2004. április 28-án teltházas olasz-spanyol mérkőzésen búcsúzott az azúrkék válogatott meztől egy nemzedék Robija, akinek kihagyott tizenegyese sokunk retinájaba beleégett.


„Da quando Baggio non gioca più / non è più domenica” – mondja az olasz sláger  ami magyarul nagyjából annyit jelent: amióta Baggio nem játszik / nincs többé vasárnap. Valóban 2004. április és május komoly változás volt az olasz futballszurkolók életében. Az áprilisi utolsó válogatott mérkőzés után néhány héttel, május 16-án az utolsó bajnoki szezon is véget ért.
2004. május 16-án ugyanis Roberto Baggio utoljára rúgott a labdába. Egy keserédes vasárnap, amikor a Brescia 4-2-re kikapott a Milantól a San Siróban, de ezzel igazából senki nem foglalkozott. Minden szem rá szegeződött, a nemzet Robijára. De ugyanígy történt pár héttel korábban is Genovában, hiszen Baggio a Luigi Ferraris Stadionban, Spanyolország válogatottja ellen búcsúzott a nemzeti 11-től.
Serie A
Hazai pályán kapott ki a bajnok Juve, az Atalanta legyőzésével az Inter a második
01/08/2020 21:25

Iker Casillas, Baggio és Martin Cesar a 2004-es olasz-spanyol meccsen

Fotó: Eurosport

A Brescia akkor 37 éves csatára már évek óta nem játszott a válogatottban, de a szezon közben azt is bejelentette, év végén befejezi pályafutását. A válogatott akkori szövetségi kapitánya, Giovanni Trapattoni, aki korábban a Juventusnál is edzője volt, szorgalmazta, hogy egy ilyen búcsúmeccsel fejeződjön be pályafutása. Néhány héttel a mérkőzés előtt így nyilatkozott a Gazzetta dello Sportnak:
„Gondoltam rá, beszélni fogok vele. Megmondom neki, hogy ha szeretne, hogy ha vágyik rá, behívom mégegyszer a válogatottba valamelyik soron következő mérkőzésre. Talán a következő barátságos meccsre április 28-án Spanyolország ellen.”
Így is történt, a kapitány 5 év szünet után behívta Baggiót a válogatottba. Utoljára 1999 márciusában vett magára válogatott mezt a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőjében Fehéroroszország ellen. Magán a tornán, ahol döntőig jutottak, már nem vett részt. Bár sokan szorgalmazták, ugyanúgy nem kapott meghívót a 2002-es világbajnokságra sem.
A 2004-es olasz-spanyolra így aztán egyedül Baggio maradt hírmondónak az 1994-es világbajnoki összecsapásból. Akkor a legjobb nyolc között találkoztak, és éppen az ő góljával nyertek 2-1-re az utolsó percekben. Az egész tornán hátán vitte a csapatot, a döntő döntő pillanatában, a brazilok elleni tizenegyespárbajban azonban mégis az ő büntetője maradt ki. Pályája legemlékezetesebb és legfájóbb pillanata.

Az olasz válogatott az 1998-as vb-n

Fotó: Eurosport

Buffon; Panucci, Cannavaro, Materazzi, Zambrotta; Pirlo, Perrotta; Fiore, Baggio, Di Vaio; Vieri. Így nézett ki a kezdő 11 Genovában a Raul és Morientes fémjelezte spanyol csapattal szemben. A meccs végeredménye 1-1 lett Fernando Torres és Vieri góljaival.
De ez lényegében majdhogynem mindegy is. Minden szem inkább a főszereplőre szegeződik, mintsem magára a játékra. Baggiónak az összhang a többiekkel azért nyilvánvalóan döcög, azért így is adódik néhány emlékezetes pillanat. Egy mellészálló fejes és egy szabadrúgás, amit Cañizares hárít. Cannavaro lecserélése után Panucciban van annyi figyelem, hogy átadja a kapitányi szalagot Baggiónak. 4 perccel a meccs vége előtt Trap lecseréli, hogy álló vastaps búcsúztassa. 
„ 56 válogatott meccsem közül ez volt a legszebb” – mondta a főszereplő. „A szurkolók szeretete semmihez nem hasonlítható. Nagyon különleges este volt. Köszönöm Trapattoninak, hogy tovább hagyott a pályán, mint az szükséges lett volna. Egyedül a gólt sajnálom, azt nem sikerült lőni.”
A lelátói transzparensek pedig nem rejtették el véleményüket. „Del Piero karosszékben, Baggio Lisszabonban.” Vagy egy másik: „Ha Baggio ott van a válogatottban, nincs szükség szenteltvízre.” De ismét felcsaptak az indulatok a két évvel korábbi döntések miatt, amikor szintén kimaradt a keretből. Persze az el nem maradt újságírói kérdést a folytatásról a kapitány csak így kommentálja: „Beszéljünk inkább a meccsről!”
Való igaz, Baggio az olasz szempontból rosszul sikerült portugál Európa-bajnokságot már karosszékből nézi. De ugyanúgy nincs ott a két évvel későbbi világbajnokságon sem, ami olasz győzelemmel zárul. Ki tudja, talán lett volna egy berúgható 11-es Robertónak is egy vb győztes csapatban.
via Goal.com
Serie A
Messiről nem mond le az Inter
31/07/2020 12:42
Serie A
Ibrahimovic Milánóban marad
31/07/2020 11:19