a Juventus a legesélyesebb csapat Olaszországban. Legnagyobb ellenfele ugyanis az a Lazio, amelynek van egy bitang erős és egységes kezdője, a kispadon viszont szerény a felhozatal. Ezért aztán, ha valaki megsérül a Ciro Immobile-Luis Alberto-Sergej Milinkovic-Savic fémjelezte trióból, a rómaiak gyakorlatilag lemondhatnak a bajnoki címről. Márpedig az, hogy szűk másfél hónap alatt 12 mérkőzés vár a csapatra, magában hordozza a sérülésveszélyt.
A keret mélysége alapján nem írhatjuk le a harmadik helyen álló Intert sem, azonban Antonio Conte csapatának kilencpontos hátrányt kellene ledolgoznia a Juventusszal szemben. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kék-feketék egy meccsel kevesebbet játszottak, és ha megnyernék az elmaradt meccsüket, hat pontot kellene ledolgozniuk 12 forduló alatt. Az növelheti valamelyest a Conte-csapat esélyét, hogy a hátralévő 13 forduló során csak háromszor kell rangadón pályára lépnie, ráadásul július 19-ig bezárólag egyáltalán nem tűnik nehéznek a sorsolása.

Nagy harc lesz a BL- és El-helyekért


A járvány előtt lefutottnak tűnt a BL-indulást érő negyedik helyért folytatott küzdelem, mivel az Atalanta hétről hétre nagyobb önbizalommal futballozott, az AS Romának viszont látványosan nem ment a játék a 2020-as naptári évben. A kényszerszünet alatt volt ideje Paulo Fonsecának rendezni a sorokat, és ha elkerülik a csapatot a sérülések, akkor a variációs lehetőségek a fővárosiak malmára hajthatják a vizet. Hiába ment tehát nagyot az Atalanta a szünetet megelőzően, mostantól hátrafelé is figyelniük kell.
Tizenegyespárbajban verte a Juvét a Napoli | Eurosport
A Napoli nyerte a labdarúgó Olasz Kupát, miután szerdán a római fináléban gól nélküli rendes játékidő után tizenegyesekkel 4-2-re legyőzte a Juventust. A zárt kapus összecsapás első félidejében a bajnoki címvédő Juventus birtokolta többet a labdát, a játékrész első felében többet is veszélyeztetett, de később a nápolyiak kapufáig és ziccerig is eljutottak, gól azonban nem esett.
Papíron a Napoli is reménykedhet még a BL-indulásban, leginkább akkor, ha a 26. fordulóra megmarad a hatpontos lemaradás az Atalantával szemben. Gennaro Gattuso remek munkát végzett december óta, az Ancelotti alatt teljesen szétesett Napoliból pár hónap leforgása alatt kőkemény csapatot faragott. Ennek szerdán meglett a jutalma is egy megérdemelt kupagyőzelem formájában (a Napoli a Lazio, az Inter és a Juventus legyőzésén keresztül nyert), ez pedig tovább növelheti az edzőbe vetett hitet a játékosok és a vezetőség részéről.
Jelenleg a Napoli az El-indulást érő hatodik helyen áll, a kupagyőzelemmel viszont már biztosította a helyét a második számú európai kupasorozatban. Négy csapat reménykedhet még az európai szereplésben: a Milan, a Hellas Verona, a Parma és a Bologna. Közülük a Verona és a Parma egy meccsel kevesebbet is játszott, tehát simán megelőzhetik még a Milant, de akár a Napolit is, ha esetleg bajnokságban kevésbé jönnek az eredmények Gattuso csapatának. 
Serie A
Messiről nem mond le az Inter
31/07/2020 12:42
Serie A
Ibrahimovic Milánóban marad
31/07/2020 11:19