Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A 7. scudetto után új élet kezdődik a Juventusnál

Eurosport
Eurosport

Publikálva 14/05/2018 - 13:55 GMT+2

Torinóban lezárul a 2012 óta regnáló csapat korszaka, indulhat az újjáépítés.

Fotó: Eurosport

A zsinórban hetedik bajnoki címét ünneplő Juventus kitett egy videót, ami a csapat hétszeres bajnok játékosairól szól. Jövőre közülük csak három (talán csak kettő) lesz a keretben, és egy a kezdőben. Lezárult egy korszak. 

A saját bajnoki rekordját tovább építő Juventus újra leigázta a Serie A mezőnyét, és mivel zsinórban negyedszer az Olasz Kupát is megnyerte, senki nem vitathatja, hogy egyeduralkodó Olaszországban. Ugyanakkor ez volt az utolsó év, amikor többé-kevésbé meghatározó szerepük lehetett azoknak, akik már Conte 2012-es csapatában is ott voltak. 
A generációváltás már zajlik, Claudio Marchisio például bántóan kevés szerepet kapott idén, és Andrea Barzagli is csereopció lett, pedig az elmúlt egy évtized legjobb olasz védőjéről van szó. Stephan Lichtsteiner is második számú jobbhátvéd lett, igaz így is rengeteget játszott Mattia De Sciglio állandó sérülései (és bizonytalanságai) miatt. Az egyetlen mezőnyjátékos, aki folyamatosan meghatározó figura volt, és vélhetően jövőre is az marad, Giorgio Chiellini
Az ötödik hétszeres bajnok, Gigi Buffon pedig a szezon végén befejezi a pályafutását. A hatszoros bajnok Kwadwo Asamoah valószínűleg szintén távozik, arról nem is beszélve, hogy minden jel a két dél-amerikai légiós, Alex Sandro és Paulo Dybala eligazolását vetíti előre. Ez így összességében azt jelenti, hogy új csapatot kell építeni Torinóban. 

De ki építi fel az új csapatot? 

Mind közül a legnagyobb gondot Massimiliano Allegri távozása sebezné a csapaton. A zseniális stratéga minden egyest hazai trófeát megnyert, mióta átvette a Juventust, és kétszer is a BL-döntőbe vezette a csapatát. Tette mindezt úgy, hogy évről-évre kénytelen volt megújítani a csapatát, amelyből minden évben távozott az éppen aktuális formáció egy-egy kulcsjátékosa (Vidal, Pogba, Pirlo, Tévez, Bonucci). 
picture

Seventh heaven

Fotó: Eurosport

Most minden eddiginél nagyobb átrendeződésre lehet számítani, és bár a bajnoki címet ünneplő Allegri már a római sajtótájékoztatón közölte, marad a csapatnál, nagyon hosszú még a nyár. Tehetős kérőkből sincs hiány, Allegri ugyanis menet közben a világ legjobb edzőinek szűk körébe lépett, és hiába fizetik meg tisztességesen Torinóban is, a Juve nem tud versenyezni az olajmágnások és oligarchák által pénzelt klubokkal, ami a béreket illeti. 
A döntés a mester kezében van: ha marad, nagy kockázatot vállal, hiszen egy ilyen komoly változásokat hozó nyár nem feltétlenül ígéri a sikerek instant folytatását, és ha már csapatot épít, azt teheti máshol is. Sokkal több pénzért. 

Akik biztosan mennek, és akik jönnek 

Talán még korai tippelgetni, kik érkeznek és kik távoznak Torinóból, de néhány kérdésben már elég tisztán látszik a jövő. Buffon valószínűleg visszavonul, Lichtsteiner már jelezte, hogy új kihívások után néz, és biztosan távozik, Asamoah pedig hónapok óta tárgyal az Interrel. A ghánai sorsa még nem dőlt el, de valószínűbb, hogy távozik, mint hogy marad. Marchisio és Barzagli a keretben maradnak kiegészítő embernek, de jó eséllyel egyikük sem lesz meghatározó szereplő, akárki vezeti is a csapatot.  
picture

Ki erre, ki arra

Fotó: Eurosport

Buffon helyére (Szczesny mögé) jön Antonio Mirante, akire azért van szükség, mert saját nevelésű játékos, és hasonló a helyzet balhátvéd Leonardo Spinazzolával, aki jelenleg az Atalantánál játszik kölcsönben. Szintén Bergamóból érkezik az egyik legnagyobb olasz hátvédígéret, Mattia Caldara, vele kapcsolatban abban reménykednek a Juvénál, hogy jobban viseli majd a nyomást, mint kortársa, Daniele Rugani (az sem kizárt, hogy őt el is adja a Juve a nyáron). 

Egyre erősödő pletykák 

Paulo Dybala nemcsak rossz viszonyt ápol Allegrivel, de a kezdőcsapatból is kikerült egy időre, ráadásul ő a Juve legpiacképesebb játékosa. Az argentin csatárért 100 millió euró körül kaphat a Juventus, és nem lenne meglepetés a balhátvéd, Alex Sandro távozása sem, akiért szintén sok pénzt lehet kapni. A brazil védő egyébként idén tökéletesen demonstrálta, milyen igaza van a Juventusnak, hogy mindenkit elad, aki menni akar. Alex Sandro menni akart, a Juve kivételt téve nem engedte el, a brazil pedig 70 százalékos visszaesést bemutatva vegetálta végig az idényt. Újabban hallani arról, hogy Gonzalo Higuaínt is megkörnyékezték, Miralem Pjanicot pedig a PSG szeretné, de a bosnyákot szinte biztos, hogy nem engedi sehova a Juve. 
picture

Irány Anglia

Fotó: Eurosport

Az érkezői oldalon már kevésbé veretes a névsor. A liverpooli belső középpályás, Emre Can érkezését szinte biztosra veszik Torinóban, és a hírek szerint az Alex Sandro-ügyletbe a Juve szeretné bevonni Matteo Darmiant, a Manchester United szélső védőjét, aki a jobb és a bal oldalon is tud játszani. 
A pletykák szintjén egyre gyakrabban hallani a római Lorenzo Pellegrini érkezéséről, a 21 éves első középpályást akarja felépíteni a Juve Marchisio posztján, valamint a legutóbbi hírek szerint Allegri nagyon szeretné Giacomo Bonaventurát a Milanból. Szóba került még a brazil védő, Thiago Silva szerződtetése is, de ez inkább csak pletyka volt. 
A torinói szurkolók álmai között persze a fentieknél nagyobb igazolások lebegnek. A Juve be is kóstolta a Monacót Fabinho ügyében, de a brazil középpályás valószínűleg egy anyagilag kedvezőbb ajánlatra bólint majd rá, és esélyes, hogy az olasz bajnokság egyik legjobb belső középpályása, Sergej Milinkovic-Savic sem Torinóba költözik, hanem inkább Angliába. 

Egy nagy történet vége 

2012. május 6-án a Juve Triesztben 2-0-ra legyőzte a Cagliarit, és 2006 után az első bajnoki címét szerezte. Ekkor vette kezdetét az a nagy sorozat, aminek a hetedik állomását hagyta maga mögött a csapat vasárnap, és bár a hat év már elég soknak számít a futballban, a mostani volt az utolsó bajnokság, amikor az akkori kulcsembereknek még fontos szerep jutott a bajnokcsapatban. 
Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Lichtsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Pepe - Vucinic, Matri 
- ez volt a Juve összeállítása azon a meccsen, és ha a keretben maradnak is abból a csapatból még 2019-ben is, a kezdőben már csak Giorgio Chiellinivel fogunk rendszeresen találkozni. 
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés