Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Példátlanul súlyos büntetéssel sújthatja az UEFA a Milant

Eurosport
Eurosport

Publikálva 22/05/2018 - 22:42 GMT+2

Az európai szövetséget nem győzték meg az új tulajdonos ígéretei.

Fotó: Eurosport

Az UEFA elutasította az AC Milan Financial Fair Playre (FFP) vonatkozó kérelmét, így az olasz klub jelentős mértékű büntetésre számíthat. A következő hetekben alapos vizsgálat alá vetik a hétszeres BL-győztes költségvetését, csak ezt követően derül ki, pontosan mekkora büntetést oszt ki a szövetség. Sok jóra azonban nem számíthatnak az olaszok.

Ez a döntés régóta a levegőben lógott, az UEFA tavaly decemberben visszautasította a Milan FFP-re vonatkozó önkéntes megállapodási kérelmét. Az ugyanis egyértelmű volt, hogy a szabályoknak nem fog megfelelni a tulajdonosváltáson áteső klub, azonban a megállapodás értelmében elkerülhető lett volna a vizsgálat. Ehhez azt kellett volna bizonyítania a klub új tulajdonosainak, hogy a következő években stabilizálni fogják a költségvetést.

Honnan lesz pénz lóvéra?  

A milánói klub tavaly nyáron cserélt gazdát, Silvio Berlusconi mintegy 740 millió euróért adta el egy kínai befektetőcsoportnak a szebb napokat is megélt csapatát. Nyáron ehhez további 200 milliót elköltöttek játékosokra is, így közel egy milliárd eurós befektetést hajtott végre az új tulajdonosi kör. Ezt részben kölcsönből fedezték, amit egy amerikai tőkealap, az Elliott biztosított.
picture

Berlusconi politikai visszatérése legalább akkora kudarc, mint a Milan újjáépítésére tett kísérlet.

Fotó: Eurosport

Főleg ezzel van probléma, eddig ugyanis sehogyan sem sikerült meggyőzni az UEFA-t, hogy ezt a 380 millió eurót sikerül visszafizetni a határidő lejártáig, azaz 2018 októberéig. Olyannyira nem, hogy a Milan vezetősége már tavaly októberben arról beszélt, befektetőket keresnek az új projekthez, de mind a mai napig nem találtak megfelelő partnereket. 
Amennyiben nem fizetnék ki októberig a kölcsönt, úgy az Elliott kezébe 
kerülne a Milan egy része, amit valószínűleg megpróbálnának eladni egy másik befektetőnek.

Elúszhat az Európa-liga

Az UEFA mostani közleménye azt jelenti, hogy a Milan költségvetését még részletesebben vizsgálat alá vonják, és amennyiben szabálytalanságra bukkannak - ne nagyon fogadjunk ez ellen -, akkor nem marad más lehetőség, mint a büntetés. A legjobban akkor jár a Milan, amennyiben megússza pénzbüntetéssel, ennél azonban rosszabb forgatókönyvek is léteznek, adott esetben kizárhatják az európai kupákból és egy-két átigazolási ablaktól is eltilthatják.
A Milan a hatodik helyen zárta az olasz bajnokságot, ami azt jelenti, hogy automatikusan főtáblás lesz a következő idényben az Európa-ligában. Azaz, hogy csak lenne, mert a nemzetközi eltiltás esetén az Atalanta kapná meg az automatikus helyet, míg a nyolcadikként záró Fiorentina selejtezőben indíthatná a szezont. Az mondjuk érdekes kérdés, örülnének-e ennek Firenzében, ebben az esetben ugyanis már nyár közepére formába kellene hozni a játékosokat.

Bezzeg a Manchester City és a PSG

Viszonylag szokatlan, hogy ennyire súlyosan büntessenek egy klubot, és egy olyan rendszerben, amiben 300-400 milliót is lazán elköltenek bizonyos helyen, egyenesen meglepő lehet. Különösen a Manchester City vagy a Paris Saint-Germain pénzszórása nyomán szokott felmerülni az a kérdés, hogyan tudják elkerülni az FFP-vel járó szankciókat. A válasz nagyon egyszerű: ezek a klubok hatalmas jövedelemmel, stabil anyagi háttérrel költekeznek.
picture

Van bevétel, vannak igazolások. Ilyen egyszerű.

Fotó: Eurosport

Az FFP-re ugyanis nem egyfajta fizetési sapkaként kell gondolni, ennek a szabályozásnak csak az a célja, hogy ne költsenek többet a klubok, mint amekkora bevétellel rendelkeznek. Erre azért volt szükség, mert korábban sztárklubokra is jellemző volt, hogy borzasztóan nagy adósságot toltak maguk előtt. Az FFP azt mondja ki, hogy a bevételeken felül maximum 30 milliót lehet elkölteni. A Milannal az a baj, hogy jelenleg közelebb áll a 100-hoz.
Ez nem csak, hogy sok, de még ott van az a súlyosbító tényező is, 
hogy a kínai befektetők által ígért forrásoknak egyelőre nincs semmi nyoma. 
Csak összehasonlításképp: januárban a Soccerex úgy saccolta, a Manchester City a legnagyobb pénzügyi erővel rendelkező klub a világon. Ebben a vizsgálatban döntő szempont volt, hogy a klub tulajdonosai közel 800 millió eurót tudnának megmozgatni potenciális befektetés formájában. Ezen a listán a PSG végzett a harmadik helyen, a Milan pedig a 34. lett.

A nagy halakat általában békén hagyják  

Amennyiben kizárják a Milant, úgy a hétszeres BL-győztes lehet a 17. klub, amit az FFP megszegése miatt eltiltanak Európától. Az ismertebb klubok közül korábban a Galatasarayt és a Panathinaikost büntették hasonló módon. A nagyobb halak eddig elkerülték a balhét, nem volt olyan helyzet, amiben nem sikerült megtalálni a közös megoldást az európai szövetséggel.
A Milan persze már csak nevében számít nagynak, manapság a Serie A-ban is inkább a középcsapatok közé tartozik. Az előző öt szezonban nem zárt ötödik helynél jobb pozícióban az olasz bajnokságban, Bajnokok Ligájában pedig utoljára a 2013/14-es szezonban járt, akkor a nyolcaddöntő volt a végállomás. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés